Prefectura Neamț a primit o sesizare cu privire la captarea de apă din Preotești (comuna Timișești), cazul fiind discutat în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență de luni, 23 mai.
Conform respectivei sesizări, zona unde există stația de captare nu este securizată, lipsind o bucată destul de lungă din gardul de împrejmuire, și, mai mult decât atât, în zonă există o stână de oi. Ca urmare a adresei primită la Prefectură, s-a solicitat efectuarea de controale de către DPS și Garda de Mediu, iar verificările respectivelor echipe de control se pare că au adeverit cele spuse în sesizare. „Am decis retragerea autorizației sanitare și suspendarea stației de captare”, a anunțat șeful DSP Neamț, Dan Morenciu.
Cei de la Garda de Mediu continuă verificările, însă directorul Iftime Petrariu a spus: „Nu sunt autorizații de mediu la captările de apă de la Piatra Neamț, Roman și Timișești. Mai întâi trebuie să obțină autorizație de la Sistemul de Gospodărire a Apelor și abia după aceea autorizația de mediu. La Timișești se confirmă sesizarea. Lipsește gardul pe o distanță destul de mare, iar în interior e o stână care s-a făcut fără acordul primarului, pentru că am înțeles că e terenul oamenilor. O altă problemă e că o parte din digul de protecție a fost distrus de o viitură pe râul Moldova și, dacă va fi o altă viitură, riscăm să se inunde din nou stația de captare cu apă”.
Acesta a continuat spunând că autorizații nu există nici pentru captările de la Vaduri și Pildești.
Directorul Apa Serv, Cătălin Dughir, a spus, în cadrul aceluiași Comitet pentru Situații de Urgență, că terenurile sunt ale oamenilor și că nu-i poate obliga să respecte zona de siguranță. „Problema pleacă de la terenuri, pentru că nu sunt cumpărate. Eu nu pot să fac gard pe proprietatea oamenilor, dacă ei nu sunt de acord”, a spus Cătălin Dughir. Și așa pisica ajunge iar în curtea Consiliului Județean.
Concluzia discuției de luni, dintre membrii Comitetului pentru Situații de Urgență, a fost că, dacă proprietarii nu vor să-și vândă terenurile, singura soluție ar fi exproprierea acestora pentru utilitatea publică.
Problemele cu apa, scoase la iveală în plină campanie electorală
Probleme sunt, nu le neagă nimeni, dar problema și mai mare este că nu a ieșit nimeni înainte de campania electorală să le anunțe, deși deducem că existau și înainte de începutul acestei luni. Iar Comitetul s-a întrunit și în urmă cu două săptămâni și lunar, dar nu s-a spus nimic în plen. Totodată, se pare că lipsa acestor autorizații era specificată și de Apa Serv în planul de măsuri propus pentru revolzarea problemelor legate de rețeaua de apă și canalizare din județ, plan dezbătut și aprobat de toți membrii Comitetului în ședința de luni, 23 mai.
Nu s-a vorbit de lipsa acestor autorizații nici atunci când a izbucnit scandalul cu avaria din luna martie și nici când s-a descoperit bacteria Clostridium, la începutul lui februarie.
Totodată, am aflat că, în Neamț, sunt 15 stații de captare și că cei de la Garda de Mediu, de exemplu, au în planul anual prevăzute controale la fiecare dintre aceste stații. Interesant este că din 2016 au trecut aproape cinci luni, dar, după cum a anunțat Iftime Petrariu în plină întrunire, s-au făcut doar două controale, deși, la un calcul simpul, ar fi trebuit să existe minim un control lunar, dacă nu chiar câte două într-o lună. (Andreea AMARIEI)
Un comentariu
Sunt uimit total! Observ ca directorul Apa Serv, Dughir, iar scăpa basma curată! Interesant cum un incompetent încă ocupă funcția de director! Domle, de la începutul anului numai cu bata în baltă a dat și e tot acolo cocoțat! Oare ce face toată ziua că de rezolvat problemele cu apa nu se prea ocupă???