Chiar dacă lucrările de la Piața Centrală nu s-au terminat încă, la municipiu se vorbește deja despre cine va administra noua clădire odată cu deschiderea ei.
„Interesul nostru este ca lucrările de la piață să se termine cât mai repede și ca piața în sine să fie deschisă cât mai curând. Ieri (10 octombrie), în cadrul ședinței, am prezentat cele două variante posibile cu privire la administrarea pieței. Prima presupune transmiterea, prin Hotărâre de Consiliu Local, în administrarea CMI Urban, care are ca domeniu de activitate, încă din 1999, administrarea piețelor din municipiu. Cea de-a doua variantă se referă la organizarea licitației pentru desemnarea administratorului, caz în care termenul pentru deschiderea pieței ar fi mai îndelungat”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
Pentru organizarea licitației, administrarea Pieței Centrale trebuie scoasă din sfera de activitate a Urban și, după aceea, trebuie declanșată procedura de licitație.
„Procesul în sine ar dura 45 de zile, după care, noul administrator va mai avea nevoie de două-trei luni pentru a încheia contracte cu persoanele care vor vinde în piață, fapt ce va duce la prelungirea termenului până la care vom avea o piață funcțională. Se mai poate și o variantă combinată între cele două – să administreze Urban până când se încheie licitația și se găsește un administrator, dar totul va fi, în final, decis de Consiliul Local”, a adăugat Dragoș Chitic.
În prezent, de activitatea comercială care se desfășoară în zona Pieței Centrale, în afara șantierului, răspunde CMI Urban, însă cei de la Locativ Serv, altă societate a Consiliului Local, și-au manifestat interesul de a prelua administrarea noii piețe după finalizare, lucru care nu e văzut chiar cu ochi buni de cei de la Urban.
„În acest moment, singura societate care este abilitată să administreze piața este Urban. Noi avem un contract de concesiune pentru administrarea activității comerciale care va expira abia în 2048. Plus că, la Piața Centrală, mai sunt și niște investiții de peste un milion de lei făcute de Urban, pentru sistemul de canalizare și alte lucruri. Un alt motiv pentru care considerăm că ar fi normal să administrăm tot noi este faptul că Urban a ajuns în insolvență în mare parte din cauza Pieței Centrale, iar acum ar fi injust să se ia exact obiectivul care ne-ar putea ajuta să ieșim din acest impas. Am văzut că sunt unii care vor să administreze, dar cred că ar trebui să se ia în calcul și competența în acest domeniu”, a declarat Ștefan Vulpe, administratorul special al CMI Urban.
Deși cei din executivul local vor decide la final, administratorul Companiei Municipale de Investiții spune că lucrurile nu vor fi chiar așa de simple: „Eu sunt pus aici să apăr interesele Urban. Dacă cei din Consiliul Local vor considera potrivită altă variantă decât darea în administrare către noi, eu sunt obligat prin lege să contest acest lucru la Prefectură, să aștept două-trei zile, după care să acționez în instanță pentru criterii legate de legalitate și de competență, dar sper să nu se ajungă la așa ceva”.
Piața Mărăței, în analiză
Până la finalizarea lucrărilor din centru, CMI Urban administrează restul piețelor din municipiu, chiar dacă, prin Hotărâre de Consiliu Local, Piața Mărăței a fost preluată de primărie.
„Piața Mărăței este încă în analiză. Societatea Urban a spus că nu mai dorește să o administreze pentru că nu este rentabilă, neaducându-le venituri pentru că nu este cerere din partea comercianților. Nu s-a luat încă o decizie definitivă cu ceea ce se face cu respectiva piață, decizie care va aparține tot Consiliului Local, dar eu-mi doresc să-și păstreze destinația de piață. Chiar dacă este Hotărâre de Consiliu Local, nu au fost făcute formele de predare-primire, ci doar intenția de a renunța la piață, așa că tot CMI Urban o administrează în prezent”, a precizat primarul Dragoș Chitic.
Nemulțumirea legată de lipsa de rentabilitate este manifestată de cei de la Urban și cu privire la piața din Dărmănești.
„Singura care merge pe profit este Piața din Precista și putem spune că, în 2016 spre deosebire de ultimii doi ani, și la Piața Centrală s-a înregistrat un plus de câteva zeci de lei. De Piața Mărăței am spus că nu mai vrem să ne ocupăm. Acolo mai vin doi-trei comercianți și se merge doar pe pierdere. La încasări de maxim 30 de lei pe zi, cheltuielile curente sunt mult mai mari. Încă analizăm dacă mai vrem să administrăm Piața Dărmănești, că nici acolo lucrurile nu merg prea bine”, a spus Ștefan Vulpe.
După câte se pare, CMI Urban este încă un fel de republică, care dacă vrea, administrează, dacă nu renunță, dar tot administrează, cum este cazul în Piața Mărăței. (Andreea AMARIEI)