Inginerul Ioan Păcală, fost director al Apa Serv și fost șef de zonă operațională în cadrul aceleiași companii, a deschis acțiune în instanță împotriva firmei, pentru că a fost sancționat cu 5% din salariu pe timp de o lună. Decizia de a i se opri bani din leafă a fost luată de o comisie de cercetare internă, care a stabilit că Ioan Păcală nu și-a exercitat atribuțiile în privința protecției muncii și nu a semnalat, niciodată, nicio neregulă pe această linie. Iar pe 27 august 2015, doi muncitori, un mecanic și un electrician, și-au pierdut viața după ce-au căzut într-un canal de colectare a apelor uzate din Cotu Vameș. Trebuia pornită o pompă și unul dintre bărbați a intrat în canal să vadă dacă funcționează, a amețit și a căzut în dejecțiile amestecate cu apă, iar celălalt a încercat să-l ajute și a avut aceeași soartă. Amândoi s-au înecat și n-au mai putut fi salvați. Niciunul nu avea echipament de asigurare, pentru că, teoretic, nu ar fi trebuit să coboare în canal, dar toți au făcut-o, la fel ca de multe ori până atunci.
După accidentul de muncă au urmat anchetele de rigoare, iar raportul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț a stabilit că nu s-a făcut niciun control intern pe linie de protecția muncii, angajații fiind lăsați să ia decizii de capul lor și să-și asume riscuri care, din păcate, s-au concretizat și în alte cazuri. În cadrul Apa Serv s-a constituit, de asemenea, o comisie de cercetare care a stabilit vinovății în sarcina șefului direct, a șefului de zonă operațională și a inspectoruluide protecția muncii. Toți au fost sancționați, Ioan Păcală primind cea mai mică „pedeapsă”. Pe care a contestat-o, la Tribunalul Neamț, unde a depus o acțiune sub titulatura „litigii de muncă”, în ziua de 6 aprilie 2016.
„El susține că trecuseră 6 luni de la accident, când a fost sancționat, deci fusese depășit termenul legal”, a declarat Cătălin Dughir, directorul Apa Serv.
„Noi nu puteam, însă, să constituim o comisie internă decât după ce aveam raportul ITM și firesc este ca data să se calculeze din acel moment și nu din ziua în care s-a petrecut accidentul. Acum, nici nu știu ce să zic. Dar dacă eu aș fi fost în locul lui n-aș fi făcut contestație, mai ales că n-a fost o sancțiune împovărătoare. Dl. Păcală ar fi trebuit să se gândească la posibilitatea că a avut și el o contribuție la producerea acelui accident, mai ales că n-a semnalat niciodată vreo neregulă în privința protecției muncii, lucru care era în atribuțiile sale în calitatea de șef de zonă operațională pe care o avea atunci”. (Cristina MIRCEA)