În calendarul creștin-ortodox, pe 26 martie, este serbat Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.
Despre sine, Sf. Arhanghel Gavriil afirmă: ”Eu sunt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu” (Luca,1:19). Numele Gavriil înseamnă ”Dumnezeu-Om”.
Cugetând la taina Bunei Vestiri, Sf. Proclu al Constantinopolului (prăznuit pe 24 octombrie), ne transmite că numele Gavriil înseamnă ”Dumnezeu și om”. În acest fel, demonstrează faptul că Dumnezeu l-a trimis pe acest Arhanghel să vestească Fecioarei taina începutului mântuirii omenești. Prin chiar numele lui, Sf. Arhanghelul Gavriil arată Fecioarei cine va fi și cum va fi Cel Care Se va naște din ea: El va fi Dumnezeu și Om, oferind modelul omului îndumnezeit.
Pe tot parcursul istoriei mântuirii noastre, acest arhistrateg al Puterilor celor netrupești a fost, pentru noi, oamenii, Îngerul milostivirii și al bunăvoinței dumnezeiești. Ființă de foc, Arhanghelul Gabriel a fost desemnat de Domnul ca ”duh slujitor, trimis ca să slujească, pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii” (Evrei 1,14).
Bunavestire este unul din momentele importante din istoria omenii, când este semnalată prezența unui Sfânt Arhanghel, ce își îndeplinește misiunea divină. Pentru a înțelege corect aceste taine, vom căuta înțelepciunea Sf. Dionisie Areopagitul.
Dionisie Areopagitul (secolul I-II d.H.) este, poate, cea mai mare autoritate în materie de angeologie creștină. Opera sa include mai multe cărți legate de lumea îngerilor, dintre care ”lerarhia celestă”, ”lerarhia eclesiastică”, ”Numele divine” și ”Epistolă”. Considerată poate cea prețioasă mărturie a misticismului occidental și a creștinismului timpuriu, ”lerarhia celestă” este cel mai celebru text al angeologiei creștine.
Sfântul ordin al Arhanghelilor, prin poziția sa centrală în ierarhie, este legat în mod egal atât de Sfinții Întâietori, cât și de Îngeri. Ei primesc, pe scară ierarhică, lumina Principiului Divin, prin intermediul ordinelor superioare și le transmit plini de bunătate Îngerilor, care, la rândul lor, ni le manifestă nouă, ca răspuns la sfintele acțiuni și rugăciuni ale celor care devin iluminați de Dumnezeu.
Un alt aspect deosebit de important al Îngerilor este numărul de fericiri pe care le trăiesc și care sunt mai multe decât cele 9 enunțate în Sfânta Scriptură.
„Mai multe sunt fericirile manifestate de aceste Inteligențe supraomenești, având o înțelegere mult superioară capacității noastre de înlegere”. Cu alte cuvinte, cu cât vom reuși să atragem și să menținem în viața noastră Îngeri din diferite Ierarhii ale Luminii Necreate, cu atât vom reuși să accedem și să trăim fericiri superioare celor cunoscute.