Se pare că discuțiile cu oamenii de afaceri destind atmosfera la Consiliul Județean, mai ales atunci când vine vorba de investiții, pentru că ambele tabere știu prea bine ce înseamnă un buget și cum se împarte el, așa că, la întâlnirea din 17 martie, dintre mediul de afaceri și mai marii administrației locale și județene, s-a adus în discuție și proiectul privind reabilitarea drumului județean ce leagă Piatra Neamț de Bacău prin Mărgineni.
Totul a pornit de la propunerea șefului Camerei de Comerț, Mihai Apopii, de a schimba legislația. Văzându-se cu mingea la fileu, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Vasiliu Macovei, s-a adresat șefei Direcției Proiecte și Programe de Dezvoltare Județeană: „Pentru că domnul Apopii amintea de anomalii la plătirea unor taxe, o rog pe doamna Olimpia Adam să facă o mențiune legat de proiectul pe care Consiliul Județean îl are pentru drumul care leagă Piatra Neamț de Bacău, dar prin Mărgineni. Să vedeți cu ce probleme ne confruntăm noi, cu ce sumă trebuie plătită”.
Astfel, am aflat că una dintre cele mai bune profesii din prezent pare să fie cea de auditor special, de vreme ce sunt doar 10 pe plan național și numai unul în această parte de țară. „Am primit informația de la domnii de la ADR că va trebui să solicităm unor auditori, la nivel de țară găsindu-se doar 10 astfel de auditori, elaborarea unui audit privind siguranța rutieră. Ca și costuri estimative, crește valoarea documentației în acest moment cu 150.000 de euro. Deși există o lege care a intrat în vigoare în ianuarie, nu există și normele de aplicare, iar ghidul solicitantului ne cere și acest audit pe siguranța rutieră. Pe de o parte, această prevedere din ghid ne uniformizează pe toți solicitanții ca potențiali eligibili, ne aduce la momentul zero, dar va fi o bătălie între noi, județele, să îi avem pe acei auditori. Este unul singur în Moldova. Nu știm încă la ce prețuri. Prețul poate urca până la 6.500 de euro/kilometru. Și nici nu știm în cât timp va fi elaborat acest lucru. Ne confruntăm cu probleme legislative pe care, la nivelul nostru, nu le putem rezolva”, a spus Olimpia Adam.
După ce reprezentanții județului și-au spus of-ul legat de birocrația din România, deputatul nemțean Cătălin Drăgușanu a primit mingea la fileu și n-a ratat ocazia: „Se ridică multe probleme de ordin legislativ în această întâlnire. Toți parlamentarii din Neamț sunt dispuși să rezolve aceste lucruri. Nu rămâne nici fără ecou. Până acum, ce mi-a fost semnalat s-a transformat în interpelare. Dar, dacă o problemă rămâne în birou, eu, ca parlamentar, nu am de unde să știu de problema X. Dacă ne angrenați și pe noi, dacă ne solicitați să venim, eu vin și răspund la orice solicitare”.
Andreea AMARIEI