În fiecare an, pe 30 ianuarie, este unul dintre praznicele împărătești, marcate de cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, fiind dedicat Sfinților Trei Mari Ierarhi Grigorie Teologul, Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur. Popular, sărbătoarea poartă numele de Trisfetitele, din slavonul ”tri sviatiteli”, ”cei trei sfinți”, ierarhi ai Bisericii.
În ziua celor Trei Sfinți Ierarhi, se face pomenire pentru sporul casei și pentru sănătate trupească și sufletească. Se dau de pomană cărți de rugăciuni și iconițe, care-i reprezintă pe cei trei ierarhi.
Părinții noștri Vasile cel Mare (1 ianuarie), Grigorie Teologul (25 ianuarie) și Ioan Gură de Aur (13 noiembrie) sunt cunoscuți ca Sfinții Trei Ierarhi, recunoaștere specială pe care o au în Biserica Creștin-Ortodoxă.
Sărbătoarea este o zi dedicată reconcilierii, în tradiția populară. Acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune vor aduce prosperitate în căminul acestora. Unele tradiții păstrează – sub un aspect miraculos – ceva din semnificația religioasă inițială. În această zi se serbează intrarea creștinilor în biserică și se spune că, de atunci, a început credința în Dumnezeu. Sunt benefice pelerinajele la lăcașurile de cult, care poartă hramul celor trei sfinți prăznuiți astăzi.
Pentru spor și pentru sănătate, la masa sărbătorească, este bine să se consume pește și fructe, simboluri ale unei vieți duhovnicești smerite.
Trisfetitele este denumirea populară a celor Trei Ierarhi, cărora poporul român le-a atribuit și grupul de stele din mijlocul constelației Orion, numit și Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.
În calendarul popular, este o sărbătoare foarte importantă, care interzice, sub amenințarea bolilor, orice activitate casnică. Femeile credeau că, dacă astăzi îi cinstesc pe cei trei sfinți, ei le vor ajuta să toarcă mai cu spor în tot restul anului.
La acest praznic, este bine să oferim o lumânare de pomană, pentru ca toată viața noastră să fie luminată.
În unele zone din țară, Trisfetitele erau considerate trei sfinte, care-i pedepsesc pe cei răi întâlniți în cale, paralizându-le câte o mână sau un picior.
Bolnavii trebuie să se roage pentru sănătate lor în ziua praznicului, deoarece cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecători.
Numeroase familii îi serbează pe cei Trei Sfinți Ierarhi ca patroni ai casei. Gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfințească și apoi împart ofrande cu colivă la trei bărbați.
Despre gospodina care nu respecta sărbătoarea, respectiv spăla rufe și arunca lături în fața morților, se spunea că va rămâne văduvă.
Fetele nemăritate trebuiau să se roage celor Trei Ierahi să le aducă bucurii și un soț bun.Toată ziua trebuiau să mănânce pâine cu sare, un soi de post specific acestei zile.
Pentru bătrânii de altădată, Trisfetitele era o zi de praznic al sufletelor celor morți neîmpărtășiți, dar și una de pregătire a sufletului pentru viața de apoi, de aceea, pe lângă slujbe și pomeni, se aprindeau lumânări a căror flacără să le călăuzească viața de aici și pe cea de dincolo.