În Neamț, Partidul Mișcarea Populară a avut momentul său de glorie după alegerile locale. Cu un președinte, Laurențiu Dulamă, venit din eșalonul secund al fostului partid al lui Traian Băsescu, unul dintre puținii care nu s-au dezis de acesta, cu niște consilieri inventați de el – cei mai mulți veniți în politică la insistențele sale -, partidul a reușit un scor electoral care l-a adus în postura de a putea negocia majoritatea în Consiliul Local Piatra Neamț, dar și în alte câteva consilii locale. În cazul Consiliului Județean, PMP a putut întări poziția PSD-ului, pentru o majoritate liniștitoare, sau să se alăture unui PNL nu prea convins că poate face opoziție reală.
După negocieri acceptate la nivel central – altfel nu se putea, indiferent ce spun unii sau alții acum -, datorită lui Dulamă, PMP a obținut un post de viceprimar la Piatra Neamț, alăturându-se PSD-ului, pe care l-a ajutat să obțină majoritate simplă. Aceleași negocieri au adus postul de vicepreședinte la Consiliul Județean pentru Laurențiu Dulamă, dar au constituit baza pentru alte beneficii, specifice. Oameni de la PMP au ocupat funcții destul de râvnite, gen director la Parking sau funcție de conducere la Publiserv sau posturi în Consilii de Administrație la societăți importante.
Alegerile parlamentare, cu un rezultat considerat la București sub posibilități, au dus la schimbarea politică lui Laurențiu Dulamă din funcția de șef de filială, înlocuitorul desemnat fiind Corneliu Bichineț, politician venit de la Vaslui, pentru care PMP a fost doar un vehicul de ajuns în Parlament. Nota bene: a obținut mai puține voturi decât cei din Neamț, dar asta nu l-a oprit să vină și să-i pună pe coji de nucă pe cei din Neamț, niște novici în ale politicii, speriați de noul șef și bucuroși să scape de cel vechi, care, de fapt, i-a și inițiat în politică.
* Bogdan Gavrilescu, un viceprimar cu voturi anapoda
Viceprimar pus de Laurențiu Dulamă în numele PMP la Primăria Piatra Neamț, Bogdan Gavrilescu s-a dovedit, rapid – mult prea rapid, ar spune cei mai cinici – o deziluzie pentru partid și o mare speranță pentru PNL.
Intrat în campanie cu un discurs antibirocrație, cu promisiunea unei deschideri a administrației către cetățeni, Gavrilescu este exemplul cel mai elocvent pentru a ilustra transformarea unui om de afaceri cu bar în buricul târgului într-un vajnic birocrat, neștiutor de legi, dar dornic se acopere cu ele.
Recunoscător că a primit multe atribuții de la primarul Dragoș Chitic, dl. Gavrilescu s-a transformat într-un locotenent zelos al acestuia. Primul semn că nu mai ascultă de politica de partid a venit în momentul celebrului scandal pentru autorizarea unui complex commercial tip Kaufland, când, în ciuda tuturor evidențelor și a neregulilor semnalate, dl. Gavrilescu a votat așa cum și-a dorit dl. Chitic. Chiar și când a fost clar pentru toată lumea că hotărârea nu poate fi luată, el a persistat în a susține legalitatea și oportunitatea proiectului.
Nu a fost singura dată când a votat altfel decât colegii de partid. S-a ajuns până acolo încât, pentru a aplana lucrurile și cu Corneliu Bichineț pe post de comunicator, a fost dat și un comunicat, în care se făcea apel la conlucrare între consilieri, dar de care nu a ținut cont nimeni.
Ședința din 30 martie a pus bomboana pe coliva activității administrative a viceprimarului Gavrilescu, care a lăsat cu gura căscată pe toată lumea. A semnat un proiect de hotărâre împreună cu colegii din PMP, o promisiune a partidului din campania de la locale, cu accesul pe terenurile de sport ale școlilor, după care, în timpul ședinței, prin votul său, a contribuit la picarea lui! Explicația sa a fost halucinantă: un consilier PNL l-a convins că proiectul nu este oportun și de aceea a votat cum a votat. Asta fără să-și prevină colegii, care au picat, vorba aceea, de Gâgă.
Au existat și alte proiecte în care dl. Gavrilescu a votat cot la cot cu cei din PNL, probabil din convingere. Când s-a pus problema ridicării sprijinului politic, a găsit un aliat la nivel central, în conducerea partidului. Este vorba de Eugen Tomac, implicat în lupta de succesiune pentru președinția PMP. Același Tomac care a insistat în repetate rânduri pentru o apropiere de liberali și schimbarea majorității, același Tomac care a contribuit la îndepărtarea lui Laurențiu Dulamă.
* Vice PMP cu voturi împotriva PMP? Da, se poate!
Și chiar destul de simplu. Vinovat este Laurențiu Dulamă, că l-a promovat fără să-l cunoască foarte bine. Iar când și-a dat cu stângu-n dreptu’ și a votat proiectul Kaufland, nu i-a ridicat sprijinul politic, ca să-l protejeze împotriva propriilor prostii.
Vinovați sunt și colegii, care i-au suportat bâlbâielile ori de câte ori venea vorba de voturi, acceptându-i textele și pretextele, ba că nu a înțeles, ba că nu a auzit, ba că etc.
În acest moment, cu un sprijin când discret, când direct de la cei din PNL Piatra Neamț, Bogdan Gavrilescu se pregătește să candideze la președinția PMP Piatra Neamț, cam în același stil în care a acționat până acum. Sprijin are. De la Ștefan Burlacu, care de ceva vreme vrea să pună mâna pe organizația județeană, după ce nu i-a ieșit să cumuleze un scor electoral de o minimă decență pe nicăieri pe unde a candidat.
Evident, ca în orice partid care respectă vremurile actuale, jocurile se fac cu sprijin de la București. În cazul PMP, vorbim de un Bichineț care joacă pe plan local între a sprijini o relație bună cu PNL și a nu alunga toți oamenii lui Dulamă din partid, ca să nu ajungă în postura de a-i raporta un eșec Celui mai iubit dintre marinari.
Dincolo de derapajele în relația partid-administrație, Bogdan Gavrilescu este o victimă. A ajuns din greșeală pe o funcție de execuție la Primărie. Nimeni de la partid nu i-a explicat cum stau lucrurile și, cum-necum, a picat în plasa întinsă cu destul profesionalism de Dragoș Chitic. Care i-a cultivat ideea că un om de afaceri nu poate vota cu PSD-ul (?!? – n.red.), că PSD vrea să-și facă interesele în Piatra Neamț cu votul PMP și că, bref, dl. Gavrilescu trebuie să se detașeze de partid pentru interesul orașului. Că de multe ori interesul orașului este și interesul lui Dragoș Chitic (atenție!, nu am spus-o deloc peiorativ, ca să fie clar și să n-avem vorbă la proces), este o problemă la care dl. Gavrilescu nu a vrut să se gândească. Sau pe care a acceptat-o fără să mai cerceteze. I s-o fi garantat vreun paragraf în file de istorie a Pietrei…
* Mai rămâne Bogdan Gavrilescu viceprimar?
Probabil că da, cel puțin un timp, chiar dacă el se străduiește să demonstreze că nu-i pasă de ce zic cei din partid. Siguranța lui vine din promisiunea că nu va putea fi schimbat decât cu votul unor liberali, ceea ce este puțin probabil să se întâmple. Că doar știe ce și cu cine a discutat. Sigur, există și varianta ridicării sprijinului politic din partea partidului, numai că, pentru asta, e nevoie de o hotărâre a conducerii centrale a partidului. Da, exact acolo unde dl. Dulamă l-a propulsat pe dl. Gavrilescu! Același domn Gavrilescu care se distra copios când Laurențiu Dulamă era luat la mișto de un Bichineț pe post de actor de stand-up comedy.
* Supărarea lui Gavrilescu pe partid: Like-urile!
Într-o ședință a PMP, toată asistența a rămas înmărmurită, când vicele Gavrilescu și-a exprimat marea nemulțumire în fața membrilor de partid: aceștia nu îi dau ”Like”-uri la postările sale pe Facebook. Asta, în opinia sa, demonstrează că nu există solidaritate de partid.
Șigur, până și Corneliu Bichineț s-a distrat în fața acestei nemulțumiri, venită de la un om care a votat împotriva propriului proiect.
Valentin BĂLĂNESCU