Așa cum și-a propus, coșarul colonel Ionică Stoica a ajuns astăzi, 24 septembrie, la casele unor bătrâne singure sau ale unor familii care n-au atâția bani încât să-și permită să plătească pentru curățarea coșurilor în fiecare toamnă. Și pentru că a fost o acțiune făcută din suflet și vremea a ținut, astfel că întreaga operațiune s-a derulat în condiții nesperat de bune.
Una dintre gospodăriile la care a ajuns coșarul este cea a unei femei de 80 de ani din Piatra-Neamț, care a rămas singură de câteva luni, după ce i-a murit sora, și n-a mai curățat coșurile de multă vreme. Atât din singura cămăruță în care locuiește, cât și de la soba din bucătărie, coșarul a scos funingine cât să umple o găleată. Ba, mai mult, pentru că scara femeii stătuse în ploaie, dădea deja semne de „bătrânețe” și a pocnit într-un loc, colonelul Stoica a pus mâna pe ciocan și pe cuie și a reparat-o. Plus că a lăsat curățenie la „locul intervenției”, ajutorul său așezând la loc cahla de pe sobă și tencuind cu lut (adus gata pregătit) atât partea de deasupra a sobei de teracotă, cât și în jurul burlanului de la bucătărie.
La o altă gospodărie, cu două căsuțe mici în aceeași curte, unde proprietară este o bătrână de 73 de ani, cu pensie de 400 de lei, coșarul a scos funinginea și zgura de la ambele imobile. Ginerele femeii a mai făcut, din când în când, aceeași operațiune, însă nu cu perii speciale, ci folosind o prăjină în capătul căreia a prins o bucată de blană. Faptul că nu este cea mai bună soluție – dar totuși este de preferat niciunei intervenții – a fost demonstrat de cantitatea de funingine „recoltată” la sfârșit.
Inițial, colonelul Stoica s-a gândit să aleagă ziua de sâmbătă 24 septembrie, pentru că oricum se încadra în fenomenul „Let’s do it Romania”.
Pe urmă și-a dat seama că mai curând ar vorbi despre o pomană, că tot este sâmbăta zi dedicată celor plecați, iar oamenii pe care i-a ajutat i-au spus tradiționalul „bogdaproste”.
Și i-au urat multă sănătate ca să poată să-i mai ajute și pe alții aflați la nevoie.
„Eu nu sunt genul care să se priceapă doar la adunare și la tabla înmulțirii”, a spus Ionică Stoica.
„Oricum nu lucrez la prețurile standard și mai fac reducere, dar din când în când e bine să mai muncesc și gratis. Și când văd mulțumirea din ochii bătrânilor și aud urările lor de bine, chiar simt că am câștigat foarte mult. Plus că am mulțumirea că vor putea trece peste iarnă în siguranță și nu riscă să li se aprindă casele”. (C. MIRCEA)