Apropierea alegerilor locale a cicatrizat o parte din rănile fuziunii continue dintre vechiul PNL și PDL până și în organizația nemțeană. Situația specifică din organizație, cu un PDL oricum mai bine organizat la momentul fuziunii și un PNL cu lideri decredibilizați la același moment, nu părea să dea speranțe unui calm necesar pentru intrarea într-o campanie electorală dură, în care toți liberalii ar trebui să cânte pe aceeași voce. Cu 3 luni înainte de vot, tabăra liberală pare mai unită, mai vivace, dar marile întrebări privind partidul sunt cu atât mai mult la ordinea zilei.
Va reuși PNL să câștige lupta pentru Consiliul Județean, în condițiile în care nu prea are primari în Neamț, majoritatea lor păstrând acasă, pe post de icoană, fotografii cu Ioan Munteanu și la portofel pe cele cu Ionel Arsene? Va reuși să câștige municipiile, unde are candidați pe funcție? Ce va face la Târgu Neamț, Roznov și Bicaz? Dar, mai ales, ce va face în mediul rural, pentru a-și putea atinge obiectivele?
* Obiectivul Piatra Neamț: Greu de ales III
Piatra Neamț este important ca obiectiv electoral, din mai multe puncte de vedere, cu atât mai mult pentru un PNL care, pe de o parte, n-a mai pupat funcția aceasta de când i-a adus-o Gheorghe Ștefan în 2004, iar pe de altă parte se bate monedă pe electoratul care ar fi de dreapta (o dreaptă mult prea aglomerată politic, dacă e să fim corecți). După ce a pierdut reședința de județ grație aceluiași Gheorghe Ștefan (care, în 2008 și 2012, a câștigat primăria pentru un PDL asimilat acum), PNL pornește cu prima șansă, avându-l candidat pe primarul în funcție, Dragoș Chitic. Mai cu câr, mai cu mâr, a fost desemnat candidat, deși mulți din partid au făcut tot ce se putea face să nu fie și încă nu s-au liniștit toți. Chitic a resimțit această ostilitate și, aparent, a trecut peste ea după momentul când, cu creionul pe hârtie, s-au creionat direcțiile viitorului său mandat, în speranța că acesta va exista. S-a stabilit până și numele viitorului viceprimar, întru vremelnica mulțumire a vechilor pedeliști și a protectorului de la București, s-au stabilit priorități și direcții de dezvoltare economică avatajoase pentru toată lumea.
Dragoș Chitic a fost certificat cu șanse la câștigarea scaunului de primar la Piatra Neamț chiar de către adversarii politici, care au început atacurile sub centură. Un material, emis în eter de un post de televiziune național, l-a transformat în victimă și i-a ridicat acțiunile. Nu pentru că actualul primar ar fi vreun politician virgin, dar adevărurile spuse în material au fost mai puține decât dezinformările. ca să nu mai vorbim despre audiențe, atât la surse, cât și la preluări. În ce măsură va rezista el la presiunile din partea PSD, dar și din partea celorlalți candidați, din care unii puși din fosta echipă a lui Gheorghe Ștefan (Ana Monda, de exemplu) este o întrebare la care vom primi un răspuns în câteva săptămâni, când vor urma adevăratele bușituri de campanie. Interesant este cum va contracara Chitic asocierea sa cu fostul primar, în condițiile în care acesta a dat semnale că nu l-ar agrea foarte mult. Și, cum mulți cunoscători spun că astrele încă se mai așează în Neamț în funcție de Uranus, lucrul acesta nu prea îi priește candidatului PNL.
Obiectivul Piatra Neamț este greu de îndeplinit în condițiile în care toată lumea îl va avea în colimator pe Chitic, și din stânga, și dreapta, inclusiv candidatul ALDE. Totuși, nu e imposibil, dacă va fi un singur tur de alegeri. Numai că, pentru asta, candidatul Dragoș Chitic va trebui să intre cu adevărat în campanie, nu numai în mediul virtual, fiindcă un like ≠ un vot. Voturile se atrag cu un program propriu, credibil, realist și profesionist prezentat.
* Obiectivul Roman: Leoreanu rezistă
Pragmatismul lui Cozmanciuc din momentul când l-a acceptat pe Laurențiu Leoreanu în partid și, ulterior, drept candidat va da, probabil, roade în alegeri. Există puține șanse ca acesta să piardă, în absența unor evenimente deoasebite, care să-l împiedice să participe la alegeri. De aici și disperarea PSD, care ar fi încercat manevra cu prefectul pentru a-l da pe Laurențiu Leoreanu jos din funcția de primar.
Pericolul, în măsura în care el există, ar fi doar o eventuală supradoză de autosuficiență a actualului primar. Nu pot fi excluse surprize din partea PSD, dar ele ar trebui să fie foarte mari, pentru un om obișnuit să lucreze cu Gheorghe Ștefan, Elena Udrea și Culiță Tărâță și care a depășit cu bine aceste colaborări.
* Obiectivul Târgu Neamț: Divide et impera
Primul nominalizat oficial în cursa pentru o primărie urbană din Neamț a fost Traian Humulescu, la Târgu Neamț, într-un moment când nici el însuși nu era foarte convins că vrea. Între timp, s-a convins că vrea, s-au convins și alții, rămâne de convins electoratul, fiindcă pare a avea cele mai puține șanse, raportat la Leoreanu sau Chitic. PNL Târgu Neamț e divizată în cel puțin 3 bisericuțe, din care măcar una (dacă nu două) s-ar bucura să rămână în parohia lui Daniel Harpa. Humulescu însuși nu pare să-și acorde prea multe șanse și nici prestația consilierilor locali nu-l ajută, prin poziția de ”Gică Contra” față de proiectele primarului, mai ales când e vorba de dezvoltarea Târgului. Aceste greșeli se plătesc la electorat. Nici delimitarea lui Humulescu de Arnăutu – în privința campaniei electorale, nu și a voturilor trecute în Consiliul Local (pe terenurile de la Oglinzi, împrumuturi, lucrări) – nu poate mări credibilitatea unui candidat serios, dar fără exercițiul unor campanii electorale în care să-și poată impune un program propriu.
În condițiile date, n-ar fi exclus ca, pe ultima sută de metri, să asistăm la retragere a lui Traian Humulescu, om care are oroare de disputele publice, de a fi considerat un perdant, ca să nu mai vorbim de înhămarea la o mulțime de cheltuieli în campanie. Oameni care să-i ia locul ar fi, dar mai mult în vechiul PDL, gen Decebal Arnăutu (care nu pare interesat de asta), Mihai Stoica (având avantajul de a ști și de a putea negocia în cazul unui eșec) sau Maria Vrînceanu (sora Sulfinei Barbu, care se dovedește cea mai bătăioasă dintre consilierii locali când vine vorba despre PSD).
Despre Bicaz și Roznov este greu să spunem ceva, că nici liberalii nu par foarte hotărâți în ce au de făcut. Numele fostului primar Catrinoiu e rostit în legătură cu Bicaz, dar nu sunt semne că lucrurile s-ar mișca în vreun fel. Mai ales că Alexandru Drăgan a cam dispărut din prim-planul partidului, probabil cu promisiunea fermă că va primi un loc eligibil la generale. Oricum, în cele două orașe oficial mai sunt căutări, neoficial, probabil, meciul a fost deja predat.
* Obiectiv Consiliul Județean
Aici semnele de întrebare sunt cele mai mari. Chiar câștigând Piatra Neamț și Roman, nu e de ajuns pentru o majoritate la Consiliul Județean. E nevoie și de organizații funcționale în comune, de sprijinul primarilor, de înțelegeri cu ei peste capul partidelor din care fac parte, că niciunul nu se dă legat la PSD când vede trendul cu guvernul de tehnocrați, ce va fi promovat probabil indiferent de rezultatul alegerilor, dacă acestea nu sunt câștigate de cine trebuie. Așa că disponibilitate la negocieri este, dar cineva ar trebui să și le asume, să știe să le poarte și să fie credibil.
La PNL Neamț, lipsește omul puternic din linia a doua. Acel gen de Ioan Munteanu, care, în noaptea dinaintea alegerilor, să poată suna orice primar și să vorbească vrute și nevrute. Un om al cărui orgoliu să fie lăsat acasă și care să se pună în slujba partidului. Ori, în PNL, toți vor să fie doar în linia I, ca să poată culege roadele. Șeful de campanie, Eugen Țapu, consideră că și-a făcut cu vârf și îndesat datoria dacă a adus echipe de specialiști de campanie, care trimit comunicate pline de cacofonii, ca să-i facă în ciudă lui Ionel Arsene sau să-l consoleze că și alții pot ca el. Restul vine de la sine, mai ales dacă ajutorul logistic vine ca în turul II al alegerilor prezidențiale.
Mugur Cozmanciuc încă are de luptat cu percepția că ”este omul de la Iași” și cu contrele primite de la cei din partid, înaintea celor de la PSD. Iar cei care ar trebui să-l informeze cum stau lucrurile, îi spun doar ce vor ei sau doar ce vrea el să audă. De aici, senzația de detașare transmisă, în ciuda faptului că încearcă să socializeze peste tot pe unde e chemat. Marea lui problemă o reprezintă necunoașterea oamenilor și lipsa de comunicare directă, care se câștigă în timp. Important este că și-a dat seama că implanturile gen Surugiu, Țurcanu sau altele venite dinspre Iași nu-l ajută foarte mult. Când o să înțeleagă că și consultanții importați sunt în aceeași situație ca și el, adică nu cunosc oamenii și problemele, o să realizeze, dacă mai are timp, ce trebuie făcut.
Realist vorbind, șansele de a câștiga județul sunt direct proporționale cu găsirea unui adevărat șef de campanie, care să se implice, care să discute, să asculte și să și înțeleagă. Dacă nu, un asemenea om poate fi înlocuit de mai mulți, cu responsabilități clare pe zone, dar și cu puterea de a hotărî la fața locului. Cu toate riscurile pe care le implică o asemenea responsabilitate. Altfel, partidul va câștiga voturi în virtutea inerției și a lucrului bine făcut, dacă asta mai prinde la colectiv(vitățile) din Neamț.
Valentin BĂLĂNESCU
sursa foto: stiri-neamt.ro
Un comentariu
Sper ca Humulescu s a castige la Targu Neamt ca persoana si nu ca lider politic! Succces!