La finalul anului trecut, presa națională primea de la PSD un document, în care apăreau criteriile de integritate, un cod de etică și integritate la care aderase partidul. S-a spus despre acest cod că reprezintă o nouă abordare a politicii din partea PSD, nu un instrument de mazilire internă a unor pesediști.
«Obiectivele prezentului Cod de Etică și Conduită urmăresc:
- să asigure menținerea la un înalt nivel de prestigiu al Partidului Social Democrat, ca partid responsabil, exponent al interesului public și să contribuie la eliminarea acelor fapte care pot impieta asupra imaginii acestuia;
- să asigure corectitudinea raporturilor între membrii partidului, la toate palierele sale de organizare;
- să consolideze un climat de încredere și respect reciproc în interiorul partidului, pe de o parte, și între partid și cetățeni pe de altă parte.»
Criterii de conduită și integritate pentru candidații PSD
«Persoanele care se află într-una din situațiile de mai jos, nu vor beneficia de susținerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condițiile legii, a unor funcții politice sau administrative alese sau numite dacă:
- a) – s-a început împotriva sa urmărirea penală;
- a fost trimis în judecată;
- s-a pronunțat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență;
- b) – se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.
- au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.
- au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni;
- au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate;
- au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți;
- înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al comunității în care candidează;
- are relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia;
- au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească;
- se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese;
- au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței.
În cazul în care, pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență, un membru de partid se află într-una din următoarele situații:
- începerea urmăririi penale;
- dispunerea arestării preventive;
- trimiterea în judecată;
- condamnarea în primă instanță;
- pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitivă,
Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau după caz Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cercetează speța și face propuneri către Biroul Permanent Județean sau Biroul Permanent Național, după caz.
Biroul Permanent Județean sau, după caz, Biroul Permanent Național, la propunerea întemeiată a Comisiei Județene, respectiv a Comisiei Naționale de Etică, Integritate sau Arbitraj, poate dispune următoarele sancțiuni:
- Retragerea sprijinului politic;
-
Suspendarea din funcția politică;
-
Suspendarea din calitatea de membru de partid;
-
Excluderea din partid»
Aceste principii impresionant de bine încondeiate la orice partid, nu doar la PSD, au început să fie încălcate cu multă grație, dar și cu lipsă de transparență. Bunăoară, președinții de filială, în cazul nostru Ionel Arsene, nu mai au interdicție de a candida pentru funcția de președinte de consiliu județean, semn că Grigore Alexandrescu, când a scris fabula ”Câinele și cățelul”, a fost un fin cititor de caractere. Pe același principiu – ”una spunem la televizor și în conferințe de presă, alta trecem pe liste” -, tot mai mulți așa-ziși incompatibili cu principiile etice stabilite de partid au primit promisiuni ferme că vor fi pe liste, pe locuri eligibile, chiar dacă acțiunile lor pot fi încadrate facil la capitolul ”cercetări penale” sau, mai fericit, ”prejudicerea imaginii publice a partidului”. (Dana OSTAHIE)