Unul din primii anunțați pe listele pentru parlamentarele din 11 decembrie, Costache Lupu spune că vrea să ajungă în Senatul României din partea Partidului Mișcarea Populară, ca să schimbe legislația. Vrea ca mandatul lui să însemne ceva pentru cei care îl aleg, pentru români în general. ”Până acum, nemțenii m-au asociat cu lupta pe care am dus-o pentru salvarea bazei hipice din Piatra Neamț. Am intrat în altă luptă, la nivel mai înalt, și vreau să lupt în continuare. Întotdeauna mi-am găsit cauze în care să cred și pentru care să militez, așa că mi-aș dori ca, dacă ajung parlamentar, să pot să ajut la schimbarea în bine a unor legi care astăzi, din punctul meu de vedere, nu sunt așa cum ar trebui să fie”, declară Costache Lupu.
O primă lege pe care o vizează e legată, indirect, tot de baza hipică, de sportul ecvestru, dar nu numai. ”Legile trebuie simplificate, să fie cât mai clare pentru toată lumea, dar și să vină în sprijinul cât mai multor români. Trebuie simplificată legea sponsorizării ONG-urilor, a activităților din domenii precum sportul, cultura sau socialul. La baza hipică ne-am ciocnit de multe ori de probleme privind sponsorizările din cauza legislației, așa că mi-aș dori să pot să explic în plen de ce trebuie aduse o serie de modificări și să ajut la implementarea lor”, adaugă acesta.
Cum întreaga sa viață s-a împărțit între trei mari sectoare de activitate: sportul ecvestru, învățământul și agricultura, Costache Lupu are în vedere și schimbarea legislației care are directă legătură cu ultimele două domenii: ”Baza hipică din Piatra Neamț a rezistat până acum, pentru că eu am lucrat în agricultură, pentru că așa am cunoscut oameni din acest domeniu, oameni care mi-au oferit sprijinul financiar de fiecare dată când au putut și când a fost nevoie. Tot ce am putut eu să fac pentru a le mulțumi a fost să organizez anumite competiții – Stânca Șerbești, Marsat sau Cupa TCE 3 Brazi, dar acum știu că aș putea să fac mai mult pentru a veni în sprijinul agricultorilor, nemțeni și nu numai. Taxele și impozitele care li se impun sunt prea mari și îi descurajează pe mulți să mai încerce să facă agricultură, iar sprijinul financiar se lasă așteptat de cele mai multe ori. Acum s-a impus și taxă pentru arendă, de exemplu. Consider că trebuie revizuită legislația din acest domeniu, pentru a veni în sprijinul producătorilor, nu pentru a-i sărăci sau a-i face să renunțe la activitate”.
Înainte de toate, Costache Lupu rămâne profesor de Limba și Literatura Română, meserie ce i-a deschis, în timp, drumul spre baza hipică, iar soarta învățământului românesc îl afectează în continuare, chiar dacă nu mai profesează. Militează pentru acordarea unor salarii decente cadrelor didactice, pentru că este o meserie grea și cu multe responsabilități, dar pune în prim-plan elevul și crede că fiecare are un talent aparte, talent care trebuie descoperit și șlefuit. Doar că actualul sistem de învățământ, în viziunea lui Costache Lupu, nu mai permite acest lucru: ”Prima dragoste nu se uită niciodată și așa e și cu mine și viața la catedră. Cât eram profesor, nu am fost de acord cu manualele alternative, pe care le-aș elimina dacă aș avea ocazia. Pentru a-l face pe elev să înțeleagă, trebuie să-i structurezi totul, iar prin aceste manuale cred că s-a pierdut exact plasarea în timp a operei literare. Trebuie simplificată și programa școlară. Am trei nepoți, dintre care doi sunt elevi în clasa a II-a. Au teme cu nemiluita, iar cel mai mic dintre nepoți, care are doar trei ani și jumătate, este speriat deja când își vede fratele mai mare cât trebuie să scrie, așa că nu vrea să meargă la școală atunci când îi va fi vremea. Ne mirăm de reacția negativă a elevului față de școală, dar continuăm cu o programă greoaie. Trebuie să le oferim timp și profesorilor și elevilor să se dezvolte, nu să se îngroape în mormane de hârtie care, poate, nu le vor folosi niciodată”.
Andreea AMARIEI