Comisia pentru Protecția Copilului Neamț a evaluat, în 2015, 2.278 de copii în vederea încadrării în grad de handicap. 1.942 de cazuri au fost supuse reevaluării, iar 321 au fost cazuri noi.
115 dintre cazurile noi au fost încadrate la handicap grav, 86 la grad accentuat de handicap, iar 117 la grad mediu. Din fericire, trei dintre copiii reevaluați au fost scoși din încadrarea în grad de handicap pentru că starea lor de sănătate s-a ameliorat. În 12 cazuri s-a decis închiderea dosarelor deoarece nu îndeplineau cerințele Ministerului Sănătății.
Bolile rare și malformațiile congenitale, din ce în ce mai des întâlnite în Neamț
„Un fapt alarmant îl reprezintă creșterea numărului de familii care au doi sau mai mulți copii încadrați într-o categorie de handicap. S-a constatat în multe cazuri lipsa implicării corespunzătoare a autorităților publice locale, prin serviciile de asistență socială, în consilierea și informarea acestor familii despre drepturile oferite de legislația în vigoare, despre modalitățile de recuperare și integrare socială. Totodată, s-a constatat că a crescut incidența bolilor rare și a malformațiilor congenitale”, este precizat în Raportul privind activitatea Comisiei pentru Protecția Copilului în anul 2015.
În 2015, au fost evaluați 2.263 de copii, dintre care 757 au fost diagnosticați cu retard psihic/psihomotor/ deficiență mentală, alți 89 cu sindrom Down și 299 cu autism sau elemente autiste, față de 271 de cazuri câte au fost în 2014. Alți 123 de copii au fost diagnosticați cu tetrapareză spastică, 104 cu encefalopatie, 105 cu epilepsie și 78 de copii cu astm. 708 copii au fost înregistrați ca suferind de alte boli.
Andreea AMARIEI