În anul școlar 2017-2018 numărul unităților școlare (cu personalitate juridică) va fi mai mic decât cel din anul în curs. Din cauza numărului mic de elevi (sub 300), mai multe școli își vor pierde „identitatea”. Reamintim că, anul trecut, mai multe școli, printre care și Școala Gimnazială nr. 1 Piatra Neamț, au fost desființate și asimilate de alte școli (detalii, aici ). Pe 20 ianuarie, în cadrul Consiliului de Administrație al ISJ Neamț se va analiza situația planului de școlarizare pentru anul școlar următor, însă câteva unități de învățământ ridică și acum semne de întrebare în ceea ce privește viitorul lor statut. Astfel, Liceul Teologic Ortodox, ”Cuvioasa Parascheva” Agapia, o unitate cu mai puțin de 300 de eleve riscă să-și piardă personalitatea juridică. O soluție ar fi, așa cum spun reprezentanții ISJ, alipirea cu Școala Gimnazială din Agapia. Cum comunitatea locală nu vede cu ochi buni acțiunile întreprinse în ultimii ani de reprezentanții Mănăstirii Agapia ( scandalul cu casele și terenurile persistă în amintirea sătenilor), există o împotrivire în privința acestei „alianțe” între școli. Probabil că nici Biserica nu va dori ca seminarul să fie înghițit de o șcală și va dori să fie acesta centrul de gravitate al unei eventuale unificări. Mai mult, cele două școli amintite sunt conduse în acest moment de directori demisionari. Nici școlile gimnaziale din Horia și Botești nu vor să audă de fuziune, ceea ce ar putea, în cel mai sumbru scenariu, să ducă la lipsa finanțării lor și la ieșirea de sub „tutela” Inspectoratului Școlar. O altă școală gimnazială din Roznov a acceptat să fie luată sub „aripa” liceului din Roznov. Între timp, inspectorul școlar general al ISJ Neamț, Viorel Stan, spune că a cerut o derogare în cazul a trei unități de învățământ pentru a funcționa cu personalitate juridică, chiar și în condițiile numărului mic de elevi. „Am cerut o derogare de la Minister și, în acest sens, așteptăm un răspuns pentru Seminarul Teologic Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Neamț, Liceul Teologic de la Agapia și Liceul Teologic Romano-Catolic ”Sfântul Francis de Assisi” din Roman pentru că au un statut special. Pentru celelalte școli, de la Botești și, respectiv, Horia trebuie să găsim soluții de a clarifica situația lor”, a precizat inspectorul Stan. Și Școala Gimnazială de la Cordun va fi desființată, aceasta urmând ca, din anul școlar viitor, să fie asimilată de școala de la Pildești. (M.T.)
4 comentarii
De ce sa nu fuzioneze Seminarul de la Neamt cu Liceul teologic de la Agapia ? Nu vrea Biserica ?
Scoli cu numar sub 300 de elevi mai sunt domnule inspector, pe acelea nu le vedeti? sunt directori care sunt in aceeasi barca cu dumneavoastra?au angajati cu norma de nedidactic foarte multi si iar nu o sa avem bani de salarii . Va rugam sa nu-i mai tinti in brate ca vom solicita Ministerul sa faca ordine, daca nu cunoasteti cifrele si sa verificati corectitudinea lor. Voi reveni cu amanunte clare si la obiect.
sunt destule scolii care au clase cu un numar de 10-15 elevii, clase simultan si nu vorbeste nimeni nimic pentru a se incadra in finantarea pe elev.Se mentin clase cu 10-15-16 elevii pentru a avea profesorii catedre,de ce nu se verifica planul de scolarizare la numarul de elevi/clasa.
De ce sa se desfiinteze scoli cu clase simultane? Stiti ce inseamna sa ai 15-16 elevi de doua sau trei clase diferite? E o munca de mare responsabilitate, de 6 ore pe zi!!!
Desfiintarea acestor scoli presupune ca primaria sa mai primeasca un microbuz scolar (a cui o fi aceasta afacere, acolo sus?), sa mai incadreze un sofer, sa asigure combustibilul si intretinerea masinii dar si insotitor… Se fac si cate doua drumuri dus-intors pe zi, caci in scoala de centru se invata in doua schimburi! A calculat cineva costurile? Cred ca sunt mai mari decat salariul unui invatator sau educatoare!
Dar cel mai grav lucru este ca acesti copii sunt dezradacinati din comunitatile lor mici si isi pierd identitatea prin sate straine! Iar satele noastre se distrug cu buna stiinta. Orice comunitate, cat de mica, daca are doua institutii- scoala si biserica- are trecut, prezent si viitor!
Nu inteleg cum de alesii neamului, care vor binele poporului, desconsidera in mod voit aseste aspecte. La fel au facut si cu 3-4 ani in urma, iar colegii din ISJ s-au supus si se supun cu atata umilinta unor ordine aberante care distrug tara si poporul!
PS Finantarea per elev este doar un pretext! De fapt, se cheltuie mult mai mult in aceste conditii.
Istoria si Cel de sus nu vor ierta pe nimeni.