Cazul medicului Camelia Smicală-Jalakoski, căreia autoritățile finlandeze i-au luat copiii și nici acum nu i-au adus înapoi, deși mama lor a obținut între timp o sentință favorabilă, l-a determinat pe deputatul Mircea Lubanovici să ia poziție publică. În calitatea sa de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, Lubanovici a semnalat tuturor autorităților române faptul că unui cetățean al acestei țări i-au fost încălcate grav drepturile și a fost victima unor abuzuri din partea justiției și poliției finlandeze, precum și din partea Serviciului de protecție a copilului din Finlanda – Lastensuojelu.
“Poliția finlandeză a refuzat să facă cercetări asupra violenței domestice prin care dnei Smicală-Jalaskoski i-a fost afectat – în 2010 și 2016 – dreptul la viață și la integritatea fizică; plângerile făcute la poliție atât împotriva fostului soț finlandez, care a agresat-o, cât și împotriva executorilor judecătorești – care au folosit măsuri brutale, excesive și nenecesare în timp ce puneau în aplicare o sentință abuzivă a justiției – nefiind soluționate! Mai mult chiar, reprezentanții Serviciului de protecție a copilului din Finlanda – Lastensuojelu – chemați și ei, conform procedurii finlandeze pentru apeluri din cadrul serviciului de urgență 112, au asistat impasibili, la agresarea celor doi copii și a mamei care încerca să și-i protejeze!”, se arată în comunicatul semnat de Mircea Lubanovici.
În aceeași luare de poziție sunt menționate, pe scurt, aspectele esențiale ale cazului, așa cum au fost relatate de însăși Camelia Smicală:
”Timp de 8 ani protecția copilului și poliția finlandeză au refuzat să ne asculte. Tatăl copiilor nu a plătit niciodată pensie alimentară și toți oficialii finlandezi ne-au agresat psihic, din motive de xenofobie, apărând tatăl, care ne-a agresat. Sistemul juridic finlandez a apărat tatăl, lui i s-a dat avocat din oficiu. Eu nu am primit avocat și nici copiii ( deși, potrivit legii finlandeze, aveau și ei acest drept!- n.n.)
Copiii au refuzat să-și vadă tatăl agresor și ca urmare, sistemul juridic finlandez m-a obligat să plătesc amenzi uriașe (două amenzi însumând 40.000 euro), chiar dacă eu nu m-am opus relației tată-copii. Cei trei executori judecătorești care au venit la noi acasă nu au prezentat nicio hârtie oficială, ci ne-au agresat pe mine și pe copii. Copiii au fost duși la casa de copii, fără nicio hotărâre oficială. Consider că timp de 10 ani, oficialitățile finlandeze au încălcat toate drepturile omului în cazul nostru, precum și legile finlandeze”.
Singurul aspect pozitiv este faptul că instanța a decis, în final, să anuleze sentința prin care încredința copiii tatălui și a hotărât să-i dea mamei, însă doar pe hârtie s-a întâmplat acest lucru, pentru că Serviciul de protecție socială a copilului, Lastensuojelu, refuză să aplice ultima decizie.
“Apreciem că – în calitate de stat-membru al Uniunii Europene – Finlanda a încălcat FLAGRANT mai multe drepturi ale unui cetățean european, dna Smicală-Jalaskoski, ce sunt prevăzute în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene (2000), astfel: art.3 – dreptul la integritatea propriei persoane, art.6 – dreptul la libertate și securitate, art.20 – egalitatea în fața legii, art.22 – discriminarea pe bază de origine etnică și limbă, art.24 – drepturile copilului, art.47 – dreptul la un proces echitabil și art.48 – prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare”, susține deputatul Lubanovici.
“Potrivit convingerilor noastre, este de datoria românilor și, mai ales, a celor din Diaspora să ia atitudine, ca și-n alte cazuri, față de aceste grave abuzuri la adresa unor cetățeni români comise de către justiția, poliția și Serviciul de protecție a copilului din Finlanda”.