Îți amintești tu, cititorule, cum ai cărat căldări cu apă de la cisterna pompierilor, bidoane de la izvoare? Cum ai uitat cât de plăcut e să simți apa de la duș curgând pe piele și cum mirosea baia ta săptămâna trecută, când ai îndurat 3-4 zile de secetă la robinete? Când erai amăgit cu promisiuni, de la o zi la alta, că va veni și minunea, adică apa? Când tot ce sperai era să reușești să tragi apa la WC, pentru că trăiești în orașul european Piatra Neamț, în secolul XXI? Îți amintești sau, odată ce-a venit apa, ai și uitat cum a fost calvarul acelor zile? Memoria românului, în general, are tendința de a fi scurtă. Ne plângem pe moment, după care, odată ce ne-am văzut „cu sacii în căruță”, uităm de toate și mergem înainte, până când ne lovim din nou de aceeași problemă și ne mai plângem, încă o dată, de milă. Nu suntem vinovați fără vină! Avem vina că le permitem să continue și să-și bată joc de noi!
Nu uita, cititorule! Nu lăsa să treacă de parcă nici n-ar fi fost! În perioada 9-13 martie, ți-ai plâns oful pe Facebook, la cozile făcute în jurul mașinilor de pompieri, în jurul izvoarelor de la marginea orașului ori la magazin. E momentul să nu-ți mai plângi de milă și să acționezi!
Primul pas pe care l-ai putea face ar fi să semnezi petiția lansată de Mesagerul de Neamț, pe care am putea-o transforma, împreună, într-un proiect de hotărâre, care să ajungă pe masa celor din Consiliul Județean Neamț, să le amintim că de asta au fost aleși, că sunt acolo să rezolve probleme, nu să se bucure doar de indemnizații, că nemțenii au un cuvânt de spus și-l spun clar, răspicat și public, nu doar pe Facebook și pe la colțuri.
Îți propunem să inițiem un proiect de hotărâre, prin care numărul agamanilor județeni să scadă la maximum 5, iar indemnizația să fie redusă la nivelul celei de consilier județean. Și, întrucât toți politicienii locali vorbesc despre economii la această companie, să se reducă numărul membrilor din Consiliul de Administrație, de la 7 la 3. Aceștia ar fi primii pași spre o normalitate, pe care abia atunci am putea-o considera suportabilă și pentru cetățenii acestui județ și pentru companie, deopotrivă. Următorul pas va fi să continuăm demersurile împreună, pentru a le aduce aminte că sunt în slujba cetățeanului, și să inițiem procedurile și pentru reducerea cheltuielilor, inclusiv cele salariale.
Dacă vrei să ni te alături și să schimbi ceva în județul acesta, semnează petiția on-line accesând link-ul https://petitieonline.net/petitie/petitie_mesagerul_neamt_opre_te_risipa_de_la_apa_serv_neamt_semneaza_pentru_reducerea_numarului_de_agamani_i_membri_c_a_-p33154145.html sau vino și semnează la sediul nostru, din strada Dimitrie Leonida, nr. 6, din zona Pieței Centrale, vizavi de magazinul Ema (fost 8 Martie).
Nu îi lăsa să se spele pe mâini de problema apei! Îți explicăm în continuare de ce.
Cauzele coșmarului de patru zile: lipsa investițiilor
Pe 9 martie, o avarie, apărută la una din cele două conducte care pornesc din magistrala ce alimentează întregul oraș de la sursa Vaduri, a lăsat trei sferturi din oraș, dar și pe locuitorii din Gârcina și Girov fără apă la robinete.
De ce s-a ajuns aici? Pentru că stăm cu drobul de sare deasupra capului și asta de ani buni. Pentru că nu s-au mai schimbat conductele de 30 de ani, pentru că autoritățile au uitat să comunice între ele, în primul rând, și cu populația, încă o dată.
Primăria Piatra Neamț a avut un proiect european de asfaltat strada Petru Movilă, iar Consiliul Județean a avut și el un proiect, tot european, cu schimbarea conductelor Apa Serv. Cele două proiecte s-au suprapus pe strada Petru Movilă.
Fiind proiecte cu finanțare europeană, și corecțiile financiare ar fi fost tot de valoare europeană. Cum fiecare trage spuza pe turta lui, s-a găsit o soluție de avarie, să scuzați expresia la aceste timpuri: Apa Serv să nu se mai apuce să sape în cadrul acestui proiect, ci să amâne pentru finanțarea 2014-2020, dacă se vor mai obține banii. „Vorbim acum de lista propusă. Aprobarea investițiilor depinde de gradul de implicare al ADI Aqua Neamț, de modul cum vor reacționa Unitățile Administrativ Teritoriale la toate solicitările impuse prin aplicația de finanțare, de cât de repede se vor mișca UAT-urile, de strategia de tarifare, de cota de cofinanțare a operatorului”, declara recent, pentru Mesagerul de Neamț, Cătălin Dughir, directorul Apa Serv.
Cauzele coșmarului de patru zile: bacteria buclucașă
Al doilea motiv pentru care s-a ajuns aici e de dată recentă: pe 3 februarie, a fost descoperită valoarea mult prea mare a bacteriei Clostridium Perfringens în lacul Bâtca și s-a trecut pe o singură sursă de furnizare a apei potabile. Apa se dă cu presiune mai mare, ca să ajungă la toți și, acolo unde conductele sunt prea uzate, cedează.
Cum s-a rezolvat problema bacteriei? Cu studii care urmează să se facă, acum sunt în faza de achiziție, deci, practic, încă nicio soluție.
Primarul a anunțat pe Facebook
Apa Serv a anunțat, cam pe fugă, avaria și a sistat apa. Cât a mai putut, a furnizat din rezervă; când a secat rezerva, au secat și robinetele oamenilor și, cine n-a aflat la timp și n-a mai apucat să-și „pună de-o parte”, a pățit precum greierele din fabulă.
Ce-au făcut oficialii? Primarul din Piatra Neamț, ca de obicei, a anunțat pe Facebook că se ia apa. E drept că, la Apa Serv, Consiliul Local are doar un agaman, dar are. Nu e societatea Primăriei, dar edilul rămâne liderul comunității locale și, cel puțin teoretic, are un cuvânt de spus și ar trebui să-l spună public, nu pe rețele virtuale.
Cei de la județ au așteptat două zile
Apa Serv e societatea Consiliului Județean. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență trebuie convocat de prefect. Dar mai-marii județului au așteptat două zile ca să acționeze, motivând că au fost amăgiți de promisiunile celor de la compania de apă, că avaria se remediază mai rapid.
Abia pe 11 martie a fost prima întâlnire a CJSU. Numai că s-au văzut întâlnit doar ca să amenințe cu demiteri și sancțiuni, nu să găsească soluții urgente, pentru a reda apa la robinete.
S-au revăzut în aceeași zi, la ora 16, când oamenii trăiau în continuare coșmarul. Atunci, un comunicat al CJ Neamț ne anunța sec (din nou, scuzați expresia), bazându-se pe aceleași promisiuni ale Apa Serv: „Criza apei a fost depășită, în Piatra Neamț. Cei doi reprezentanți ai furnizorului de apă – Cătălin Dughir și Ioan Păcală – au făcut precizarea că deja au început manevrele pentru umplerea instalațiilor și ora 19, anunțată ca fiind momentul când cam toți pietrenii ar trebui să aibă apă, rămâne valabilă”.
Criza a fost depășită doar în comunicatele și informările lacunare ale oficialilor, pentru că pietrenii și cei din Girov și Gârcina au așteptat încă o zi, ba chiar două, să vină apa.
Sâmbătă, 12 martie, au continuat, cu aceleași acuze și amenințări. S-au revăzut luni, când criza luase, într-adevăr, sfârșit, dar numai temporar, fiindcă apa curgea și la robinete, și în craterul de pe Petru Movilă, înregistrând pierderi de 350 mc de apă zilnic. S-a spus clar că e nevoie de o nouă intervenție, care ar putea dura 24 de ore, atunci când cei de la Apa Serv vor avea piesa potrivită. Oficialii au sărit ca arși, că ”nu se poate să se mai sisteze apa încă o dată”, dar nici soluții n-au oferit.
Circul a continuat luni după-amiaza, când s-a făcut ședință extraordinară de Consiliu Județean. Nu pentru soluții, ci pentru a pregăti demiteri. Astfel, 19 consilieri au votat că „Se aprobă mandat special reprezentanților Consiliului Județean Neamț în Adunarea Generală a Acționarilor Companiei județene Apa Serv SA ca să efectueze, în regim de urgență, o analiză a cauzelor care au determinat gestionarea defectuoasă a avariei produsă la sistemul de alimentare cu apă potabilă a municipiului Piatra Neamț, în intervalul 9-13 martie 2016, și să dispună măsurile ce se impun”.
În aceeași ședință, Ioan Păcală, director zonal al Apa Serv și consilier județean, a anunțat că demisionează din CJ. Rămâne de văzut dacă e act de onoare sau strategie ca să poată ocupa postul de director al companiei de apă ori cel de președinte al Consiliului de Administrație al Apa Serv.
Semnează petiția! Oferă tu prima soluție!
Ne este dat de puține ori să auzim oameni politici având dreptate, dar, la această ședință de CJ, am auzit nu unul, ci doi consilieri județeni, pe care, totuși, îi putem bănui și de campanie electorală – Cristian Tapalagă și Cristian Tomuleț: „Pe omul de rând nu-l interesează capul care va cădea, ci să aibă apa pe care o plătește”, respectiv – „Este o culpă comună. Sistemul de distribuție de la Apa Serv este tot găurit și este foarte vechi. Prin programele europene, banii care s-au dat și s-au luat sunt pentru extindere. UE nu dă bani ca să se repare mașina veche, ci să iei una nouă și cu banii pe care-i câștigi folosind-o pe cea nouă s-o repari pe cea veche. Conductele sunt praf și pulbere”.
Da, este o culpă comună! Da, nu ne interesează demiteri! Vrem soluții! Și una ar fi semnarea acestei petiții, pentru a reduce niște cheltuieli, iar cu banii astfel salvați să le permitem să investească în conducte, nu în buzunare individuale, de grup sau de partid.
Andreea AMARIEI
2 comentarii
Poate ar trebui sa le spuneti potentialilor semnatari ca nu-i va urmari, spiona, sanctiona, amenda nimeni, in cazul in care semneaza. Cineva mi-a spus zilele trecute: “cum sa semnez? daca afla seful meu, care-i bun prieten cu X si cumnat cu doamna Y, zbor din servici!” Domnul fricos lucreaza la companie privata, dar se pare ca frica-i mare intr-un oras atat de mic si de infestat.
Fără comentarii