Planul de reorganizare al CMI Urban care se va discuta (oare chiar se va discuta, chiar va întreba cineva, așa de curiozitate, de ce a fost trimisă în insolvență societatea, când avea de primit o groază de bani de la acționarul majoritar, municipiul Piatra Neamț ?) în ședința ordinară din decembrie 2016 a Consiliului Local Piatra Neamț arată foarte clar care au fost UNELE dintre cauzele dezastrului de la Urban. Administratorul special, dl. Ștefan Vulpe, scrie negru pe alb, după cum veți putea citi mai joc, că prin transmiterea fără plată a unor bunuri către Primărie sau societăți ale municipiului s-a încălcat dreptul de proprietate și că în acest fel a fost creat un prejudiciu pentru societate. Imens, pentru un oraș deja plin de datorii.
Ce nu ne spune dl. Vulpe este cine a aprobat acest lucruri, cine le-a propus, cine a votat și dacă cineva ar trebui tras la răspundere. Noi credem că da, mai ales că vorbim despre mulți bani, foarte mulți bani, cheltuiți pe multe lucruri sau pentru multe spații care nu mai există. Mesagerul de Neamț a scris zeci de articole pe acestă temă, fără ca cineva să se sesizeze, fără ca vreun consilier local să ceară explicații executivului. Poate de data acesta, înainte de vot, ne întrebăm dacă va îndrăzni cineva din grupul liberal, atât de vocal când vine vorba despre unele societăți ale municipiului, să vadă cum e cu respectivele „investiții” și cine a aprobat „transferul” lor. Sau poate cineva din grupul PSD, la fel de agitat când vine vorba despre alte societăți ale municipiului și de „preluarea” deciziei în ele, evident, doar în folosul cetățenilor, nu?
Ce nu apar în planul de reorganizare sunt celelalte cauze ale dezastrului, reprezentate de toate lucrările care s-au făcut doar pentru a îndestula o serie de societăți comerciale abonate la lucrări publice supraevaluate.
Valentin Bălănescu