Foarte mulți – unii cititori avizați, alții plini de informații de tot felul – ne-au întrebat de ce ”Mesagerul de Neamț” ia apărarea managerului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. De ce nu am acceptat de bun ce ni s-a transmis pe diferite canale, că la spital s-au întâmplat grozăvii și că musai Lazăr trebuie schimbat. Tuturor le-am răspuns foarte simplu: Mesagerul de Neamț nu a luat apărarea doctorului Lazăr! Nici nu am avea foarte multe motive.
Pe timpul mandatului său, comunicarea nu a fost un punct forte, ba chiar a fost unul deficitar, în special când făcea echipă cu doctorul Juncu, care avea și calitatea de purtător de cuvânt. A existat, întotdeauna, un soi de dispreț la adresa presei, întemeiat sau nu, dar asta este o cu totul altă problemă. Culmea, în paginile Mesagerului au fost publicate o mulțime de portrete de medici, printre care și o serie de oponenți ai doctorului Lazăr.
Din momentul când scandalul – pregătit din timp, ca intensitate – a început, am avut același punct de vedere: ”prezentați dovezi, documente, și respectați legea, voi, cei care vreți să luați o măsură punitivă, care să ducă la o revocare a unui mandat desfășurat în baza unui contract de management”.
Ce am primit în schimb? Exclamații, cifre aruncate în opinia publică, ”controale” comandate, dar care nu aduceau argumente pentru schimbare, amenințări și expresii de genul ”dacă ați ști voi cât s-a furat și ce se întâmplă acolo…”. Atât și nimic mai mult, dacă facem abstracție de bâlbâielile de tot felul, ale celor din Consiliul de Administrație și din Consiliul Județean (și aici nu ne referim doar la președinte).
* Cum poate fi revocat din funcție dr. Ioan Lazăr, respectând legea?
Fără a ne erija în mari specialiști, vă putem spune că dr. Lazăr putea fi de mult revocat, dacă doreau cei de la Consiliul Județean. Puteau face o comisie, conform prevederilor legale, și ar fi fost imposibil să nu-i găsească ceva, într-o instituție în care zilnic se fac plăți de aproximativ 500.000 de lei, în care se lucrează cu bolnavi, cu mii de oameni, cu tone de hârtii.
Deci, Consiliul Județean putea face o comisie de evaluare și, apoi, Consiliul de Administrație să propună schimbarea, care devenea, astfel, o simplă formalitate la CJ. În contractul de management încheiat cu directorul spitalului, există această posibilitate.
A doua modalitate, la care suntem siguri că se va recurge, este să nu se mai aloce fonduri. În felul acesta, se acumulează arierate și, când acestea depășesc 3 luni, contractul poate fi reziliat imediat!
A treia posibilitate ține de modul de interpretare a unor indicatori, dar nu suntem noi puși aici să facem treaba domnului Dan Vasile Constantin și a colegilor din Consiliul de Administrație.
Restul sunt povești de adormit credulii și interesații.
* Dacă sunt nereguli, Consiliul de Administrație chiar nu are nicio vină?!
Ba sigur că are! Potrivit legii, membrii CA ”avizează bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului, precum și situațiile financiare trimestriale și anuale”, ”aprobă măsurile pentru dezvoltarea activității spitalului în concordanță cu nevoile de servicii medicale ale populației”, ”avizează programul anual al investiților publice, întocmit în condițiile legii”!
Au făcut lucrul acesta până acum? Da, se pare, că nu i-am auzit să se fi revoltat și să nu fi avizat!
A ieșit vreun membru al consiliului în public să spună ”Uite, domnule, avem bani și nu i-am cheltuit!”? Sau știau că banii se cheltuiesc după alocări bugetare și că nu poți da bani dacă nu ai facturi?
Revocarea lui Lazăr din funcție ar însemna, automat, și o culpă a Consiliului de Administrație, care nu și-a făcut treaba, nu a semnalat, oficial, că la spital sunt în derulare ilegalități. Și să spună și care anume.
* Dacă sunt nereguli, Consiliul Județean chiar nu are nicio vină?!
Ba sigur că are! Pentru că, an de an, în plenul consiliului au fost avizate și aprobate bugetele spitalului. Care aveau în spate, în anexe, toate lucrurile despre care se vorbește acum! Le-a citit cineva? Dacă da, cum poate spune serviciul financiar de la Consiliul Județean că nu știa ce se întâmplă la spital?
A făcut Lazăr vreo investiție fără să vină la Consiliul Județean și să discute cu amploiații de acolo, să se sfătuiască? Să ceară soluții și aprobări? Pot spune șefii de servicii că nu este așa?
Chiar nu știau oamenii din Consiliul Județean care este mersul cu autorizațiile de construcție, cu lucrările făcute pe banii sponsorilor, că nu existau bani la buget? Păi, dacă nu știau, ce mai caută pe funcțiile respective?
Doamna Emilia Arcan, care avea în atribuțiile de serviciu activitatea spitalului, nu știa ce se întâmplă acolo? De ce a tăcut? Argumentul că nu a fost lăsată să vorbească nu ține. Dacă ești pe o funcție și știi că niște lucruri nu se desfășoară legal, de ce nu anunți organele de control? Pentru că îți spune un șef asta?
În cazul acesta, să credem că și acum se întâmplă la fel și funcționarii aplică directivele șefului, încercând să adapteze legi la o realitate oarecare?
* Despre ce nu se vorbește în legătură cu Spitalul?
Toată lumea aruncă cu noroi în dr. Lazăr, că nu a cheltuit niște bani iluzorii. S-a ajuns până acolo încât i se contestă și calitatea de medic. Nimeni nu pomenește și despre lucrurile indiscutabile care s-au întâmplat la spital.
Nu se vorbește despre igienizarea unor spații insalubre, tolerate ani de zile de ”vigilenta” Direcție de Sănătate Publică, cu subsoluri inundate, cu șobolani, țânțari și gândaci, de care nimeni nu s-a atins ani de zile. Nu se vorbește nici despre eforturile de a aduce medici, de a rupe legături economice nefaste și scumpe cu tot felul de firme ale unor politiceni.
Pentru a putea repara țevi ruginite, canalizări înfundate de ani de zile, pereți coșcoviți – ce-i drept, doar la Contagioase, Pediatrie, Oncologie, Paliative, blocul alimentar, centrala și arhiva, până acum, nu și la Psihiatrie – dr. Ioan Lazăr s-a dus cu căciula în mână pe la diferiți sponsori și a obținut bani, materiale sau aparatură.
Pentru cei are sunt interesați, e vorba despre sume foarte mari, care ar putea să dea de gândit celor din Consiliul Județean când vorbesc despre necheltuirea banilor și despre alocări bugetare. Totalul este de 4.299.330 lei! Adică 49 de miliarde lei vechi.
De ce s-ar duce cineva să strângă bani, dacă stă pe miliarde pe care le poate cheltui?
În concluzie: Demiteți-l pe Ioan Lazăr, dacă vreți, dar respectați legea! După aceea, prezentați dovezi pentru cele afirmate, ca să vă putem crede! Nu vorbe goale sau afirmații prăpăstioase, ci dovezi clare, concrete și, mai ales, întemeiate pe lege.
Valentin BĂLĂNESCU
3 comentarii
Pentru oncologie nu s-a dus nicaieri Lazar cu caciula-n mana. Sponsorizarile au fost obtinute de catre angajatii sectiei. De altfel, parte din sponsorizarile pe care acum le atribuiti managerului au fost obtinute de alte persoane. Strict legat de oncologie, unde cunosc foarte bine situatia, rog rectificati. Multumesc.
Domnule Radu Nastasă, după cum bine știți, cunosc foarte bine subiectul sponsorizări, inclusiv la oncologie. Evident că este nevoie de o mulțime de rectificări și precizări, fondul este cu totul altul și dvs știți foarte bine acest lucru. Mai ales când el este unul pregătit, comandat și fezandat ca să dea bine pentru unii șmecheri care se cred mai șmecheri decât cei care sunt cu șmechereala acum.
Valentin Bălănescu
Nu am contestat decat pasajul cu oncologia. Si da, managerul Lazar va fi dat jos pe aiureli, nu pe fapte reale. Acele fapte pentru care ar fi trebuit schimbat de multa vreme exista, insa “specialistii” pe care se bazeaza cei ce vor sa-l schimbe nu stiu nici pe ce lume traiesc… Ajungea sa verifice indicatorii sectiilor, in special diverenta venituri-cheltuieli pe sectii, ca sa se convinga de “managementul performant” al actualului manager. Doar ca pentru “inginerii” respectivi termeni precum ICM, DRG, ROP, etc sunt in chineza.
Multumesc.