Când județul abia a fost „măturat” de ape și bombardat cu grindină cât oul, ce idee mai strălucită decât a simula un accident chimic pe platforma Săvinești ar putea exista? Și totul – evident – cu desfășurare de forțe, aviație, mașini de pompieri, ambulanțe, forțe cât cuprinde și costuri pe măsură. Cum s-a mai văzut și cu alte ocazii, la exerciții, de obicei lucrurile merg strună, toată lumea e mulțumită, la final face poze și zâmbește larg copleșită de activitatea „interinstituțională”, iar în situații reale se încurcă lumea în propriile-i competențe și se calcă pe bătături în mod repetat.
Și cum au mai existat „scăpări” chiar și la exerciții (să ne amintim doar de o simulare de inundații când din sistemul de alarmă „curgeau” avertizări despre un atac aerian), nu se putea să nu existe idei de „îmbunătățire” a comunicării. Așadar pe fondul prezumtivului accident chimic, ISU Neamț a trimis recomandări pentru populație către mass-media , care încep cu fraza „astăzi, 23.06.2016, ora 10, la SC Ga Pro Co Chemicals SA Săvinesti a avut loc un accident chimic major”. Însă cine ar putea intra în fibrilație după un asemenea anunț are șanse mari să-și revină brusc după a doua frază „nu există pericol deosebit pentru municipiul Piatra Neamț”. Dar totuși populația nu trebuie să se relaxeze complet, pentru că ISU, aflat în război cu agentul chimic scăpat de sub control, continuă: „zonele localităților Dumbrava Roșie, Săvinești sunt cele mai afectate, dar nu în așa măsură încât să apară decese sau situații grave”. Și urmează indicațiile, prima pe listă fiind, firesc, către oamenii de rând care nu știu cum să reacționeze: „Populația este rugată să respecte întocmai următoarele indicații: Să nu intre în panică! Să închidă și să etanșeze ușile și ferestrele încăperilor în care se vor adăposti! Se vor încălzi ușor camerele folosind surse de căldură proprii, pentru crearea unei suprapresiuni! Să protejeze animalele și păsările în adăposturi închise! Să consume apă și alimente conform precizărilor Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț! Să administreze apă și furaje animalelor și păsărilor, conform precizărilor Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț! Să nu părăsească adăpostul până la primirea mesajelor din partea autorităților!”.
Durata exercițiului este estimată cam la două ore, deși, conform comunicatului „evoluția situației este sub control” dinainte de a începe. Se pare totuși că ISU a uitat să sune la DSP și la DSVSA, că recomandările pentru vietățile cu nevoie de hrană și apă nu apar nicăieri. Dar, nu-i timpul pierdut. Și până va fi zdrobit agentul chimic de aviația de la Iași, chemată în sprijin (oare cât or costa exercițiile astea și cine stabilește eficiența cost – beneficii?), poate află și tanti Catinca de la Săvinești dacă poate mânca tocana de cartofi făcută de cu seară în camera „ușor încălzită pentru crearea unei suprapresiuni” și dacă trebuie să stea musai în dreptul ușii „închise sau etanșate”. (V. BĂLĂNESCU)