Problema comunicării între instituțiile publice din Neamț atunci când vine vorba de o problemă destul de gravă, chiar dacă nu prin natura sa, ci prin faptul că poate crea panică generală, devine foarte gravă pentru nemțenii de rând.
Prima dată, pe 2 februarie, când orașul vuia de problema apei infestate, dar la nivel de zvon, pentru că nimeni nu știa nimic clar, primarul Dragoș Chitic scrie pe contul său de Facebook următoarele: „Observ în mediul on line discuții legate de calitatea apei potabile din Piatra Neamț. Interesant este că nimeni nu a informat Primăria Piatra Neamț despre acest subiect, dar, până voi avea o informare oficială, îmi fac datoria de a vă prezenta comunicate ale entităților publice competente. (…) În concluzie, conform declarațiilor factorilor responsabili, apa la Piatra Neamț este potabilă”.
Primarul i-a calmat astfel pe prietenii săi de pe rețeaua virtuală. Doar că restul pietrenilor nu erau deloc calmi și s-au grăbit să-și dea și ultimele economii pe baxuri de apă.
Problema proastei informări cu privire la problema apei infestate s-a ridicat și în conferința de presă de la Consiliul Județean, din 4 februarie, când, președinta legislativului a spus: „Din păcate, directorul Cătălin Dughir nu a avut bunul simț ca măcar pe primarul orașului să îl fi anunțat”.
Continuarea vine pe 4 februarie, când directorul Dughir, deranjat de vorbele Emiliei Arcan, trimite dovezile că instituțiile au fost informate, în listă fiind inclusă și Primăria Piatra Neamț.
Circuitul informațiilor între instituțiile din Neamț.
Abia după ce am primit și dovada informărilor, am înțeles cât de tragică este soarta nemțenilor și la mâna cui se află.
Constatarea existenței bacteriei în apă s-a făcut la ora 08.00 dimineața. Dar informările sunt trimise, oficial, prin fax, la ora 14.36, deci cu 6.36 ore DUPĂ!
Și ca lucrurile să meargă până la extrem, informările s-au trimis prin fax. Am înțeles când domnul Dughir, directorul Apa Serv, nu a fost încântat de sugestia noastră, de a informa fiecare președinte de asociație de eventualele sistări de apă sau probleme de acest gen, invocând faptul că sunt numai 1.000 de asociații în Piatra Neamț și că nu dă nimeni atâtea telefoane (deși vorbim de consumatori care plătesc), dar să nu poată apela opt oameni, câte faxuri a trimis, asta nu mai înțelegem.
Iar titlul documentului era sec – „Avizare” – așa că ne gândim că și la Primărie, cine o fi primit faxul, că sigur nu era primarul, s-o fi uitat pe foaie, o fi zis că nu-i nimic urgent și s-a pierdut într-un maldăr de foi (nu spunem că așa a fost, ci doar că nu-i exclus!).
Factorii decizionali s-au întâlnit abia a doua zi, la ora 11.00, în Colegiul Prefectural, unde au discutat și despre problema apei. Iar la ora 15.00 s-au dat și măsurile pentru ținut situația sub control.
De ce este important să informați, domnilor din instituții
Este foarte bine că Apa Serv a făcut analiza apei și, mulțumită doamnei Liliana Vasilescu, șefa laboratorului de apă potabilă, bacteria a fost descoperită la timp. Este de apreciat și decizia directorului Cătălin Dughir de a sista furnizarea apei din sursa de la Bâtca Doamnei.
Dar nu este deloc de apreciat modul în care se transmit informațiile despre astfel de probleme. Nu este de apreciat o declarație precum cea făcută de domnul Dughir în conferință de presă: „De ce să informăm dacă nu era nici un pericol?”.
Trebuie să existe informare pentru că, altfel, se ajunge în situații ca cea de acum, când lumea s-a panicat, când zvonurile s-au înmulțit, când patronii de magazine și-au rotunjit veniturile din baxurile de apă, când directorul companiei de apă este deranjat de comentariile, îndreptățite de această dată, ale președintei de Consiliu Județean.
Informările, numite generic „Avizări”, prin fax nu sunt o soluție, nu în cazuri extreme! Dacă apare vreo problemă la barajul de la Bicaz, de exemplu, tot prin fax vor fi informați responsabilii?!
Întrunirile factorilor decizionali nu trebuie să aibă loc la o zi distanță! Avem prefect, avem președinte de Consiliu Județean, avem primar, avem șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență și toți sunt direct responsabili de soarta oamenilor care, pe unii i-au ales în funcții, pe alții i-au ajutat indirect să ajungă în fruntea instituțiilor pe care le reprezintă.
Norocul nemțenilor, de această dată, a fost că au „pierdut” doar banii dați pe baxurile cu apă.
Andreea Amariei
3 comentarii
În conferinta de presă am vazut ca analize bacteriologice se fac săptămânal, deci bacteria ar fi putut fi prezenta și anterior zilei când a foșt depistata.
Deci e vinovat Dughir care a trimis AVIZAREA si nu institutiile care nu au citit-o. Asta se cheama manipulare prin mass-media. Va rog sa -mi publicati aceasta postare.
Publicăm și postările trimise sub alt nume?