În ultima perioadă, pe fondul campaniei electorale, au circulat o mulțime de informații și documente în legătură cu Liviu Negelschi, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, avocat de succes și un personaj demn de un roman, cel puțin pentru activitatea sa de după 1989. Acuzele au venit gârlă: că nu a continuat lucrări importante și că nu a cheltuit banii pe care-i avea la dispoziție, că a fost mai mult plecat la cursuri la București decât asigurând conducerea de facto a spitalului, că a machiat (sau a acceptat) situații care relatau cel puțin distorsionat activitatea spitalului, că nu s-a îngrijit de necesarul de medicamente, revenindu-se la vremurile când bolnavii cumpărau aproape totul, etc. Cea mai frecventă acuzație a fost alta: că Liviu Negelschi ar fi incompatibil cu funcția de manager, deoarece este într-o mulțime de societăți, în diverse calități, de acționar, de administrator, etc.
Sunt acuzații care pot fi susținute sau respinse, de fiecare dată existând o argumentație plauzibilă. Noi vă prezentăm, cu titlu de luare la cunoștință, o altă speță, care, de data aceasta, ar putea fi încadrată, după opinia noastră, într-un conflict de interese între avocatul Negelschi și managerul cu același nume. În care a ajuns prin prisma numirii sale ca manager interimar.
* Puțină istorie cu Mesagerul și Curtea de Conturi Neamț
Ce scria Mesagerul de Neamț în 2011, pe 22 decembrie, adică acum 5 ani:
«Nu există zi să nu apară în presă știri despre lipsa de bani de la spital, despre lipsa de medicamente etc. Invariabil, managerii care s-au perindat la conducere s-au plâns de lipsuri, dar subliniau de fiecare dată cât de buni gospodari au fost și cât de competenți. Citind contractul de asistență juridică, consultanță operativă și reprezentare nr. 15768 din 26.07.2011, încheiat de Spital cu Societatea Profesională de Avocați ”Negelschi și Trifescu”, te întrebi dacă mai este nevoie de manageri la Spital sau ar trebui doar schimbat sediul asociației de avocatură la Spital.
Practic, dacă vrea managerul – sau dacă așa i s-a cerut – pentru orice lucru se cere asistența avocatului. De exemplu, la cererea managerului, se poate cere ”conlucrarea și participarea, la solicitarea SJU , la activitatea aparatului propriu al SJU în vederea realizării unor diligențe, activități, etc; consultanță operativă și asistență juridică în conlucrarea și participarea ca suport profesional la activitatea diferitelor sectoare de activitate din SJU, sprijin logistic și de clarificare a situației litigiilor, inițierea de diligențe profesionale specifice; consultanță și asistență, ca support juridic al SJU și/sau a reprezentanților și/sau a altor persoane desemnate care să conlucreze cu aparatul propriu, la interfață cu autoritățile publice, agenți economici, instituții și/sau entități cu care SJU conlucrează sau interacționează”.
Tradus, toate deciziile importante trec pe la avocat. Evident, mai este vorba și despre servicii de reprezentare, asistență și consultanță juridică procesuală în fața diferitelor instanțe judecătorești, de arbitraj sau în fața diverselor entități în interesul SJU.
De la semnarea contractului, Societatea Profesională de Avocați ”Negelschi și Trifescu” a reprezentat Spitalul în 12 dosare, 8 cu litigii comerciale și 4 având ca obiect litigii de muncă!!!, 6 dosare de conciliere care sunt în curs de instrumentare și a emis rapoarte cu privire la 9 aspecte intervenite în activitatea spitalului.»
Ce spune Curtea de Conturi:
«În conformitate cu prevederile Raportului Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Județeană Neamț nr. 10.794/08.05.2013, Cap. D, pct. 1, lit. A,…. , În perioada 26.07.2011 – 30.04.2012, entitatea verificată (Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț) a decontat cheltuieli cu serviciile de reprezentare juridică în sumă de 46.257,46 lei, în baza Contractului de asistență juridică, consultanță operativă și reprezentare nr. 15.768/26.07.2011, încheiat cu Casa de Avocatură Negelschi & Trifescu SPRL (anexa 1), în condițiile în care, după cum rezultă din Statul de funcții, în această perioadă avea organizat oficiu juridic cu doi consilieri juridici. În urma controlului, s-a constatat faptul că sfera de activitate a contractantului se suprapune unei subdiviziuni organizatorice existente deja în cadrul entității achizitoare, iar obiectivul contractat constituie în fapt sarcini (realizate 100%) pentru angajații serviciului juridic, angajarea, ordonanțarea, lichidarea și plata cheltuielilor aferente contractelor de asistență juridică încheiate în sumă totală de 46.257,46 lei, se consideră nejustificată și contravine legislației (Legea 514/2003 și OMFP 946/2005).
Datorită achitării nejustificate a sumei de 46.257,46 lei, patrimoniul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a fost prejudiciat cu această sumă.
Persoanele cu atribuții în domeniul în care s-a constatat abaterea sunt : Ec. Zamfir Gabriela – manager, Dr. Ciubotaru Lucian Daniel – manager, ec. Bîrliba Doina, jr. Voinea Livia».
Practic, Curtea de Conturi a spus că banii respectivi trebuie recuperați de la cei care au decis asocierea, în cazul în care cel care a prestat serviciul nu vrea să-i dea înapoi. În cazul nostru, vorbim de firma din care făcea parte dl. Negelschi, actualul manager interimar la unitatea unde a prestat, pe bază de contract contestat de Curtea de Conturi.
* Este sau nu în conflict de interese Liviu Negelschi?
Foștii manageri, indicați ca buni de plată de Curtea de Conturi, au solicitat ca banii să fie achitați de spital. În acest moment, există pe rol un proces în care Spitalul condus de managerul Negelschi a cerut instanței să respingă cererea foștilor manageri și nu spitalul să fie cel care achită paguba menționată de Curtea de Conturi prejudiciu să fie achitată de spital. Mai pe scrut, nu spitalul să plătească în locul managerilor pentru contractul cu firma lui Liviu Negelschi. Prima instanță a respins acțiunea de curând, în noiembrie, urmând să se ajungă, probabil, la instanța superioară. Practic, managerul Negelschi trebuie să ia o decizie în legătură cu o activitate a firmei avocatului Negelschi. Dacă va câștiga la apel, banii trebuie plătiți de cei amintiți în decizia Curții, dacă nu chiar de Spital.
În ambele cazuri, nu are nimic de pierdut avocatul Negelschi.
În primul caz, pierd foștii manageri, ceea ce nu ar mulțumi pe nimeni, nici măcar firma de avocatură angajată. În al doilea caz, cu banii dați de Spital, probabil via Consiliul Județean, nu mai plătesc managerii care l-au angajat pe Negelschi, banii vin de undeva, de la buget sau din fonduri proprii ale spitalului condus de Negelschi, și toată lumea ar fi foarte, dar foarte mulțumită. Cârcotașii ar putea spune că, pentru această situație, nici nu se putea numire mai bună ca manager decât fostul avocat. În definitiv, el știe exact ce trebuia făcut în acest caz.
Principiul care ar acționa ar fi cel foarte cunoscut: o mână spală pe alta și amândouă spală fapte trecute și asigură un viitor fericit.
Spre exemplificare, vă prezentăm câteva elemente, de care unii s-ar putea prevala: fostul manager Gabriela Zamfir este în conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, instituție fundamentală pentru finanțarea spitalului și nimeni nu ar vrea relații tensionate cu instituția respectivă; celălat fost manager, Lucian Ciubotaru, este fratele ginerelui dr. Valeriu Andrița, fost consilier al mai multor președinți ai Consiliului Județean, ocupând acceași funcție și în prezent. Dr. Andrița este unul dintre oamenii care poate, cel puțin teoretic, să influențeze deciziile actualului președinte de CJ, atât în privința unor priorități, cât și în privința finanțărilor de orice tip la spital. Despre el s-a spus că a fost unul dintre cei care l-au propus pe Negelschi manager, lucru care este foarte greu de dovedit, dar relativ simplu de crezut.
Acest triunghi al unor posibile interese nu are cum scăpa neobservat unui observator atent. În ce măsură el este și la limita legii, este o altă problemă. Cert este că aceste coincidențe deranjează atunci când vine vorba de banii spitalului, care s-ar vedea pus în situația de a mai plăti o dată prestațiile casei de avocatură Negelschi și Trifescu.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Vai de sanatatea noastra, daca drept nu se mai poate deloc fara Andrita !