În sfârșit se aud vești mai bune despre Piața Centrală din Piatra Neamț. Ștefan Vulpe, administratorul special al CMI Urban, spune că, la sfârșitul lunii februarie, constructorul va finaliza lucrările, iar darea în folosință a noii piețe este preconizată ”cam pe la mijlocul lunii martie”.
”În maximum 20 de zile, pe 28 februarie, se dorește ca societatea constructoare să anunțe încheierea lucrărilor. După opinia mea, vom deschide ușa primilor cumpărători cam cu o lună înainte de Paști, mai exact între 15 și 20 de martie. Eu cred că CMI Urban este singura îndrituită să administreze această piață. Dacă nu va fi dată Urbanului, nu va putea funcționa, că nu are utilități. La noi este inelarea cu apă și inelarea de la canalizare, care preia tot ce se cheamă piață. Consider că ar trebui să aibă prioritate vechii chiriași, dar eu nu am nicio posibilitate legală să dau această întâietate. Dacă vom administra noi, licitația va fi una eminamente deschisă. Se va licita separat fiecare spațiu comercial. Se începe de la o valoare de pornire, care va fi stabilită în funcție de costuri, de redevență, funcție de ce ne dictează nouă planul de reorganizare. Nu vom merge cu plicuri închise, pentru că sunt suspiciuni.Vreau să fie o transparență completă”.
Ștefan Vulpe a adăugat că piața va fi mai funcțională decât cea dinainte, „singura modificare adusă vechii amenajări fiind că, în locul modulelor de pește, acum vor fi spațiile de panificație. La sectorul panificație, s-a mai luat un pic din spațiu, din cauza rezervoarelor și instalațiilor de incendiu. În centru, vor fi în jur de 200-220 de tarabe rezervate zonei de legume-fructe. Ne gândim la o bară de magazine pentru cei cu produse de uz gospodăresc, dar nu în interior, pentru că nu mai este voie și mai vrem să avem, tot în afara pieței, o zonă de depozit reziduri menajere, care să fie realizată absolut după toate normativele, inclusiv prevăzută cu o perdea verde. Piața e foarte frumoasă, e mai ochioasă decât cea de dinainte”.
Florin Fecic, secretarul Primăriei, a relatat pentru „Mesagerul de Neamț” etapele care ar trebui parcurse după încheierea lucrărilor pentru ca noua piață să fie dată cât mai repede în folosință.
„La solicitarea constructorului, Compania Națională de Investiții (CNI) va chema comisia pentru recepție și, după recepție, urmează să se facă un protocol de predare-primire către municipiu. Toată treaba asta va dura cam o săptămână. Trebuie să ne dea înapoi și terenul, pe care noi l-am predat CNI pentru perioada derulării lucrărilor. În momentul acesta, serviciul de exploatare a piețelor este concesionat către CMI Urban. Chiar și administrarea Pieței Centrale, astăzi, este tot la Urban, mai puțin clădirea care a ars. În contractul pe care-l avem, de delegarea gestiunii administrării piețelor, cu Urbanul, urmează să fie trecută ca bun de retur clădirea pieței, pe care o luăm de la CNI (căreia i s-a dat după ce a ars, ca să poată fi reconstruită – n.red.). Și, atunci, mai trebuie doar o hotărâre de Consiliul Local, prin care se modifică anexa la contractul existent, în sensul că se suplimentează cu clădirea asta. Asta ar fi o variantă.
A doua variantă ar fi scoaterea la licitație a administrării Pieței Centrale separat și, practic, retragerea administrării pieței de către Urban. Asta înseamnă hotărâre de CL, prin care să se aprobe un caiet de sarcini. Va fi o chestiune de durată, cam între 30 și 60 de zile, pentru că implică publicarea caietului de sarcini, termenul de depunere a ofertelor, se pot lua în calcul și eventuale contestații.
Ar mai fi o variantă și anume transmiterea către Urban a pieței pe o perioadă determinată, de 2 luni, 3 luni, 6 luni, și, în perioada asta, să se organizeze licitația de administrare, pentru că nu-i firesc să ai un obiectiv terminat și să ții comercianții două luni afară, până se finalizează licitația”.
Florin Fecic a precizat că mai este un aspect important, de care ar trebui să se țină seama: oricare din variante se aprobă cu două treimi din voturile consilierilor, pentru că este vorba despre administrarea patrimoniului. „Cel mai înțelept ar fi să existe un consens între consilieri și să se convină asupra celei mai bune variante, pentru a nu se ajunge la blocaj”. (Ana MOISE)
Un comentariu
Eu spun sa-i mai dea odata foc pana se lamuresc lucrurile, pana isi ia inelul Dan Bitman de Piatra-Neamt si pana Omerta reia alocarea spatiilor acelor smecheri care au monopolizat-o si inaintea incendierii!! Si asa nimeni nu este tras la raspundere, iar interesele financiare sunt uriase in plasarea administrarii acestei piete centrale, care mai devreme sau mai tarziu va duce la beciul domnesc multe lotrii politico-administrative din PERLA MOLDOVEI! Mult succes si spor la furat celor interesati…de binele cetateanilor!!