Sfântul Apostol Toma este unul din cei doisprezece Apostoli chemați direct de Mântuitorul Iisus Hristos (Matei 10,3). Numele sau aramaic înseamnă ”geamăn”.
Apostolul Toma s-a născut în Pansada, un oraș galileean, și a fost pescar. După Pogorârea Sfântului Duh, Toma a primit misiunea să vestească Evanghelia Domnului în India. Potrivit tradiției, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India și tot acolo a suferit moarte de martir. Moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165 d.H. Părticele din moaștele Sfântului Apostol Toma se află în India, în Ungaria și la Muntele Athos.
Tradiția îl prezintă pe Sfântul Apostol Toma, în câteva ipostaze foarte importante, drept o persoană care întârzie. Astfel, el nu a fost prezent la prima arătare a Domnului ucenicilor, dar nici la Adormirea Maicii Domnului.
A fost rânduiala lui Dumnezeu ca Toma să întârzie, deoarece, prin pipăirea urmelor lăsate de cuie în trupul lui Hristos și a coastei Lui, să se dea o dovadă și mai hotărâtă despre învierea Sa. Tot prin pronie divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului. Sosind trei zile mai târziu, a cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului, pentru a săruta mâinile acesteia, dar, intrând în mormânt, l-a aflat gol. Așa am aflat că Sfânta Fecioară Maria s-a înălțat cu trupul la Cer, precum Mântuitorul Iisus Hristos, Sfântul Ilie și alți sfinți creștini.
Dacă Sfântul Toma este numit ocrotitorul întârziaților, este bine de precizat că nu este ocrotitor al celor care întârzie din comoditate, ci din dumnezeiasca rânduială.
Sf. Ap. Toma era considerat, în evul mediu, patronul arhitecților, zidarilor și al pietrarilor.
* Sfaturi din bătrâni transmise în luna lui Brumărel
Se taie și se îngroapă via. Vinul se lasă să fiarbă, apoi se trage și se pune în butoaie, a căror vrană trebuie să rămână deschisă. Se fac gropi și se plantează vița altoită. Se împlinesc locurile goale, unde nu s-a prins cea pusă din anul trecut. Se taie vița pentru altoi și se păstrează în nisip, într-un bordei.
Stupii se pun la iernat, căutând să aibă hrană îndestulată pentru iarnă.
La urdiniș, se pune o tinichea găurită, ca să pătrundă aerul; dacă în pod nu sunt șoareci, se pun în pod. Iar de sunt șoareci, se lasă în curte, acoperindu-i cu rogojini și paie.
Când ești supărat, numără mai întâi până la zece, apoi să vorbești.
Să nu fim invidioși în contra evenimentelor vieții, căci nu știm și nu cunoaștem nici cauza, nici scopul lor.
Învață cu luare aminte acelea ce atârnă de meseria ta și te vei face învățat.
Fii silitor și econom și vei păstra sănătatea.
Fii credincios, drept și nu te vei teme de nimic.
Nimic nu este statornic în lume, nici norocul cel mai înflorit, nici prietenia cea mai strânsă, nici dragostea cea mai aprinsă; numai fapta bună este nemuritoare.
Pentru a putea suferi toate nenorocirile vieții, omul trebuie să se deprindă de timpuriu cu puțin și să se îndeletnicească totdeauna la nestatornicia lucrurilor pământești.