S-au încins spiritele în Consiliul Județean (CJ) Neamț, în ședința ordinară din 28 ianuarie, primul motiv de discuții fiind proiectul privind „suportarea din bugetul județului pe anul 2016 a sumei de 63.000 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor devenite neeligibile în proiectul cu titlul «Management pentru ariile naturale protejate Lacul Vaduri și Lacul Pângărați», ca urmare a nefinalizării acestuia până la 31.12.2015”.
Proiect de peste 800.000 de lei
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă asigurarea unui management eficient al celor două lacuri, în vederea conservării biodiversității, a habitatelor naturale, a speciilor de flori și faună sălbatică existente în cele două arii naturale protejate.
La finalul lunii septembrie 2010, CJ Neamț a încheiat contractul de finanțare pentru proiect, în cadrul programului POS Mediu 2007-2013, iar termenul de finalizare era 31 decembrie 2015.
Conform Hotărârii de Consiliu Județean (HCJ) nr. 9, din 22 ianuarie 2010, valoarea totală a proiectului este de 865.323,76 de lei, din care cheltuieli eligibile – 733.382,85 lei și TVA – 131.940,91 lei. Contribuția județului Neamț la proiect era contravaloarea TVA-ului, dar, în aceeași HCJ, este menționat faptul că: „Se aprobă suportarea de către Consiliul Județean Neamț a cheltuielilor conexe care vor interveni în derularea proiectului «Management pentru ariile naturale protejate Lacul Vaduri și Lacul Pângărați», cheltuieli fără de care proiectul nu poate fi implementat și care nu pot fi finanțate din instrumente structurale”.
De ce nu s-a finalizat la timp?
Justificarea a dat-o, în ședința de CJ, directorul executiv Olimpia Adam. Se pare că, pe 21 decembrie 2015, nu era elaborat încă Ordinul de ministru privind aprobarea planului de management. Pe 31 decembrie s-a făcut un act adițional, prin care s-a aprobat prelungirea duratei contractului de finanțare până la 30 aprilie 2016, dar, pentru asta, județul trebuie să suporte suma care a devenit neeligibilă prin depășirea termenului inițial. Mai dureros este faptul că, dacă proiectul nu se finalizează, județul riscă să restituie întreaga sumă.
Consilierul județean Cristian Tomuleț s-a revoltat, însă, considerând că banii județului nu trebuie irosiți din vina altora. Din acel moment a început jocul replicilor între consilier și directorul executiv:
Tomuleț (T.): „N-ar fi normal să procedăm, ca în trecut, și să recuperăm suma de la cei vinovați?”.
Adam (A.): Vina este a Ministerului Mediului pentru că nu a aprobat planul.
T.: Deci avem de la cine să recuperăm suma, să n-o cheltuim din bugetul județului!
A.: Nici dumnealor nu sunt vinovați, prin prisma faptului că procedura de ajustare a unui plan implică o mulțime de instituții. Nu suntem singurii în situația asta. Când semnezi un contract de finanțare și nu-l duci până la capăt, există riscul să dai banii înapoi.
T.: Proiectul este în asociere cu Primăria Pângărați și încă o asociație. Nu este vina acelei asociații?
A.: Este prestatorul angajat de noi și nu a fost responsabilitatea lui.
T.: Normal ar trebui să aplicăm aceeași măsură. Facem amendament la articolul 1. Să adăugăm „cheltuieli ce urmează a fi recuperate de la cei care nu și-au respectat obligațiile”.
Din acest moment, în discuție au intervenit și alții din Consiliul Județean, amintind că totul se face conform legii și că banii se vor recupera, asta în cazul în care va fi constatată vinovăția de un organ de control. Unii au susținut introducerea amendamentului, alții au spus că nu-și are rostul, pentru că legea prevede oricum recuperarea prejudiciului.
În cele din urmă, vicepreședintele CJ Neamț, Daniel Vasiliu s-a hotărât să calmeze spiritele: „Cei de la Minister au avut un termen legal de 15 zile, de la depunerea documentației, pentru avizare. Dacă l-au încălcat, ce înțeleg eu acum e că, dacă nu punem banii pe masă, nu terminăm proiectul. Dacă nu terminăm proiectul, dăm toți banii pe care i-am primit înapoi. Cred că un amendament ar dubla legea. Este clar că, în momentul în care noi avem proiectul încheiat, ne putem îndrepta, pe cale de consecință, către instituția care nu și-a respectat prevederile legii pentru acel aviz, în termenul legal, și atunci va fi un proces”.
Consilierul Tomuleț a subliniat, în acel moment, că vrea ca respectiva mențiune să fie trecută în Procesul Verbal.
Până la urmă, proiectul de hotărâre a trecut de votul consilierilor, iar acum rămâne de văzut ce se va întâmpla dacă se va ajunge în situația de care se temea consilierul Tomuleț.
Andreea Amariei