Când ai majoritate absolută în Consiliul Local și totul se rezolvă prin vot, poți să faci tot ce-ți trece prin minte. De exemplu, poți să faci intersecții suspendate sau, dacă nu, poți să plantezi un supermarket fix în buricul Târgului, rapid și extraordinar, fără să ții cont de ceea ce vor oamenii sau cei care plătesc taxe și impozite având niște amărâte de afaceri în zonă.
Este vorba despre un ”spațiu comercial, amenajare incintă și locuri de parcare, branșament la utilități”, la Autogara mare, fosta MondoTour, de pe str. Cuza-Vodă nr. 3. Altfel spus, consilierii locali au aflat că trebuie să aprobe un PUZ pentru un magazin Profi.
Când unii au îndrăznit să exprime opinii contrare, au apărut replicile memorabile, care denotă atitudinea pesedistului cu sacii în căruță și cu ochii la bugetul local: „Opinia publică a fost informată de dezbaterea publică, atât pe site-ul primăriei, cât și în presa locală. Vecinilor le-au fost transmise scrisori de notificare și li s-a comunicat intenția de modificare a PUZ-ului. Nu suntem obligați să căutăm personal pe toți cetățenii și să-i informăm”, a tunat, foarte democratic, Vasile Dron, de la înălțimea funcției de președinte de ședință.
Păi, mult stimate și iubite domnule Vasile Dron, om cu multiple și majore responsabilități locale, cum devine chestia asta? Opinia publică a fost informată din site-ul primăriei? Chiar așa? Și din presa locală? Măi, să fie, cum e cu opinia asta publică, folosită după cum și când convine, dar mai rar, că doar nu e Facebook, care e mai cool și modern și mai aplică și principiul hârtiei, adică suportă orice.
Stilul democratic, social-democratic, al domnului Dron merge mai departe. Vecinii au fost notificați la modul vor-nu vor, vor bea agheasmă, că așa-i în democrație: unii votează, alții se supun.
Iar finalul este… de-a dreptul și de-a stângul: ”Nu suntem obligați să căutăm personal pe toți cetățenii și să-i informăm!”
Curat-murdar, coane președinte de ședință! Dar matale, personal și pe bază de grup de partid, ai inițiat o discuție, așa, măcar de amorul artei, cu comercianții din zonă? Dar cu cetățenii care nu au timp să-l piardă pe site-ul Primăriei?
Se știe doar că aveți, cu toții, probleme mult mai importante la ordinea zilei, că de-aia ați făcut ședință extraodinară. Vin trei zile de chermeză medievală cu ceaune fermecate la care se facilitează accesul gratuit pe bază de legitimație de consilier, vin concediile, vine relaxarea de după campanie, vin planurile financiare pentru noul mandat. Cum s-ar spune, noul mandat poate fi caracterizat ca unul ”Profi”.
Nu vorbim aici despre atitudinea funcționărească a unui amploiat loial oricărui primar, care execută ce i se cere, nu își pune problema că el trebuie să apere interesul public. Că vine dl. Rusu, șeful de la Urbanism, cu legea-n mapă și ne dă cu ea în cap: ”În legea aprobării PUZ-ului, se specifică să fie notificați vecinii adiacenți. Celelalte informații despre aprobarea PUZ-ului se regăsesc în mass-media. Nu putem să trimitem adrese la mii de oameni. Societățile comerciale din zonă au fost notificate despre modificarea PUZ-ului”. Iarăși democratic.
Acum nu ne rămâne decât să vedem când au fost publicate informațiile respective în mass-media. El a notificat și cu asta basta. În rest, consilierii majoritari cu mila, că ei împart acum pâine și apă pentru cei care merită.
Ca să nu se spună că promovăm opoziția liberală a la Cozmanciuc, venim cu părerea liberalilor aliați a la Tăriceanu: ”Nu ne-a spus nimeni dacă acea clădire va fi dărâmată, nu ne-a spus nimeni ce înălțime va avea noua clădire și dacă va afecta sau nu vizibilitatea apartamentelor de la blocurile din spatele clădirii. Era nevoie de un studiu de impact, pentru a putea ști ce impact va avea asupra locatarilor și ar trebui să fie consultați și vecinii. Prin deschiderea acestui supermarket vor fi afectați zeci de oameni de afaceri mici din oraș. Aceste firme vin la noi, fac profit, trimit banii în străinătate și noi rămânem să dăm cu mătura după ei. Nu avem niciun avantaj. Sunt de acord să vină marile supermarketuri din lume, dar să fie amplasate la marginea orașului, nu în buricul târgului. La Pașcani și Fălticeni, marketurile sunt amplasate la margini, la periferii. Ce vor face micii afaceriști din Piață sau din oraș, cărora noi le luăm taxe și impozite? Vor da faliment. Eu nu țin minte ca cetățenii să fi fost consultați cu privire la construirea acestui market”, a spus Vasile Bălțătescu.
E sau nu o părere de bun-simț? Nu că nu ar fi bine să apară un nou magazin, dar chiar așa, în extraordinară, pe repede-nainte, imediat după alegeri?
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
Decat praful de acolo si incompetentii care s-au ocupat in ultimii ani de autogara mai bine sa faca un supermarket serios. Celelate afaceri vor trebui sa scada preturile ca sa ramana pe piata
Eu cred ca e mai bine asa..sa se lamureasca lumea care i-a votat 70%!LOcatia e buna ..si in alte orase BILA a deshis magazine in centru…si pana la urma Germania si lanturile occidentale de magazine trebuie sa-si continue operatiunea de colonizare economica completa a poporului roman.
Uite asa s e cara banii din tara spre tari straine!