La Piatra Neamț, vom avea o situație cu care orașul nu a fost obișnuit după 1989. Primarul ales și partidul pe care-l reprezintă nu au reușit să creeze o majoritate și, teoretic cel puțin, vor avea de făcut față unui consiliu local care nu are niciun motiv doar să asiste la promovarea acțiunilor primarului. Ion Rotaru sau Gheorghe Ștefan, ca să-i amintim doar pe ultimii doi primari, nu au avut probleme de acest gen. Evident, nu se pot compara mere cu agrișe, dar situația de acum este un fapt care va avea consecințe majore asupra dezvoltării orașului Piatra Neamț.
La această situație s-a ajuns din cauza candidatului, a programului ce pare mai mult fantasmagoric și a lipsei de sinceritate, aceasta din urmă taxată de alegători. Mare parte dintre alegătorii de dreapta au ales să stea acasă în loc să-și dea votul unui candidat deloc convingător în poza sa, că și-ar fi depășit statutul de vice. Și, pentru prima dată, un candidat de primar la muncipiu nu arată că ar fi un lider în partidul său, dând impresia că este total subordonat acestuia. Un lucru nu neapărat rău pe termen lung, dar foarte păgubos într-o campanie în care trebuie arătată personalitatea.
În aceeași ordine de idei, un candidat care a făcut tot ce a putut ca să se ferească de o confruntare cu ceilalți doritori ai scaunului de la Primărie nu are cum să dea bine la public, dacă facem abstracție de cel pus să dea like-uri.
* De ce este mai bucuros Chitic cu un consiliu ”ostil”?
În ciuda rezultatului, care nu convine PNL-ului, fiindcă a pierdut cel puțin un post de viceprimar, Dragoș Chitic poate să fie mulțumit. Nu va avea niciun lider în partidele care formează majoritatea în Consiliul Local (PSD-ALDE-PMP) care să-i poată ridica probleme reale.
Dacă vorbim despre viceprimari, Luminița Vîrlan este tot ce-și putea dori un primar fără majoritate. Are în spate un trecut cel puțin interesant de consilier local, cu participări în AGA la societăți cu probleme, unde chiar AGA a aprobat multe lucruri care acum provoacă pagube substanțiale orașului. Și ne oprim aici doar asupra celor întâmplate la Perla Invest, unde indolența și obediența agamanilor au permis risipirea cu larghețe a banilor orașului și a patrimoniului public.
Luminița Vîrlan a beneficiat și de finanțări pe asociație, fiind, în același timp, consilier local, iar argumentul cu lipsa conflictului de interese ține doar dacă se gândește la ”șmecherie”, pe marginea legii.
În aceste condiții, este greu de crezut că va exista un ascendent moral al viceprimarului PSD asupra lui Dragoș Chitic, cu care, până nu demult, erau împărtășite idei de partid și planuri comune de viitor, făurite pe vremea când erau amândoi, trup și suflet, sub steagul fostului primar Gheorghe Ștefan.
Dacă dezavantajul Luminiței Vîrlan îl constituie mai lunga carieră politică și lipsa de consecvență, ea fiind legată cam de toate partidele importante din Neamț, în funcție de perioada lor de glorie, în cazul lui Bogdan Gavrilescu, viceprimarul de la PMP, lucrurile stau exact invers. El are o afacere la Piatra Neamț, deci va trebui să și-o protejeze, ceea ce-l va face să fie destul de timid până când va învăța dedesubturile administrației publice. Iar dacă nu va fi sprijinit de celălalt viceprimar, va putea să-și ia o cutie mare cu creioane de ascuțit și un bloc de desen, pentru a-și umple ziua, pe modelul deja consacrat al unui fost viceprimar PNL.
O privire aruncată asupra grupurilor de consilieri nu ne arată în tabăra majoritară persoane care să poată să promoveze proiecte sau să implementeze programul cu care a venit candidatul PSD în campanie. Sau să se poată opună unor proiecte cu care va veni Chitic și care vor continua acțiunea de machiere și ascundere sub preș a unor fapte din trecut.
Aici este cheia întregii chestiuni: un primar hârșit lângă Ștefan, cu funcționari hârșiți și ei în a executa ce li se cere și un consiliu care nu va ști ce să facă și cum să facă. Probabil vom asista la niște gesturi ostentative făcute pentru public, în care pesediștii se vor ofensa, iar în culise totul se va regla la cafele, servite nu înainte de ora 9, cu grija de a menaja doar orgolii de partid. Și acelea ușor de rezolvat cu ceva contracte la firme prietene.
Mai există un motiv pentru care Dragoș Chitic poate fi bucuros de situația creată. Nu va mai fi obligat să accepte un viceprimar care i-a fost impus ca o condiție sine qua non la acceptarea candidaturii sale din partea PNL. Este vorba despre Romel Bârjoveanu, care trebuia să fie un fel de paznic (supracontrol) pe lângă Chitic. Dacă, în final, nu a rezultat un viceprimar PNL, probabil se vor renegocia și celelalte clauze ale înțelegerilor preelectorale.
* Problemele lui Chitic
Este clar că un primar fără majoritate acasă la el și cu un președinte PSD la județ, care are și majoritate și-l mai cheamă și Arsene, nu reprezintă motive de bucurie pentru Dragoș Chitic. Orașul are datorii, alte datorii bat la ușă, nu se știe exact cum stăm cu rectificările pe programe europene, societățile primăriei trăiesc în mod artificial și este nevoie de fiecare bănuț care poate fi atras. Ori, pentru asta, o relație bună cu cei de la județ este vitală.
Cum, după aflarea rezultatelor, nu s-a făcut nicio tentativă spre o discuție instituțională cu PSD-ul, mergându-se pe o linie destul de arogantă -”Noi facem majoritate” – și pe atragerea unor membri, din PSD sau din alte partide, pentru constituirea unei alte majorități, în acest moment ușile sunt închise. Nu încuiate, totuși. Mai rămâne varianta cu lustruitul clanței de la ușa președintelui de județ, probabil într-un viitor foarte apropiat, când se vor deschide căi de comunicare, existente fără putință de tăgadă între anumiți oameni, ale căror interese sunt bine plasate deasupra cadrului restrictiv al partidelor.
* Priorități pentru Consiliul Local Piatra Neamț
Dacă facem abstracție de Dragoș Chitic, care poate deveni doar un simplu executant de hotărâri ale Consiliului Local, noii consilieri ar putea include pe agendă câteva priorități. Unele dintre ele de maximă urgență.
Aproape toți pietrenii ar dori să știe exact care este situația cu societățile în care orașul este acționar. Una este să vină domnul Chitic și să ne spună că totul este sub control și alta este să existe un raport scris către consilieri, în care să fie prezentate cifre, explicații, cauze, responsabilități și MĂSURI. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, este clar că se va pune batista pe țambal, cu complicitatea tuturor factorilor interesați.
A doua prioritate ar trebui să fie o inventariere clară a ceea ce mai reprezintă patrimoniu public și privat al municipiului Piatra Neamț și prezentarea unui document care să cuprindă toate înstrăinările din patrimoniu, precum și modalitățile de înstrăinare. După care să fie prezentate și sumele cu care au fost valorificate și unde s-au dus acești bani.
A treia prioritate, obligatorie de discutat, este strategia de dezvoltare a orașului, din toate punctele de vedere, pornind de la infrastructură și până la situația demografică. O analiză a situației economice, a gradului de dotare a școlilor, a asistenței sanitare, totul în discuții publice, care să permită crearea unei imagini complete asupra a ceea ce înseamnă acum Piatra Neamț.
Consilierii locali mai trebuie să ceară transparentizarea actului de decizie și de execuție în Primăria Piatra Neamț. Niciun consilier nu ar trebui să participe la discuția unui proiect dacă acesta nu este prezentat publicului în perioada legală, pus pe site, cu toate documentele atașate, pentru ca oamenii să știe exact despre ce anume este vorba. De asemenea, consilierii trebuie să OBLIGE executivul să publice pe site toate cheltuielile pe care Primăria le face, toate achizițiile și toate contractele. Inclusiv toate contracte pe finanțări nerambursabile, unde trebuie făcute publice cheltuielile, deconturile și gradul de realizare a celor asumate prin proiect.
Consilierii locali mai trebuie să evite capcana discutării proiectelor doar în comisii, unde, de regulă, se negociază și se dă la pace, pentru ca, ulterior, în ședință, totul să meargă mecanic, cu voturi aranjate, pentru ca nimeni din public să nu înțeleagă despre ce este vorba în respectiva hotărâre.
În final, consilierii trebuie să ceară executivului să facă, nu să mimeze!, demersurile legale pentru recuperarea banilor orașului, acolo unde au existat proiecte și cheltuieli în afara legii.
Este foarte greu? Nu, dar trebuie să există voință. În acest moment, nu putem decât să le acordăm credit că vor să facă și că vor face.
Valentin BĂLĂNESCU