-
interviu cu Ioan Cristian Apostol, viceprimarul comunei Petricani
La doar 29 de ani, Ioan Cristian Apostol a ajuns viceprimar al comunei Petricani, poate unul din cei mai tineri reprezentanți ai administrației publice locale. Până aici, a fost un drum deloc ușor, pornit de jos, de la un post simplu, de angajat al primăriei, pentru ca acum, după câțiva ani, să fie viceprimarul comunei și om de bază al primarului.
– Cine a fost Cristian Apostol, înainte de a ajunge viceprimar al comunei Petricani?
Pe 17 octombrie 1986, Dumnezeu a binecuvântat familia mea cu al cincilea copil și singurul băiat din familie, respectiv eu. După terminarea școlii gimnaziale din Târpești, am urmat cursurile Colegiului Tehnic ”Ion Creangă” din Târgu Neamț, profilul Silvicultură și Protecția Mediului. Aici mai mult m-am nimerit decât mi l-am dorit, dar atracție pentru silvicultură am avut de mic, de când mergeam cu tatăl meu în pădure. Când eram în ultimul an de liceu, fostul meu diriginte ne-a întrebat pe toți elevii care avem de gând să profesăm această meserie, de silvicultor, să urmăm cursurile Facultății de Silvicultură. Meseria îmi era dragă, dar, în 2005, facultate era doar la Universitatea Transilvania, în Brașov, și la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Aproape toți colegii mei au răspuns că vor să îmbrace uniforma verde de silvicultor, mai puțin eu și doi-trei colegi. Banii erau puțini, în schimb migrația către țările din vest era în floare și eu, împreună cu ei, hotărâsem să mergem în Italia, la muncă. Am dat bacalaureatul, l-am promovat și mi-am pus dosarul la două universități, la Facultatea de Protecție a Mediului, la Bacău, și la Facultatea de Silvicultură, la Suceava. Am fost admis la ambele și am renunțat la Italia, m-am dus la Silvicultură. În 2009, după licență, am fost singurul inginer silvic din promoția mea. Am încercat să-mi găsesc un loc în sistem, dar era greu, drept pentru care m-am angajat la Primăria Petricani. Am fost încadrat ca muncitor, în compartimentul SVSU, cadru tehnic PSI. Am ajuns la concluzia că și administrația locală e frumoasă. Eram dornic să știu mai multe și voiam să fiu util cetățenilor și instituției în care lucrez. Am lucrat prin diferite compartimente și birouri – secretariat, asistență socială, registru agricol, ba chiar am lucrat și la un proiect european privind achiziția unui buldoexcavator, folosit la situații de urgență. La alegerile locale din 2016, am candidat pentru Consiliul Local Petricani și, astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu și al cetățenilor comunei, am devenit consilier local. La învestirea noului consiliu local, un coleg de partid m-a propus pentru funcția de viceprimar. Aam fost singura propunere și am fost ales cu unanimitate de voturi: 15 din 15. Astfel, un muncitor a ajuns viceprimar!
– Ce v-a motivat să intrați în politică?
”Trebuie să slujești ca să cârmuiești”. Sunt adeptul politicii pașilor mărunți, care trebuie aplicată pentru schimbări în bine și de lungă durată. Epoca asta, în care trăim, înseamnă că totul trebuie să se întâmple aici și acum. Într-un fel, epoca vitezei e parcă anume făcută pentru mine, căci, când vine vorba de răbdare, nu o am deloc. Și, ca mulți alții, sunt adeptul rezultatelor imediate, deși practica mi-a arătat de multe ori că nimic nu se întâmplă peste noapte. Acesta a fost momentul când mi-am dat seama că trebuie să reevaluez ce vreau și să adaptez dorințele mele la ce pot cu adevărat să fac. În primul rând, mi-am propus să iau totul pas cu pas și să îl iau pe Dumnezeu cu mine, pe orice drum pe care intenționez să îl urmez.
– Ce face toată ziua viceprimarul Cristian Apostol? Cum decurge o zi de lucru din viața viceprimarului de Petricani?
La ora 8, ajung la birou și, pentru că nu beau cafea, încep să rezolv problemele interne ale primăriei. Pe la 8.30, încep să vină cetățeni, cu diferite probleme, și încerc să găsesc rezolvare fiecăruia dintre ei. Pe la 11, termin munca de birou. Zilnic prestez muncă în teren, atât în localitate, cât și la alte primării, învecinate comunei Petricani, precum și la Prefectură, șa Consiliul Județean, deoarece avem în derulare niște proiecte și e necesar să mă consult cu alți colegi sau alte persoane mai în cunoștință de cauză decât mine. În principiu, este un program normal din punctul meu de vedere. Fac tot posibilul să aduc plus-valoare comunei Petricani.
* ”Primarul îmi este ca un frate mai mare”
– Ce fel de relație aveți cu primarul comunei? Cum vă împăcați?
Pe domnul primar îl consider ca un frate mai mare sau chiar un părinte. Am învățat nenumărate lucruri bune de la dânsul, unul dintre ele fiind punctualitatea. Și eu sunt un om fixist și punctual, dar dânsul mă întrece din acest punct de vedere. Pot spune, cu toată încrederea, că, atât profesional, cât și colegial și prietenesc, am o relație excepțională cu domnul primar. Asta ajută la depășirea greutăților administrative zilnice pe care le întâmpinăm.
– Ce au spus familia și prietenii tăi când v-ați hotărât să intrați în politică și, apoi, în administrație, la primărie? V-au încurajat?
În România, toată lumea se pricepe la fotbal și la politică. Eu habar n-am de fotbal. Iar în politică încă mai învăț. Am intrat în politică la 21 de ani, ca lipitor de afișe, nu ca președinte al vreunui partid. Ca în fiecare meserie, și în politică trebuie să îți alegi un model, un model de politician. Cu toate că în politică sunt greu de găsit modele… Dar, dacă vrei, găsești. Degeaba ești bun politician, dacă ești slab administrator. Mai bine se potrivește un administrator în politică, decât un politician în administrație. Eu, ca viceprimar, sunt în egală măsură administrator și politician. Cât despre cei din famili, mereu m-am consultat cu ei asupra deciziilor importante pe care le-am avut de luat în viață și, de fiecare dată, am primit încurajările lor. Prietenii mei, majoritatea, au apreciat activitatea mea. Unii chiar au dorit să se înscrie în partid și au candidat alături de mine, pe lista pentru Consiliul Local.
– Ce probleme majore ale comunei ați identificat de când sunteți viceprimar?
Problemele comunei Petricani le știu dinainte să fiu viceprimar și nu sunt puține. Anul trecut, am fost în concediu, la un prieten stabilit în Olanda, și am văzut cum arată un șanț, un teren de sport, un arbore, un lan de flori, cât de curată este Olanda și, atât cetățenii, cât și autoritățile pun accent pe spațiul verde. Fiind silvicultor de profesie, am zis că bine i-ar mai sta comunei mele să fie ca localitatea din Olanda pe care am vizitat-o. Așadar, personal am pus mâna pe coasă, pe furcă, pe greblă, și, cu ajutorul beneficiarilor de ajutor social, am declarat război tuturor buruienilor de pe șanțuri, arborilor care creșteau asimetric și obturau vizibilitatea conducătorilor auto de pe șosele, gunoaielor de peste tot. Oricât m-aș strădui, mi-e imposibil să fac Petricani să arate ca localitatea din Olanda, dar nu mă dau bătut, perseverența este cheia succesului. Altă problemă pe care am identificat-o și rezolvat-o este birocrația din interiorul instituției. Plimbatul cetățeanului cu hârtia în mână pe la toate ușile primăriei… Pentru o banală informație, trebuia să stea la ușa primarului ceasuri întregi. O altă problemă pe care am identificat-o și, împreună cu domnul primar, încercăm să îi găsim o rezolvare este că Primăria Petricani nu a accesat fonduri europene și avem un punctaj foarte slab la acest capitol. Fiind președintele Comisiei de cultură, sport și învățământ din consiliul local, pun accent mare pe școlile din comună și îmi doresc să le modernizăm, drept pentru care avem în derulare două proiecte – unul pe modernizare, pentru care am primit 8 miliarde de lei de la guvern, și unul pentru construcția unei școli cu grădiniță și cabinet medical, un proiect complex, la care încă se lucrează. Starea drumurilor și podurile afectate de calamitățile din luna mai, anul curent, sunt alte priorități. Drumurile le-am reparat, urmează podurile.
* ”Oamenii nu mai cred în scamatorii”
– Cum credeți că ar trebui să fie idealul de primar sau viceprimar de comună din România?
Primarul sau viceprimarul ideal este un bun manager, un bun organizator, un bun strateg al resurselor pe care le are la dispoziție, pentru a sprijini și crește calitatea vieții în comunitate. El ascultă, înțelege și cunoaște problemele cetățenilor. Primarul ideal se înconjoară de oameni competenți, integri, pentru că înțelege că ei sunt cei care fac lucrurile să se întâmple. Nu se va comporta ca un dictator, ci ca un coechipier, care-și înțelege, cunoaște și ajută colegii să crească. Un primar sau viceprimar ideal ar trebui să aibă un profil proaspăt, mult mai actual, mult mai detașat de ceea ce am fost obișnuiți până acum. Trebuie să aibă în plan proiecte realiste, nu să umble la pălăria cu scamatorii, din care ies porumbei albi și iepurași simpatici la o atingere de baghetă… Nu cred că oamenii mai cred în scamatorii.
– Ce face tânărul viceprimar al comunei Petricani în timpul său liber?
Am 29 de ani. Încă mă mai încadrez în categoria tinerilor și asta mă bucură. Chiar dacă timpul liber este din ce în ce mai puțin, îmi place meseria pe care o fac și nu mă plâng că îmi răpește mult timp. Îmi fac timp pentru a citi o carte, pentru a vedea un film – de regulă, la cinema -, pentru a vizita un prieten, pentru a juca un fotbal… Merg la sfânta biserică cât de des posibil, pentru a-mi încărca bateriile pentru viața de zi cu zi.
Ciprian Traian STURZU