Devenit recent, prin fuziunea UNPR cu Partidul Mișcarea Populară, vicepreședinte al filialei Neamț a PMP, Costache Lupu este al doilea pe lista de candidați propusă de partid pentru Senatul României, pentru alegerile din decembrie. Figură cunoscută în întregul județ, mai ales de când administrează Baza Hipică ”Virgil Bărbuceanu” din Piatra Neamț, Costache Lupu spune că a fost mereu un rebel și că a luptat în permanență pentru cauzele în care a crezut, motiv pentru care nu renunță la luptă nici în prezent.
– Ați fost consilier local la Piatra Neamț și Bicaz, viceprimar la Bicaz și consilier județean în mandatul trecut. Ce vă determină acum să candidați la Senat?
- Inițial, mă gândeam să mă retrag din politică, dar toată lumea mi-a spus că numele meu se confundă cu această cauză, a bazei hipice, pentru care lupt din 2000, și că nu pot să renunț chiar acum. De aceea am acceptat propunerea de a candida la Senat. Sper să pot ajuta la schimbarea unor legi, care să vină mai mult în sprijinul activităților sportive, inclusiv a sportului ecvestru. Mi-aș dori, totodată, să pot ajuta la schimbarea în bine a legislației pentru educație și agricultură, domenii în care eu am activat și de care rămân strâns legat.
– Dacă tot se pune semnul egal între numele dumneavoastră și baza hipică, cum de ați ajuns să o administrați?
- Poate că puțini știu, dar eu am fost profesor de Limba și Literatura Română. Din 1971, am predat la Liceul din Bicaz și, în fiecare an, mergeam în practică agricolă cu elevii. Așa m-a remarcat șeful de la Întreprinderea Agricolă de Stat (IAS) Girov, care mi-a spus că, dacă renunț vreodată la învățământ, el mă primește în agricultură. În 1983, din cauza unor manevre de partid, am fost nevoit să renunț la catedră, așa că m-am dus unde mi se promisese un loc de muncă și unde mă pricepeam, pentru că, de acasă, eram țăran calificat. Am devenit șef la ferma de vaci de la Girov, pe care am reușit să o aduc pe primul loc pe țară, dar eu tot după învățământ tânjeam. După Revoluție, mi-am reluat catedra de la Bicaz, pe care fusesem titular. În 1991, Federația Ecvestră a stabilit că România va găzdui prima etapă a Cupei Volvo, iar singura bază hipică din țară care corespundea cerințelor internaționale era cea de la Piatra. Baza era administrată atunci de Girostar, fostul IAS Girov. Atunci m-au căutat și mi-au propus să mă ocup eu de organizarea Cupei, pentru că eram în vacanța de vară. Așa de mulțumiți au fost de cum a ieșit totul, încât mi-au propus să devin eu administratorul bazei hipice, cu jumătate de normă.
– Cum de ați ajuns, din administrator cu jumătate de normă, un ”Don Quijote” al bazei hipice?
- În 2004, timp de doi ani, m-am întors la ferma de vaci de la Girov, la rugămintea noilor administratori. Ferma fusese preluată de niște danezi care, analizând activitatea de-a lungul anilor, au constatat că cea mai bună perioadă a fermei a fost atunci când eram eu administrator, așa că mi-au propus să redevin șef de fermă. M-am dus plin de elan și încrezător, dar, după doi ani, am înțeles că totul a fost o mare cacealma și că danezii n-aveau de gând să retransforme ferma în numărul unu pe țară. A fost marele meu regret și, atunci, am vorbit cu regretatul Culiță Tărâță, care m-a angajat la TCE 3 Brazi, dar mi-a pus condiția ca singura mea activitate să fie cea de la baza hipică. De atunci mă identific cu tot ceea ce înseamnă baza hipică și mă lupt pentru ca sportul ecvestru să rămână un element de referință pentru municipiul Piatra Neamț și pentru județul Neamț.
Andreea AMARIEI