– V-ați anunțat candidatura pentru Primăria Grumăzești. Ce v-a determinat să vă asumați această ”misiune”?
- În primul rând, trebuie să-i mulțumesc președintelui Partidului Național Liberal, dl Mugur Cozmanciuc, pentru că am luat decizia de a candida, într-o întâlnire cu domnia sa. Pentru că, la Grumăzești, la un primar puternic, trebuie neapărat un contracandidat puternic. Eu am urmat modelul dlui Cozmanciuc, pentru că și dânsul candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean, o funcție onorantă, dar, în același timp, foarte grea. Și atunci, am spus ”hai să ne înhămăm la jugul electoral, la această muncă deosebit de grea, ca să putem să aducem cât mai multe voturi Partidului Național Liberal și, implicit, să câștigăm alegerile în județul Neamț”. Dacă le câștigăm în județul Neamț, obligatoriu trebuie să le câștigăm și în comuna Grumăzești.
– De ce tocmai pentru Primăria Grumăzești?
- Să știți că m-au mai întrebat unii. Nu mulți, dar au fost. Vă spun sincer: pentru că am rădăcini în comuna Grumăzești, pentru că a fost rugămintea dlui președinte Mugur Cozmanciuc, pentru că am hotărât eu. Sunt, oficial, candidatul PNL pentru comuna Grumăzești. Candidez pentru democrație și prietenie, pentru multe lucruri bune, pe care le am în minte și pe care sunt convins că, împreună cu echipa mea, le vom pune în practică la Grumăzești, odată ce vom câștiga încrederea oamenilor din Grumăzești. Să nu credeți că, dacă am fost primar la Târgu Neamț, n-am făcut lucruri și pentru comuna Grumăzești. Numai faptul că am luptat doi ani – atenție, doi ani de zile! – să nu se desființeze spitalul din Târgu Neamț, spital care, de la an la an, s-a dezvoltat, spital care deservește peste 120.000 de oameni, nu numai târgnemțenii, ci și din comunele învecinate, implicit Grumăzești. Apoi, trebuie să ținem cont că orașul este un puls social pentru toți locuitorii din zonă. Sunt copii care merg la grădiniță, la școală, la cele trei licee din oraș, copii din Grumăzești. Locuitori ai comunei, tineri s-au mutat în Târgu Neamț, în locuințele, apartamentele făcute de mine, în cei 12 ani de zile. Ca să nu mai vorbim de serviciile administrative de care au beneficiat în Târgu Neamț, de piața pe care am modernizat-o în oraș și de care beneficiază și cei din Grumăzești, de kilometrii de infrastructură rutieră și pietonală pe care i-am realizat. Multe, foarte multe lucruri am făcut pentru Târgu Neamț și Grumăzești.
– Spuneați că, la un primar puternic, trebuie un contracandidat pe măsură…
– Eu n-am să spun niciodată că în Grumăzești nu sunt realizări și nu s-au făcut anumite lucruri, dar eu vin cu o viziune nouă, vin cu un mesaj de prietenie, cu un mesaj politic, către cetățenii comunei Grumăzești. Vin cu acest mesaj al dragostei, al locului. Pentru că mă trag din comuna Grumăzești. Sunt născut în această comună, toată familia mea a fost în Grumăzești. Bunicul meu a fost primar al comunei. Tatăl meu, Constantin Arnăutu, a fost ultimul moștenitor al familiei boierului Caradja, a tot ce reprezintă moșia. Sigur că, după ce tatăl meu a fost arestat și dus la canal, împreună cu bunicul, Vasile Arnăutu, care, așa cum am mai spus, a fost primar în comuna Grumăzești, a trebuit să semneze despărțirea de moșie, iar aceasta a fost preluată de statul român, atunci, când s-au făcut multe abuzuri comuniste.
– Și e de ajuns obârșia ca să candidați la primărie?
- Cum să vă spun, eu sunt ca un copac care își întinde rădăcina și, dacă am rădăcinile în Grumăzești, putem spune că am ajuns din nou la obârșie, am ajuns din nou acolo unde m-am născut. Eu candidez pentru că democrația este și a mea. Lupt pentru această democrație, așa cum am luptat în orașul Târgu Neamț, în 12 ani de muncă, de luptă, politică, dar și administrativă. În acei ani, am prins o extraordinar de multă experiență în toate domeniile de activitate. Nu vă spun că am și școala necesară în administrație, sunt și înalt funcționar public. Am tot ce trebuie ca să pot conduce o comună. Și ne putem uita și la alte exemple, cum este dl Ion Rotaru, care a plecat de la Piatra Neamț, a candidat la Alexandru cel Bun și a reușit. Iată că și eu, cu experiență în funcția de primar, după o pauză de 4 ani, am decis să candidez ca primar în Grumăzești, o comună extraordinar de frumoasă, cu oameni gospodari, așezați, la locul lor, cu multă credință în Dumnezeu, cu multă, multă dragoste în familiile lor și foarte legați unii de alții.
Sigur că eu mi-am asumat candidatura, dar în spate trebuie să am o echipă puternică, o echipă cu care să duc mesajul meu oamenilor din Grumăzești, să le explic ce am realizat eu, ca primar, în Târgu Neamț și să le spun ce vreau să fac, ca primar, în Grumăzești. Sunt sigur că, la experiența pe care o am și cu ajutorul oamenilor, pot duce mai departe proiectele de care beneficiază astăzi comuna Grumăzești, dar pot veni și cu proiecte noi, pe care eu deja le am eu în minte.
– Ne puteți da vreun exemplu?
- Sunt mai multe. Și unele nici măcar nu costă.
– Cum adică?!
- Da, așa e, cum vă spun. Uitați, un lucru care nu costă bani este să ai un dialog permanent cu cetățenii. Și cu cei care te vor, și cu cei care nu te vor, cu toți. Chiar și cu cei care, uneori, îți pun întrebări să zicem inconfortabile… Să mă apropii cât mai mult de sufletul lor, să stau de vorbă cu oamenii nu costă bani. Apoi, să mergem la cele care costă bani, adică proiectele. Alimentarea cu apă. Dacă își mai aduce cineva aminte, în Grumăzești s-au tras, într-adevăr, 44 km de conductă de apă. Alimentarea s-a făcut prin aprobarea Consiliului Local de la acea vreme, la inițiativa primarului orașului Târgu Neamț, Decebal Arnăutu, când am aprobat să se alimenteze comuna cu apă din conducta orașului Târgu Neamț. Este un lucru extraordinar. Nu puteam să nu aprob acest proiect, pentru că oamenii au nevoie de apă și au nevoie de condiții civilizate.
În schimb, deși s-a tras apă în Grumăzești, nu există stație de epurare, nu există canalizare, niciun centimetru! Deci, la această oră, funcționăm ca orice comună care trăiește în vechime.
Apoi, alimentarea cu gaze naturale a comunei. În Grumăzești nu există nici proiect, nici studiu, nimic! Eu am tras atâția zeci de km de conductă de gaz metan, conductă de canalizare, stație de epurare nouă, civilizată și modernă în orașul Târgu Neamț, așa încât chiar am experiența necesară să fac asta și la Grumăzești, într-un termen cât mai scurt posibil.
Modernizarea administrației publice locale. Iarăși, este un lucru care nu costă bani. Când spun asta, mă refer la a construi un sediu nou pentru primărie, unul care să facă cinste comunei și celor peste 5.500 de locuitori, cât are acum Grumăzești, să facă cinste județului Neamț și, nu în cele din urmă, României. Să mergem până într-acolo încât să atingem și acea parte de turism, domeniu pe care noi nu mereu îl vedem cu ochi buni, dar care este o oportunitate pentru orice comunitate. Și există moduri de sprijin, perfect legale, pe care o administrație le poate da unor investitori, să facă unități de cazare, restaurante moderne, locuri pentru a primi musafiri. Iar aici mă întorc un pic și spun că avem un potențial turistic deosebit, pe care îl vom putea pune în valoare, prin moșia boierului Aristide Caradja, nașul familiei mele, nașul de cununie al părinților mei. Putem sta de vorbă cu ei, să avem un dialog și la București, cu moștenitorii, să putem atrage în acest fel și turiști în această zonă. Sunt convins că și familia Aristide Caradja va achiesa la planul nostru.
Apoi, modernizarea administrație publice înseamnă și un profesionalism înalt al funcționarilor publici, astfel încât cetățenii să beneficieze de reducerea birocratismului la maximum. Cum am făcut la Târgu Neamț: dintr-o zi – în 3 minute și din 3 luni – 3 zile. Trebuie să schimbăm mentalitatea, atât a funcționarilor publici, cât și a cetățenilor. Cetățeanul trebuie să aibă o responsabilitate mai mare și o atitudine la adresa funcționarilor publici care nu își îndeplinesc sarcinile de serviciu. Eu nu spun că astăzi nu se face treabă bună și în primărie. Spun doar că se poate mai bine. Eu pot să fac lucrurile acestea mult mai bine.
– Cu ce bani? Pentru că, indiferent ce spuneți dvs., este nevoie de bani…
- Păi, să vedem. Ce spune bugetul? Spune să facem economii, să facem reduceri la costuri în diferite domenii și astfel trebuie să trecem la modernizare. De exemplu, iluminatul public: una e să plătești consumul la o lampă electrică de 125 de wați sau chiar de 100 de wați și alta e să reduci acest consum cu 73%. Se pot înlocui cu lămpi de 10 wați, de 20 de wați, astfel încât să ai același flux pe metru pătrat, aceeași luminozitate, iar odată făcută reducerea, ce rămâne, 23-24%, să plătim prin independența energetică a comunei Grumăzești. Ce înseamnă independența energetică? Înseamnă să produci energie electrică. Cum produci energie? Printr-un parc de panouri fotovoltaice. O să mă întrebați de unde bani. Bani pentru construcția parcului fotovoltaic sunt disponibili prin programe europene, guvernamentale și județene. Iar independența energetică a unei localități înseamnă ca banii economisiți astfel, de la toate instituțiile publice – școli, biserică, chiar și Poliție, administrație locală -, în loc să-i dăm pe un iluminat public ineficient, putem să-i dăm pentru alte lucruri necesare în comună. De exemplu, un sistem pietonal. Să reducem multitudinea șanțurilor care există astăzi în comună. Să nu mai avem kilometri de șanțuri, de care avem nevoie, sigur, dar nu în forma asta. Ele trebuie acoperite cu plăci, cu guri de vizitare, pentru colmatare, pentru a lărgi străzile, pentru a amenaja trotuare, ca să nu mai meargă oamenii pe drum și să fie în pericol, atât ca pieton, cât și ca șofer.
Astea sunt câteva proiecte care trebuie făcute. Pe urmă, se poate realiza o relație mult mai bună pentru sistemul de colactare a taxelor și impozitelor, prin plăți on line. Se pot atrage fonduri și se pot încuraja crescătorii de animale, investitorii, din afara comunei, dar și cei din Grumăzești. La ora actuală, în Grumăzești, din 5.500 de oameni – excludem peste 1.000 de copii, de la grădiniță până la 18-19 ani, când termină liceul -, sunt doar 180 de salariați. Restul trăiesc din mica agricultură, de acasă, sunt oameni pensionari, sunt oameni în vârstă… Nu sunt oameni săraci. Nu putem spune că sărăcia a pătruns atât de mult în comună sau în județ, ca în alte locuri din țară, dar se simte nevoia banului, a lichidităților în buzunarele oamenilor. Taxele sunt din ce în ce mai mari, sunt greu de plătit, puterea de cumpărare a scăzut drastic și trebuie să ne gândim și la varianta de a deschide noi oportunități pentru investitorii locali și, evident, să-i atragem și pe cei străini acolo unde putem. Mă refer aici la parteneriate public-private, pentru independența energetică, pentru atragerea de fonduri și chiar pentru sistemul de canalizare.
– Ce afaceri credeți că ar merge în Grumăzești, ținând cont de specificul zonei?
- Comerțul trebuie dezvoltat. Putem face și o fabrică de ceramică, o fabrică de bolțari, de cărămidă, chiar dacă ar trebui să aducem lutul și pământul din alte părți. Se practică și asta, sunt atâtea fabrici de cărămidă care aduc materia primă din altă parte și activitatea funcționează cu succes.
Un alt exemplu: pe structura primăriei, se pot înființa câteva locuri de muncă într-o societate comercială de construcții, ca să nu mai apelăm la diferite firme, care să supună administrația locală, primar, viceprimar; să nu se mai spună că nu știu care a primit comisioane de la diverși agenți economici care lucrează pentru primărie. Eu mă refer la lucrări simple, lucrări de construcții care sunt în limita legii, până la suma aprobată prin Hotărâre de Guvern. Aici, putem avea 7-8 oameni, cu un director, iar societatea să facă lucrări și pentru primărie, dar și pentru privat. Pot să facă o casă, spre exemplu, și să vină fondurile în bugetul local, iar ei să-și primească salariile pe munca făcută. Se poate face o societate care să se ocupe de sistemul de management al deșeurilor. Este un proiect mai vechi al orașului Târgu Neamț, proiect european, în care a fost atrasă și comuna Grumăzești, dar acum eu nu mai știu cum lucrează. Trebuie văzut. Aș vedea înființarea unei societăți pe consiliul local local și pentru alte domenii. De exemplu, cum poate un crescător de animale să aibă 500 de oi sau 200 de oi, poate și vreo 10 vaci și câțiva porci, cum poate să aibă păsări și alte orătănii pe lângă gospodăria lui și o comunitate nu poate să înființeze în subordinea consiliului local, o societate care să producă alimente și să le vândă la prețuri rezonabile către populație? E un gând mai vechi de-al meu, am vrut să-l aplic la Târgu Neamț, dar nu am mai ieșit primar. Eu zic că se pretează foarte bine pentru o comună să aibă o societate comercială agricolă, pentru sectorul vegetal și pentru cel zootehnic.
– Și de unde luați pământul?
- Mă gândeam eu că mă întrebați asta. Răspunsul e foarte simplu: sunt oameni care își cedează pământul, îl dau în arendă sau chirie, iar aceste suprafețe de teren – pe care primăria, prin funcționarii care lucrează la biroul agricol, le poate identifica -, după discuții cu oamenii, se pot lua, se pot lucra, se pot dezvolta și se poate înființa această societate a consiliului local. Și sunt convins că va găsi 10-20 de oameni care să lucreze.
– V-ați făcut vreun plan de campanie?
- Eu pot să vă spun că voi face o campanie electorală curată și că am toată stima pentru dl primar actual, Constantin Matasă. Am avut chiar o discuție amicală cu dumnealui, pe la începutul lui aprilie. M-a întrebat de ce candidez, i-am răspuns cu aceeași întrebare. Suntem apropiați ca vârstă, știți… Adică, e drept, aș putea să stau acasă, dar adrenalina asta electorală trebuie consumată. Eu am învățat carte să fiu om politic. Am atâția ani de administrație și atâtea diplome de om politic și analist politic încât nu pot să stau deoparte, fără să mă implic, mai ales când știu că pot face multe și bune. Sunt un om activ, sunt sănătos, nu iau pastile, nu consum pentru sănătatea mea niciun fel de ceaiuri, naturiste, nenaturiste. Sunt un om normal, îmi văd de treburile mele și vreau să îmi aduc contribuția la dezvoltarea comunei Grumăzești. Așa că singura campanie pe care o voi face este foarte simplă. Mesajul meu este un mesaj de prietenie, de dragoste pentru comună și locuitorii săi, un mesaj de continuare a proiectelor începute de actualul primar, că nu am nimic să-i reproșez, dar și un mesaj de dezvoltare, cu proiecte noi, pe care știu că le pot face.
– Acesta ar fi mesajul general. Un mesaj în particular, pentru locuitorii din Grumăzești?
- Oamenilor din Grumăzești le spun să aibă încredere și, cu Dumnezeu înainte, sunt convins că, după tot ce am făcut în Târgu Neamț în cei 12 ani, după tot ce am făcut în Comitetul orașelor și regiunilor de pe lângă Parlamentul European, după proiectele pe care le-am făcut – europene, guvernamentale, județene și locale -, voi reuși să fac ca și comuna Grumăzești, în 4 ani, să devină o comună cu care cetățenii se vor mândri.
Și, pentru că vin sărbătorile de Paști, gândurile mele de prietenie se îndreaptă, și prin intermediul dvs., spre oamenii necăjiți, spre oamenii care au nevoie de ajutor, spre oamenii care gândesc pozitiv și care așteaptă de la administrație ca primarul să fie subalternul cetățeanului și nu șeful acestuia. Și le urez tuturor oamenilor de bine să aibă sărbători liniștite, în pace, alături de cei dragi!
Dana OSTAHIE
2 comentarii
Valul nou si tanar care aduce schimbarea!!!
Asta are experienta, io il votez. Nu cred ca vine sa fure ca are o casoaie de nu stiu cum face curat in ea la ce mare e… Poate reusim sa scapam si noi de dinastia actuala. Io as vota un tanar, domnu costy, dar care e ala?