Avariile la rețeaua de apă par să fie la ordinea zilei în municipiul Piatra Neamț. Din păcate, veștile bune nu se anunță prea repede pentru pietreni și asta din cauza rețelei învechite care străbate întregul oraș.
„Gradul de vechime al rețelei va produce mereu perturbații și deranj pentru populație. Vă prezint aici o hartă cu rețeaua. Tot ce vedeți colorat în roșu – 208 km rețea – are peste 30 de ani durată de viață și este o probabilitate foarte mare ca aici să apară avarii. Pentru repararea lor e necesară o investiție masivă, pe care nu poate s-o susțină Apa Serv”, a prezentat Cătălin Dughir, directorul Apa Serv, situația sumbră de la Piatra Neamț.
Acesta spune că societatea nu deține fondurile necesare înlocuirii rețelei de apă.
„Întreținerea instalației nu înseamnă numai conducte. Ponderea cea mare a costurilor e în stația de pompare, în cea de tratare a apei. La final, rămân foarte puțini bani de alocat pentru reabilitarea rețelelor. Ar fi nevoie de o investiție masivă din partea tuturor acționarilor – Consiliul Județean, Primăria Piatra Neamț, dar mai ales Consiliul Județean, pentru că el este acționarul majoritar”, a spus Cătălin Dughir.
Criticat în timpul avariei din 9-13 martie pentru că nu și-a făcut datoria, Consiliul de Administrație (CA) al Apa Serv se pare că a informat încă de anul trecut acționarul majoritar cu privire la starea rețelei din municipiu.
„Vă citesc din Raportul administratorilor, pe care l-am prezentat încă din 2015. Este nevoie de reabilitare și înlocuire magistrale, rețele de distribuție, utilaje de intervenție. Este nevoie de îmbunătățirea instalațiilor pentru a corespunde standardelor. Dacă nu se oprește procesul de îmbătrânire, se va accelera cercul vicios. Acționarul principal să aloce finanțările necesare pentru reabilitare și înlocuire. Fondurile europene se dau numai pentru extindere rețele”, a spus Cătălin Dughir.
23 milioane euro pentru înlocuirea și reabilitarea rețelei
Acesta a adăugat că raportul prezentat încă din 2015 este dovada că CA-ul s-a implicat în rezolvarea problemelor care sunt pe toată rețeaua, nu numai la avaria din 9-13 martie.
„Fără un plan clar de acțiune, cu termene, pe un număr mai mare de ani nu se poate face nimic. În acest ritm, reabilitarea rețelei este mai lentă decât îmbătrânirea ei și acest lucru este valabil pentru întregul județ, deși în Roman s-au făcut mai multe reabilitări. Totodată, suntem de părere că, înainte de a asfalta o stradă, trebuie să reabilitezi mai întâi rețeaua de apă-canal”, a precizat directorul companiei de apă.
După cum a informat Cătălin Dughir, conform unor calcule făcute în 2015, la nivelul întregului județ este necesară o investiție de aproximativ 23 milioane euro pentru înlocuirea și reabilitarea rețelei de apă. Din această sumă, 20% ar reveni pentru rețeaua din Piatra Neamț.
Dacă, până acum nu au fost avarii pe magistrală, se pare că acestea apar din ce în ce mai des în ultima perioadă și una dintre cauzele principale este și trecerea pe o singură sursă de apă, după descoperirea bacteriei Clostridium Perfringens în sursa Bâtca. Tot ce se știe în prezent despre rezolvarea acestei probleme este faptul că Apele Române vor elabora un studiu. Până atunci, Apa Serv anunță că încearcă să schimbe modul de tratare a apei, astfel încât să poată folosi și apa din sursa Bâtca, doar că acest lucru necesită niște costuri. (Andreea AMARIEI)
Un comentariu
Dar despre lucrarile decontate, dar facute doar pe hartie, cine da vreo explicatie? Ori ce a papat lupul e bun papat?