Parte a unui nou set de aleși locali declarați incompatibili sau în conflict de interese, viceprimarul în funcția la Borlești și candidatul PSD pentru funcția de primar, dl. Vasile Puică, a fost declarat în conflict de interese administrativ, deoarece, așa cum scriam la vremea aceea, a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii de consiliu local privind schimbarea din funcție a fostului viceprimar și alegerea sa pe funcție. Ne reamintim că exact pentru același motiv, cu puțin timp în urmă, a intrat în vizorul ANI și Daniela David, cumnata viceprimarului și consilier local PSD. Comunicatul ANI în ceea cel privește pe Vasile Puică este suficient de explicit, dar el poate fi atacat în instanță.
” În perioada exercitării mandatului de consilier local (2012 – 2016) a participat la data de 28 noiembrie 2013 la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului local al comunei Borlești privind schimbarea din funcție a viceprimarului și alegerea sa în funcția de viceprimar.
Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001 și art. 77, alin. (1) și (2) din Legea 393/2004.
- art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”;
- art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situațiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali și consilierii județeni sunt obligați să anunțe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă”;
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare. ”
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 14 aprilie 2016