Primăria Târgu-Neamț, la inițiativa primarului Daniel Harpa, va propune, în acest an, acordarea titlului de cetățean de onoare pentru două personalități ale comunității, care au contribuit substanțial la promovarea culturii și educației. Este vorba despre profesorul de limba română Gică Merticaru și de preoteasa Olguța Creangă Caia.
“Consider că cele două personalități, respectiv domnul profesor Merticaru Gică și doamna Olguța Creangă Caia, ar merita pe deplin acest titlu de cetățean de onoare. Contribuția lor la promovarea culturii și actului educațional a fost și este semnificativă. Voi propune consilierilor locali printr-un proiect de hotărâre acordarea titlului de cetățean de onoare acestor două personalități ale comunității noastre. Domnul Merticaru a fost un profesor excepțional și am auzit numai cuvinte de laudă la adresa dânsului din partea foștilor elevi. Despre doamna Olguța Creangă Caia vorbesc activitățile culturale pe care le-a desfășurat de-a lungul timpului”, a declarat primarul Daniel Harpa.
Profesorul de limba română Gică Merticaru s-a născut la 27 aprilie 1940 în satul Betești, comuna Rediu, județul Neamț.
A urmat școala primară în orașul Buhuși, stând în gazdă la un evreu bibliotecar. A început să muncească ca și bibliotecar încă de la vârsta de 14 ani.
A început să predea în învățământ în anul 1965, primul an în comuna Vânători- Neamț, apoi a venit la Târgu-Neamț.
Gică Merticaru a fost declarat profesor emerit de către Inspectoratul Școlar Județean Neamț în anii 1981 și 1982, pentru activitatea depusă la catedră.
Cu o vechime în muncă de dascăl de 38 ani, profesorul Gică Merticaru s-a stins din viață pe 11 aprilie 2015.
****************
Olguța Creangă Caia s-a născut în Pipirig, pe 13 august 1951. A absolvit Facultatea de Drept, cu Licență în Drept Internațional. A fost consilier judetean în primul Consiliu Județean Neamț, din perioada 1992- 1996. Din 1997 este președinte al Fundației “Sf Teodora” de la Sihla, prin care a desfășurat mai multe proiecte culturale: înființarea unui cor împreună cu soțul, părintele prof. Teoctist Caia și cu fiicele Ana Maria, Claudia și Olguța. Din 1990 a adus din Basarabia în tabără la Târgu Neamț, în vacanța de vară, câteva mii de copii olimpici, în special, cu ajutorul Claudiei Balaban – Director General al Bibliotecii pentru Copii și Tineret “Ion Creangă” din Chișinău. A realizat Festivalul “Zilele Creangă”, Festivalul Corurilor de copii și tineret, Șezători Tradiționale, Pelerinaje. De 20 de ani, prin Corul “Angeli”, care duminică de duminică cântă la Biserica “Sf. Haralambie”, au trecut peste 400 de copii, care provin de la toate liceele din oraș și cărora le-a oferit lecții de muzică, pictură, cu expoziții la Palatul Parlamentului, la Palatul Culturii Iași, la Mitropolie. Are peste 10 cărți tipărite și 6 sunt sub genericul “COPILĂRIA COPILULUI CREȘTIN” – Editura Doxologia, sub Binecuvântarea Mitropolitului Teofan. (C.T. STURZU)
4 comentarii
Domnule Primar, vă mulțumesc din suflet că iubiți Orașul Tg. Neamț cu oamenii lui.
Ați găsit un oraș pustiit de precedesorii Domniei Voastre și i-ați dat viață!
Propunerea Dv. mă onorează și, chiar dacă este doar propunere, o dedic enoriașilor Parohiei Sf Haralambie, din care ați făcut parte și unde sunteți Ctitor împreună cu Nobila Dv. Familie! O dedic și Părintelui Paroh Teoctist Caia și copiilor din Corul Angeli, pe care i-ați răsfățat cu Proiecte finanțate de Primărie. Această cinste o dedic și BASARABIEI STRĂBUNE, care a avut încredere și și-a trimis copiii în tabără la Tg Neamț, cu miile…O dedic și fiicelor mele care au ctitorit Corul ANGELI.
Ca să fiu cât de cât îndreptățită, vă împărtășesc ideea că la anul, 2018- Anul Marii Uniri, să dea Dumnezeu să se repete,voi deschide pentru publicul larg Muzeul nostru CASA STRĂMOȘEASCĂ- primul muzeu particular din Tg Neamț, va fi și ca mulțumire pentru propunerea Dv.
Nu este întâmplător faptul că am fost prietenă bună cu Prof. Merticaru. Ne întâlneam la Activități Culturale și ne ridicam în slăvi unul pe celălalt…
Domnule Primar, eu vă spun Mulțumesc și mă străduiesc să nu dezamăgesc, iar Dumnezeu vă v-a răsplăti…
V-au coplesit emotiile: Dumnezeu va va rasplati.
Scuze, eu am fost coplesit.
Tot respectul domnului profesor Merticaru. Pentru mine va ramane un om si un profesor de onoare. Ca cetatean, decizia va apartine.
Cu stima,
Dorel Cretu.