Dan Vasile Constantin, consilierul județean care reprezintă CJ-ul în CA-ul de la Spitalul Județean de Urgență Neamț, a oferit, involuntar, argumente pentru care actualul președinte al Consiliului Județean poate fi schimbat din funcție. Pentru aceasta, ar trebui să reluăm argumentația acestuia în legătură cu neregulile de care era acuzat doctorul Ioan Lazăr.
Prima acuzație ar fi că a plătit lucrări fără a avea autorizație de construcție. A doua – că a achiziționat lucrări fără ca acestea să fie prinse în buget. Apoi, sugerat, nu direct, că a favorizat niște firme.
Ei bine, dacă aplicăm șablonul la Consiliul Județean, asistăm la o situație și mai gravă, pentru că, nu-i așa, vorbim despre o instituție etalon. Deci:
- în urma unui referat al președintelui Consiliului Județean, doamna Emilia Arcan, au fost efectuate lucrări de compartimentare fix în secretariatul instituției. S-a spart un zid, a fost zidită o ușă, etc. Trecem acum peste motive, de genul ”Războiul rozelor”, și ajungem la chestiune. Pentru aceste lucrări nu există solicitare de autorizație de la Primăria Piatra Neamț venită din partea Consiliului Județean. Deci, nici autorizație, ca să vezi poznă!
-
din câte știm noi, dar poate ne înșelăm, anul trecut nu au fost prinse în buget asemenea lucrări, ceea ce înseamnă că nu se putea porni o lucrare pe baza prevederilor bugetare, mai ales că lucrările au început,vineri, 5 februarie, când nu exista buget avizat de Prefectură, dovadă că luni, 8 februarie, conturile Consiliului Județean au fost blocate!
O mică paranteză, despre un lucru de multe ori inutil în Neamț, ceva prevederi legale. De exemplu, Art. 39. Legea 273 din 2006, care are mai multe puncte, dar pe noi ne interesează de la punctul 7 în sus.
” (7) În cazul în care autoritățile deliberative nu aprobă proiectele bugetelor locale în termenul prevăzut la alin. (6), direcțiile generale ale finanțelor publice dispun sistarea alimentării cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestora de către autoritățile deliberative. În această situație, din bugetele locale se pot efectua plăți numai în limita celorlalte venituri încasate.
Până aici e bine!
(8) Ordonatorii principali de credite au obligația să transmită direcțiilor generale ale finanțelor publice bugetele locale aprobate, în condițiile prezentei legi, în termen de 5 zile de la aprobarea acestora. Direcțiile generale ale finanțelor publice, în termen de 10 zile, întocmesc și transmit Ministerului Finanțelor Publice bugetele pe ansamblul fiecărui județ, respectiv al municipiului București, grupate în cadrul fiecărui județ și al municipiului București, pe comune, orașe, municipii, sectoare ale municipiului București și județ, pe structura clasificației bugetare.
Pentru că nu a fost trimisă înstiintarea, finanțele au actionat legal și au blocat conturile. Dar, dacă nu ai transmis înștiințarea, înseamnă că recunoști că nu ai buget aprobat. Asta înseamnă că nu poți face angajamente de plată și ordonanțări decât în limita a 1/12 din bugetul anului trecut. La Consiliul Județean nu au fost anul trecut plăți pentru amenajări interioare, deci…cum a fost emisă nota de comandă si pentru lucrări?
Chiar dacă nu suntem noi mari specialiști, parcă, vorba domnului Dan Constantin, se încalcă principiile și regulile bugetare din Legea 500 din 2002, adică exact art. 4 ce i se imputa domnului Lazar si art 4 al. 2 din Legea 273 din 2006, imputat aceluiași manager. În plus, mai putem aminti regulile de angajare, lichidare, ordonantare si plata a cheltuielilor bugetare.
Deci, cu toată gentilețea și gingășia, parcă avem o problemă care trebuie rezolvată. Cunoscând aplecarea spre respectarea legii a domnului Dan Vasile Constantin și dorința ca disciplina financiară și în construcții să fie respectată, ne așteptăm curând la o inițiativă de sancționare a executivului județean. Vehementă.
Mai ales că lucrarea a fost executată, la foc automat, de firma unui consilier județean, așa, ca lucrurile să fie chiar în regula. Parol!
Alo, Ddisciplina în construcții, un pic de mișcare, vă rugăm frumos!
Valentin Bălănescu