Locuitorii din Gura Văii și Turturești, comuna Girov, sunt sfătuiți să nu bea apă de la robinete, pentru că nu este potabilă. Aceasta ar fi concluzia informării care a ajuns zilele trecute la Instituția Prefectului Neamț, doar că lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere, pentru că nu se știe cine va interveni pentru a rezolva problema.
„Prefectura Neamț a fost informată de cei de la DSP că, în urma prelevării de probe din satele Gura Văii și Turturești, s-au constatat valori ale determinărilor peste limite și că, la Turturești, indicele de clor rezidual liber este sub valorile necesare, motiv pentru care ne-au solicitat să informăm atât primăria din Girov, cât și compania Apa Serv cu privire la faptul că apa nu este potabilă, ci poate fi utilizată doar în scopuri menajere”, a declarat Daniela Savu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Neamț.
Doar că, respectivele surse de apă sunt surse locale, care nu țin de compania județeană.
„Este vorba despre un sistem vechi de alimentare de la Turturești, care nu ține de Apa Serv. Preiau apă dintr-o sursă neconformă, pe care am înțeles că nici nu o clorinează. Abia lucrarea care se face acum va fi predată către Apa Serv atunci când se va termina. Acum facem și noi analize în paralel”, a declarat Cătălin Dughir, directorul Apa Serv.
Fiind surse locale, l-am întrebat pe actualul primar, Vasile Ciubotaru, despre ce soluții a găsit, în afară de a informa populația că apa trebuie consumată doar cu scop menajer, nicidecum pentru băut. Ales nou în funcție, edilul spune că nu știe prea multe detalii legate de cine alimentează cele două sate – dacă e Apa Serv sau e o sursă locală și ne-a sugerat să-l contactăm pe viceprimar.
„Noi am primit o adresă de la Prefectură, prin care suntem informați că la Gura Văii nu este apa potabilă. Pentru mai multe detalii, vă aștept la primărie”, ne-a comunicat sec viceprimarul Ioan Purcel.
În concluzie, girovenii din Gura Văii și Turturești trebuie să-și facă stocuri de apă, în timp ce administrația locală se va lămuri cu privire la cine și cum trebuie să rezolve problema surselor de alimentare. (Andreea AMARIEI)
2 comentarii
dupa 50 de ani…..
Nu mai bine la Caciulesti unde nici macar nu este trasa conducta pentru apa potabila? Da, la 12 km de Piatra Neamt exista un sat, vechi, vechi, care nu are retea de apa potabila si canalizare… Banii i-o fi papat dl. Olaru impreuna cu dl. Paleu. Domnule primar de Girov, la Caciulesti cand ajunge civilizatia? Nu stiu daca v-a informat cineva dar fantanile oamenilor seaca, lumea nu mai poate tine un animal ca nu are ce sa-i dea de baut si de mancare, seceta a facut sa scada nivelul apei, la fel si balastiera care expolateaza resursele de pe Cracau. Nu ai cu ce uda gradina, cine stie daca apa din fantani este potabila…