Încet, încet, afacerile care împuțeau aerul la Piatra Neamț încep să fie lămurite, cel puțin parțial, de justiție. Cazul terenurilor de la Baza Hipică este un model de batjocorire a bunurilor unui oraș, de către o mână de mici mafioți, care au profitat de un sistem care permitea furtul, șmecheria administrativă – ridicată la rang de sistem în județ – și de proptelele de la toate nivelurile. Altfel nu se pot explica omisiunile celor care ar fi trebuit să apere patrimoniul orașului de gașca de hoți care a patentat un adevărat sistem. Practic, este vorba despre folosirea legii ”pe bucăți”, cu aparență de legalitate pe fiecare fază a unui fenomen, care este infracțional în întregul său.
Judecând doar momentul când terenul de la baza hipică a trecut din domeniul public în domeniul privat al municipalității și a fost dat, apoi, unei societăți comerciale a primăriei, el poate fi justificat prin niște hârtii care respectă formal legea. În realitate, justificare economică nu există. Era vorba doar de satisfacerea intereselor, de moment sau pe termen lung, a grupului respectiv, care jongla după bunul plac cu bunurile orașului.
Concret, vorbim aici despre un teren, cu toate utilitățile, scos la vânzare de ANAF pentru datorii ale SC Perla Invest SRL, societate folosită ca intermediar de afaceri păguboase pentru oraș. O mare parte a terenului a fost cumpărat, la licitație, de o societate comercială, Grup Est Security, în calitate de cumpărător de bună credință. A urmat o contestație, un judecător – o spunem cu toată responsabilitatea, curajos -, Elizica Tentiuc, care chiar a citit și interpretat documente și a decis anularea acestei licitații!
* De ce se poate anula o licitație organizată de Finanțele Publice
Motivațiile pentru care Judecătoria Piatra Neamț a anulat licitația, decizie întărită și de Tribunalul Neamț, arată cum funcționa sistemul. Avem de toate, de la trecerea terenurilor din domeniul public în cel privat al municipiului, care s-a făcut ”fără justificare legală și fără rațiuni întemeiate” până la ”indiciile de nelegalitate” cu privire la întocmirea notei de fundamentare a primarului municipiului Piatra Neamț și raportului de specialitate ale Serviciului Administrare Patrimoniu și Direcția Economică – acte care poartă același număr și aceeași dată, dar provin de la funcționari, respectiv gestionari, distincți, atât ca atribuții, cât și ca specialitate: ”Suspiciunile contestatoarelor (Asociația Clubul Sportiv Ecvestru Piatra Neamț și SC Alcoradu SRL – n.red.) cu privire la «prefabricarea» acestor acte sunt confirmate și prin simpla observare a datei acestor două acte din urmă, respectiv 04.03.2010. Această dată este anterioară datei înregistrării la Primăria municipiului Piatra Neamț a însăși solicitării venită din partea Perla Invest SRL, în baza căreia se presupune că s-au întocmit aceste acte (solicitarea Perla Invest SRL fiind înregistrată în data de 05.03.2010 sub nr. 9151)”.
Urmează, apoi, aspectul pur economic: ”Instanța găsește necesar a analiza și un alt element, de asemenea determinant în a conchide că licitația nu s-a desfășurat legal, acela că valorificarea imobilelor în cadrul procedurii de executare s-a făcut la un preț derizoriu, cu încălcarea art. 147 C. procedură fiscală. Conform anunțului de vânzare nr. 370/30.06.2014, imobilul în suprafață de 1094 mp adjudecat a fost scos la licitație la prețul de pornire de 78.000 lei fără TVA. Raportând această valoare la cea la care a fost adus drept aport de capital social al debitoarei Perla Invest SRL, și anume 347.892 lei, calculată la 318 lei/mp, este evident că există o discrepanță majoră a valorii de piață stabilită pentru terenul în cauză, care, în opinia evaluatorului, a scăzut de aproape 4 ori în 4 ani de zile, singurul motiv presupus a fi determinat această scădere fiind evoluția pieței imobiliare, în sprijinul căreia însă lipsesc orice fel de dovezi care să fie anexate raportului de evaluare. Instanța amintește în acest context că terenul, în suprafață întreagă de 35.718 mp, avea o valoare de inventar de 11.358.324 lei, iar două dintre cele trei terenuri ce compun această suprafață totală au fost, în final, adjudecate cu sume nejustificat de mici și vădit disproporționate, așa cum s-a arătat în cele ce preced.
Așa fiind, în acord cu opinia contestatoarelor și ținând seama că intimatele nu au solicitat administrarea altor probe decât înscrisurile din dosar, instanța conchide că, într-adevăr, valoarea calculată pentru valorificarea imobilului este vădit și nejustificat disproporționată în raport cu valoarea sa reală, exact așa cum, de altfel, a apreciat-o însuși Consiliul local al municipiului Piatra Neamț la aducerea imobilului ca și capital social al debitorei Perla Invest SRL”.
Să recapitulăm: nu a existat justificare reală pentru trecerea terenurilor către Perla Invest, există indicii de nelegalitate a notei de fundamentare a primarului municipiului Piatra Neamț și a raportului de specialitate ale Serviciului Administrare Patrimoniu și Direcția Economică, valoarea de plecare a licitației a fost subevaluată! Și alte asemenea marafeturi.
Consecințele sunt majore. Între timp, Perla Invest este în procedură de insolvență, ceea ce înseamnă că lucrurile se complică foarte tare. Anularea licitației duce la revenirea terenului la societate, dar, odată cu el, vin și datoriile pentru care terenul a fost scos la licitație. Probabil că se vor calcula și majorări de întârziere și penalități. Răspunsul celor de la Ministerul Finanțelor Publice arată cum cred ei că se vor desfășura lucrurile ca urmare a respingerii recursului:
”- prin administratorul numit în dosarul de insolvență al SC Perla Invest SRL, se va cere radierea înscrierii în cartea funciară efectuată de adjudecatar și reînscrierea dreptului de proprietate al debitoarei;
– organul fiscal va solicita reînscrierea în cartea funciară a sarcinii sale derivate din procesele verbale de sechestru, rămase valabile;
– sumele achitate de adjudecatar pentru cele două imobile urmează să fie restituite adjudecatarului;
– urmare restituirii sumelor respective, obligațiile fiscale ale SC Perla Invest SRL se reactivează, acestea reclaculându-se și înscriindu-se la masa credală ca garantate prin procesele verbale de sechestru încheiate în momentul acordării eșalonării;
– bunurile imobile aflate în proprietatea debitoarei vor fi valorificate în condițiile legii”.
* Vinovații ”fără vină”, pentru care nu se va face lumină
Dacă rămânem raționali, fără a apela decât la bun simț, nu la foarte multe paragrafe de lege, identificarea vinovaților nu dă mari bătăi de cap.
În primul rând, primăria, care nu s-a mai implicat în niciun fel în apărarea domeniul municipiului și a lăsat lucrurile să curgă de la sine. Dacă a făcut-o intenționat sau nu, nu este treaba noastră să demonstrăm. Cert este că lucrurile s-au brodit în așa fel încât ștrandul și Baza Hipică pot deveni adevărate bombe în timp.
Apoi, consilierii locali, docili și ascultători, care au votat fără să-i intereseze consecințele votului și au înstrăinat terenurile. Și care ar trebui să răspundă în solidar pentru asta.
Apoi, evaluatorii, care au făcut evaluări după necesități de moment, ca să nu spunem indicații, nu după realități palpabile.
Ceilalți vinovați, care au știut și nu au făcut nimic pentru oprirea fenomenului, sunt mai greu de identificat. Important este că s-a făcut primul pas. Mai rămâne ca lumea să-și păstreze atenția asupra insolvenței de la Perla Invest, să urmărească ultimele contracte de închiriere încheiate pe societate și pe cine dorește să pună mâna pe clădirile de la plecarea și sosirea telegondolei.
Asta dacă mai interesează pe cineva. Măcar acum, în an electoral, când prostiile se pot deconta.
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
Oare domnul primar interimar Dragos Chitic poate sa ne spuna ceva in ecuatia asta? Ca domnia sa mai vrea un mandat la Primaria Piatra Neamt.
Oare domnul primar interimar Dragos Chitic poate sa ne spuna ceva in ecuatia asta?