Prof. Nadia Cîrcu, de la Colegiul Național “Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, este primul cadru didactic din România selectat ca Ambasador Honeywell Educators la Space Academy Huntsville (Alabama, SUA). Alături de profesoara din Piatra Neamț s-a aflat prof. David Amidon (New York).
Ambasadorii Honeywell sunt profesori cu experiență care au participat deja la acest program, iar în acest an au fost în poziția unică de mentori pentru cei prezenți. La program au participat peste 100 de profesori, din 26 de țări din lumea întreagă, printre care: SUA, Brazilia, Malaezia, Australia, Maroc, China, Turcia, Kenya, Africa de Sud, Singapore, India, Franta, Finlanda, Marea Britanie, Portugalia, Italia sau Polonia.
Nadia Cîrcu a fost selectată, în urmă cu 4 ani, să participe la programul intensiv de pregătire pentru profesorii care predau științele, creat în parteneriat cu US Space&Rocket Center și Centrul de resurse NASA. Acesta are rolul de a ajuta profesorii din întreaga lume să devină educatori mai eficienți în știință, tehnologie, inginerie și matematică și să acumuleze tehnici suplimentare utilizând simularea concentrată pe știința spațială și instrumente educaționale inovative care aduc știința din viața de zi cu zi în sala de clasă.
Ca ambasador, prof. Nadia Cîrcu a avut onoarea să prezinte, pentru fiecare din grupele de lucru, cele mai importante activități desfășurate în cei 4 ani care au trecut de la prima participare, probabil unul din principalele criterii de selecție, având în vedere că a derulat peste 20 proiecte europene finanțate de European Schoolnet și Comisia Europeană, prin intermediul programelor LLP și Erasmus+. Un moment deosebit în prezentare a fost impactul activităților HESA și a pregătirii în acest Space Camp asupra activităților derulate timp de 4 ani, asupra stilului de predare și modul în care toate activitățile ulterioare au fost inspirate de energia, profesionalismul profesorilor, trainerilor, specialiștilor și astronauților întâlniți acolo.
„Cel mai important lucru realizat de mine ca ambasador a fost lecția pregătită pentru profesori din toată lumea. Am realizat un plan de lecție, o prezentare teoretică, o fișă de lucru și am luat cu mine din România toate materialele necesare realizării unei lecții interactive. Am ales să le împărtășesc cunoștințe despre nanotehnologii, efectul lotus, nano în natură, aplicații ale nanotehnologiilor în viața de zi cu zi, și mai ales în industria spațială (am prezentat cum utilizează NASA aceste tehnologii și ce urmează să experimenteze în viitorii ani), iar partea practică a cuprins un experiment amplu despre materiale superhidrofobice și testarea rezistenței diferitelor materiale la acțiunea lichidelor, solidelor, având în vedere că am avut la mine materiale Nano-tex și soluții Nano-Protect, pentru a transforma un material obișnuit textil, plastic, sticlă sau piatră în material superhidrofobice. Evaluarea a fost făcută pe telefoanele mobile, un mod interesant de integrare a informaticii în lecțiile de fizică și chimie. Cred că i-am convins de seriozitatea și nivelul învățământului românesc, de modul în care noile tehnologii sunt integrate în lecții și de profesionalismul cadrelor didactice din România”, relatează prof. Nadia Cîrcu.
“Unele dintre urmările acestei activități au fost șirul de întrebări adresate de profesori din toată lumea; schimbul de adrese, pentru un schimb de bune practici mai aprofundat și, mai ales, invitațiile de participare adresate elevilor la diferite competiții și proiecte europene sau internaționale. Am participat la noi workshop-uri de construire a rachetelor în miniatură, la ateliere de lucru multistație, la activități experimentale utile unor viitoare lecții în sala de clasă, la lecții de pregătire fizică în aer, apă și pe sol, specific activităților astronauților folosiți de NASA, la lecții de astronomie, de explorare a spațiului cosmic și a altor planete cu renumiți profesori de la Universitatea din Alabama, simularea celor mai importante misiuni spațiale. Ca ambasadori am avut deosebita onoare de a discuta cu renumiți cunoscători ai spațiului cosmic, cum ar fi astronautul Dorothy Metcalf-Lindenburger sau Tony Cartland, NCSS – Tehnician în Aviația militară SUA la Honeywell International – PSC și ofițer Commandant la Divizia Phoenix de Cadeți – puscași marini. Șansa unică de a-mi dovedi abilitățile mele de profesor de științe prin predarea într-un mediu internațional pentru profesori din 26 de țări ale lumii, posibilitatea de a învăța despre științe și spațiu și de a petrece incredibile zile în cel mai bun centru mondial alături de oameni celebri în domeniu, au fost pentru mine vise devenite realitate”, a mai adăugat prof. Nadia Cîrcu.
Alte fotografii:
(M. CONSTANTINESCU)