Într-o zi de marți, pe 9 februarie, am avut la Piatra Neamț un protest al ASFOR, o organizație a forestierilor, care s-au revoltat pentru că Regia Națională a Pădurilor practică prețuri prohibitive la licitații. Și se simt loviți în profitul lor cinstit, de forestieri onești, care, în viața lor, nu s-au atins nici măcar de-un copac nemarcat, care habar n-au de furturile din păduri și care niciodată n-au trucat vreo licitație, mână-n mână cu oamenii de la Direcție. Ca să nu mai vorbim de pădurile particulare, unde s-a intrat doar cu binecuvântare de la Mitropolie.
Câteva lucruri trebuie, totuși, spuse cu privire la acest protest.
- Prețurile celor de la Regia Națională sunt foarte mari și nu reflectă realitățile economice, dar ele nu sunt/ erau stabilite la Neamț.
- Cei mai afectați de mărirea prețurilor sunt, însă, producătorii români de mobilă, care cumpără acest lemn de la cei care participă la licitațiile de la Romsilva. Producătorii străini din România au, prin grija Consiliului Concurenței și a Guvernului și a loby-ului de tot felul, cotă privilegiată de lemn, plus ce se mai adaugă din lemnul primit de la o parte din protestatarii din țară și intrat în circuit fără acte legale. La protestul din Neamț, nu au participat oamenii din acest domeniu important de activitate, în schimb au fost imortalizați distributori de băuturi alcoolice, prieteni cu șefii forestierilor.
- Cei din domeniul producției de mobilier au ales altă cale, cea a modificării legii, cu propuneri mai mult decât rezonabile. Printre altele, au cerut ca la licitații să se participe pe baza unor elemente clare: câtă producție are cineva, să poată licita lemn în mod proporțional, să nu poată participa cei cu datorii și, foarte important, acei producători care participă la licitații să nu poată face niciun fel de export de cherestea. Chiar dacă au importat lemn din alte țări.
- Pentru un neinițiat, protestul din Neamț a părut foarte bine regizat și atent dozat ca intensitate. Oamenii s-au indignat exact cât a fost nevoie ca să vină mascații, exact cât a fost nevoie ca media locală și națională să dea mesajul că, la Neamț, județ important în domeniul silvic, oamenii sunt indignați.
Prezența lui Viorel Măstăcăneanu ca lider al protestatarilor nu pare foarte fericit aleasă, decât dacă există și alte influențe decât cele strict ale ASFOR. Nu este cazul să discutăm acum care pot fi acestea. Identificarea sa cu sloganurile purtate de manifestanți ne dă imaginea unui fenomen: ”Rușine să vă fie/ Ați distrus o Românie/ Voi cu salarii speciale/ Și noi să murim de foame!”; „JOS mafia din silvicultură! Voi sunteți cei care ați ridicat prețul lemnului, cu firmele voastre fantomă introduse în licitații! Voi faceți ilegalitățile! Totul se întâmplă cu bună știință!”
- Atacul concertat și subliminal la Romsilva dă impresia unor alte interese, care trebuie transmise acum, pentru a pregăti terenul pentru o eventuală și muuuult așteptată privatizare a regiei naționale sau măcar o spargere a ei în mai multe bucăți, bune de pregătit pentru falimentare și apoi cumpărare. Că există corupție în sistem o știe toată lumea. Că rudele șefilor de la Romsilva trăiesc bine și frumos din afaceri cu lemn, iarăși se știe. Că au reușit să impună în partide politicieni, care să-i sprijine și să le promoveze interesele, nu mai este niciun secret. Dar, la fel de bine, se știe că mulți dintre șefii celor aflați în stradă sunt mână în mână cu oameni din Romsilva, stau bot în bot cu lideri locali din partide și contribuie din greu la bunăstarea acestora.
- Senzația unor proteste, aranjate la nivel înalt, în întreaga țară este tot mai puternică, dacă ne gândim la interesele din și pe Romsilva, ale investitorilor străini dornici de lemn românesc și de falimentat producători români, ale tehnocraților ajunși în funcții guvernamentale, care au găsit ”soluția” de împăcare a caprei silvicultorilor cu varza investitorilor, dând voie, prin modificare legislativă, ȘEFILOR DE OCOL să propună prețuri cu 10% mai mici decât cele stabilite la București. Este interesant de văzut ce șef de ocol își va asuma un preț mai mic decât al șefilor de la București și cât timp va mai rămâne pe o funcție, atât de râvnită încât, la nivel de comunități care promovează bancuri specifice, se spună că până și vameșii au văzut că este profitabil să accepte să-și dea copiii după celor ai șefilor de ocol.
Valentin Bălănescu
N.R. Poziția oficială a Romsilva Neamț, pransmisă prin purtător de cuvânr o puteți citi aici.
Un comentariu
La Potoci/Bicaz se taie cu o graba si o furie de zici ca vine prapadul.Au stricat drumuri de aces(Potoci/Valea Mormantului) jaf LA DRUMUL MARE…Acum sunt langa chemping/Potoci ,,la fel fac,lasa o panza de brazi langa sosea sa nu se vada ca din interiorul padurii a secerat tot.