Ședința de joi, 21 iulie, aduce în fața noilor consilieri municipali un proiect, prin care se propune creșterea vertiginoasă a tarifelor pe care le încasează Salubritas, societate a Consiliului Local Piatra Neamț, de la Primăria Municipiului Piatra Neamț.
Potrivit documentelor atașate proiectului de hotărâre, rezultate din niște negocieri pe care le semnează 10 oameni din primărie și doi de la Salubritas, tarifele vor crește după cum urmează:
- măturat mecanic: de la 7.51 lei la 14.88 lei, fără TVA, la mia de metri pătrați;
- măturat manual trotuare: de la 17.25 lei la 24 lei, tot fără TVA, tot mia de metri pătrați;
-
întreținere trotuare, carosabil, aliniamente stradale și locuri de joacă: de la 8.03 lei la 12 lei, în aceleași condiții de TVA și suprafață.
Motivația principală invocată de Salubritas și, ulterior preluată de conducerea primăriei, o reprezintă faptul că, de la ultima negociere, din 2012, salariul minim pe economie a crescut de la 700 de lei la 1.250.
În rest, nu avem foarte multe creșteri, cu excepția asigurărilor auto.
Interesante – pentru consilieri, ca să poată analiza și decide în cunoștință de cauză necesitatea măririi acestor tarife – sunt fișele de fundamentare pentru modificarea tarifelor.
Pentru prima categorie de activități prestate de Salubritas, cea de măturat mecanic, am evidențiat câteva lucruri.
Crește, brusc, consumul de combustibili și lubrifianți, de la 7.800 lei la… 33.757 lei!, în condițiile în care cantitatea programată spre măturat mecanic scade, de la 18.770 mii mp, la 14.000 mii mp. Dacă ne reamintim că principala motivație o reprezintă creșterea salariului minim pe economie, se poate observa, deci, că nu se pune în discuție acest lucru, fiindcă salariile cresc numai cu mai puțin de o mie de lei, de la 34.714,25 la 35.460,50. Aici, dacă vor fi cumva curioși consilierii locali, ar putea să întrebe de ce nu cresc salariile, dar cresc consumurile de combustibil pe o suprafață mai mică.
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2016/07/maturat-mecanic.pdf
Pentru măturatul manual al trotuarelor, pretențiile Salubritas mergeau până la dublul, triplul sau chiar cvadruplul nivelului anterior, dar au fost atât de absurde, încât până și cei de la primărie au simțit să taie, în ciuda faptului că Salubritas a fost, întotdeauna, societatea de suflet a dlui Chitic.
Au cerut combustibili și lubrifianți de 15.200 de lei (față de 4.200 cât aveau) și au primit doar 8.000 de lei, probabil pe considerentul că măturile nu consumă mult.
Tot aici, s-au cerut bani pentru întreținere parc auto, cu majorare de la 1.800 de lei la 8.800; s-au acordat 6.000 de lei. Negociatorii și-au dat probabil seama că parcul auto la măturatul manual al trotuarelor n-ar trebui să fie la fel de costisitor ca la măturatul mecanic.
În cazul salariilor, creșterea este semnificativă, de la 164.645 lei la 245.349 lei, mult peste valoarea cu care a crescut salariul minim pe economie.
Interesant este și cum s-a calculat profitul, în cotă de 5%, Salubritas vorbind despre 26.408 lei, iar finalul negociat fiind de 22.287 lei, în aceeași marjă de procente. Evident, niște consilieri curioși ar putea cere explicații sau măcar niște lămuriri pe fișa de fundamentare inițială și justificare pe fișa negociată.
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2016/07/maturat-manual-trotuare.pdf
O a treia categorie, de întreținere trotuare, carosabil, aliniament stradal și locuri de joacă, merge pe aceeași tendință de creștere vertiginoasă, cel puțin în fișa de fundamentare a tarifelor. Singura justificare care rezistă ar fi că sunt programate mai multe lucrări, dar programarea vorbește de 37.800 mii mp, față de 19.000 mii mp cât era – deci, aproape dublu -, în timp ce cheltuielile materiale cresc de 4 ori, de la 54.821 lei la 207.167 lei!
Salariile – de trei ori și ceva, de la 86.283 la 312.680 lei. Și aici acei consilieri curioși și cu grijă pentru banul public ar putea întreba.
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2016/07/intretinere.pdf
În concluzie, Salubritas a cerut, a justificat așa, în legea sa, fără să prezinte date despre dinamica bazei materiale de la ultima negociere până acum, care să justifice creșterile cerute, fără date privind dinamica numărului de salariați direct productivi, etc.
Suntem curioși dacă aceste lucruri vor fi ridicate de cineva, cumva, și le va propune pentru dezbatere în ședință.
(Dana OSTAHIE)