Vizita în Neamț a prim-vicepreședintelui partidului, dl. Cristian Deaconescu, consilier general al Capitalei, a prilejuit și o conferință de presă, în cadrul căreia acesta a ridicat o problemă de larg interes și foarte actuală: interacțiunea alesului local, consilier de orice fel ar fi el, primar, cu cetățeanul. La conferință, au mai participat președintele PER Neamț, dl. Mihai Cosma, Ioan Crîșmaru, prim-vicepreședinte filiala Neamț și Constantin Trofin, vicepreședintele filialei nemțene. Am reținut, din argumentația dlui Deaconescu, câteva fragmente:
• ”Până la acestă dată, în 26 de ani, nu s-a scris niciun manual despre postul de consilier local. Practic, alesul local, care, de regulă, face parte din comunitatea respectivă, nu își cunoaște fișa postului. El trebuie să ia legea, s-o citească și, până o termină de citit, i se termină mandatul. Și, în lege, este stipulată obligativitatea alesului local ca, în primul an de mandat, dacă nu are studii juridice, să facă un curs de calificare în administrație publică. În 90% din cazuri, ele nu se fac și practic, drepturile și obligațiile nu se cunosc. Acest lucru este perpetuat de marile partide politice din România, deși au fost programe pe fonduri europene de pregătire în acest domeniu, n-a existat niciun ONG care să prevadă un astfel de curs, astfel încât alesul local să știe care sunt drepturile lui, care sunt obligațiile lui”.
• ”Pe alt palier, ar trebui să discutăm despre lipsa de transparență pe care o au primăriile, plecând de la Primăria Capitalei, până la cea mai mică primărie din țară. Transparența locală, practic, nu există. Vă spun asta și în calitate de fost președinte al Consiliului General, unde am reușit să implementez un sistem pe site-ul Primăriei Capitalei, iar cetățenii să știe exact când sunt ședințele de comisii, când se întrunesc, la ce oră, și vă spun sincer că, de când am părăsit acel post, acea rubrică a rămas necompletată”.
• ”Practic, dacă dvs. aveți un teren într-o altă localitate, din alt județ, pe care l-ați moștenit, iar Consiliul Local constată că cel care l-a luat în arendă nu l-a lucrat, din diverse motive, există posibilitatea să crească impozitul local cu 500%! Asta înseamnă că ne putem trezi că există o hotărâre de consiliu local, pe care nu avem de unde s-o cunoaștem, și în urma căreia se poate ajunge să ne fie scoasă la licitație averea din orașul de reședință, pentru că este nelucrat. Cum să respectăm o hotărâre, dacă ea nu există pentru public? Cum putem participa la o ședință de consiliu local, dacă ea nu este anunțată pentru public, dacă ea nu există pe site-ul Primăriei? Nu există la nicio primărie posibilitatea de a te abona la un serviciu care să te anunțe când va fi ședința de consiliu local, ce proiecte se vor discuta, etc. Atunci ar exista posibilitatea unui control al societății civile, în măsura în care aceasta este interesată”.
• ”În mod normal, dezbaterea proiectelor are loc în comisiile de specialitate. Aceste comisii sunt un fel de «ne întâlnim la o cafea și zicem da!» Și este cunoscut că aceste comisii, de fapt și de drept, nu se întrunesc întotdeauna și se semnează procesele verbal înainte de ședință, că nu există o analiză reală, ca să nu mai vorbim că cetățenii nu pot participa să susțină un punct de vedere, pro sau contra acelui proiect”.
La finalul întrevederii, președintele PER Neamț, Mihai Cosma, a declarat: ”Sper ca această dezbatere, privind rolul consilierului local, al alesului local, să fie una benefică pentru toată lumea, iar noi, cei de la Partidul Ecologist Român, vom încerca, în Neamț, să aducem pe liste candidați cât mai bine pregătiți”.
Ioan Crîșmaru, prim-vicepreședinte filiala Neamț, a spus, la rându-i: ”Fără discuție, alesul local are un rol esențial într-o comunitate. Importantă este implicarea sa, iar, dacă există implicare, restul se învață. Eu cred că asemenea dezbateri sunt binevenite. Mai rămâne ca mesajul nostru să fie auzit și să aibă urmări”.