Pe 13 noiembrie, zi cinstită în Calendarul creștin-ortodox întru aducere aminte a Sfântului Ioan Gură de Aur, bătrânii de altădată îl sărbătoreau pe Sfântul Ioan Milostivul. Această sărbătoare era ținută pentru a feri vitele de mușcătură de șarpe și de lupi.
Poveștile spirituale din lumea satelor de altădată amintesc despre Sfântul Ioan ca fiind o persoană milostivă. Povestea amintește despre Sfânt, care, făcând o mulțime de mănăstiri și biserici, i-a pus în ”dileme” pe țărani. Aceasta deoarece ei nu știau ce ”liturghie”, pomelnic, trebuie să dea la biserică. Astfel, Sfântul Grigorie a propus 5 lei, iar Sfântul Vasile 10 lei. Dar Sfântul Ion le-a spus că o asemenea ”liturghie” este prea scumpă pentru sărmanii oameni și pentru sărmanele văduve. El a propus să fie aduși câte 10 bani, pentru ca fiecare creștin să aducă cât mai mult și să fie ușor, iar pentru preoți să fie bine!
O văduvă, ce era în apropierea Sfântului Ion, i-a spus ”Sfântă și de aur să-ți fie gura”. Așa a interpretat înțelepciunea populară numele Sfântului Ioan, iar de atunci i-a rămas numele de Gură de Aur.