După ultimul timp în care se părea că liberalii au uitat că politica se face în echipă iar campaniile electorale au nevoie de șefi responsabili, finalul acestei săptămâni a adus o serie de clarificări absolut necesare pentru un partid care aspiră la câștigarea alegerilor. Decantarea lucrurilor în celelalte partide, reacțiile presei, chiar cele ale membrilor de partid, presiunea timpului rămas până la 5 iunie, toate au grăbit luarea unor decizii.
În primul rând a fost ales un șef de campanie pe județ. Bun-rău, este șef și își va asuma deciziile, va avea ultimul cuvânt și va conduce partidul în acest moment, aparent peste cei doi copreședinți, deoarece țelul principal este câștigarea alegerilor. Alegerea lui Eugen Nazare-Țapu în această postură poate fi privită ca un compromis, dar este clar că există o mai mare apropiere între Țapu și Mugur Cozmanciuc decât a lui Țapu cu Alexandru Drăgan. În plus, în timpul campaniiilor electorale mai contează și cine plătește. Ori, în acest moment putem spune că până și sediul foștilor PDL- iști a ajuns în curtea noului PNL, el fiind închiriat pentru cabinetele parlamentare ale lui Mugur Cozmanciuc și Eugen Țapu. Este greu de crezut că de acum înainte vor mai exista ”revolte” în partid, iar cuplul Cozmanciuc- Țapu pare să fi rezolvat problema tuturor dizidențelor.
În al doilea rând Dragoș Chitic a fost anunțat, în fine, candidat la primăria Piatra Neamț. Orgoliile au fost depășite prin negocieri (dure) și, după ce s-a bătut în cuie și numele viitorului viceprimar, (pe post de supraveghetor al primarului), Chitic se poate apuca de campanie în mod oficial. Impulsuri pentru aceast anunț au fost mai multe. Pe partea așa zis de dreapta a politicii nemțene au început anunțurile privind candidaturile. Cătălin Drăgușanu la ALDE, Ana Monda la M10, Laurențiu Dulamă la Mișcarea Populară, toți lansați în cursă, toți cu mesaj cam spre același electorat. În cealaltă tabără, PSD-ul dă semnale că se renunță la Aurelia Simionică, că alege formula tehnocrată acandidaturii lui Liviu Harbuz și că a reușit să treacă peste neînțelegerile dintre membrii doritori de funcții alese.
Al treilea lucru care merită consemnat îl reprezintă excluderea lui Andrei Ignat din partid. Acesta a anunțat de la începutul campaniei interne că va candida oricum la primăria Piatra Neamț, indiferent de ce va decide partidul. Nu discutăm aici cum a acționat el în partid și dacă are sau nu dreptate. El a fost exclus pe motiv că a făcut jocul ”dușmanilor” de la PSD în Consiliul Județean și că, prin candidatura sa, joacă rolul de iepuraș în ruperea voturilor pe dreapta politcii județene. Sacrificarea lui Ignat în ianuarie reprezintă un semnal pentru toți cei care încă negociează, fiecare pe unde pot.
Alegerea lui Laurențiu Leoreanu pe postura de secretar general arată clar direcțiiile pe care va merge PNL- ul în Neamț. A fost ales pragmatismul în dauna grămezii de critici că a fost pus în față un om care a colaborat cu Elena Udrea și comp. De asemenea, liberalii pietreni, câți or mai fi, mai trebuie să mai aștepte să se mai maturizeze, să mai crească, axa puterii în partid rămânând clar înclinată spre Roman, de unde se speră să se aducă și cele mai multe voturi.
Din acest moment, dacă se va respecta ca partid, dacă își va respecta membrii, dacă va ține cont și de realitățile locale, pe modelul Roman, PNL-ul va putea fi un competitor pentru PSD. Va putea și câștiga multe primării, cu condiția să se ajungă la o competiție în două tururi.
Valentin Bălănescu