În Piatra Neamț, pe str. Ecoului nr. 3, chiar lângă Școala ”Nicu Albu” din cartierul Precista, a fost construit un bloc cu șapte etaje și mansardă, cu spații comerciale la parter. Fără autorizație, așa cum s-au construit multe alte clădiri în oraș. La început fără nicio autorizație, apoi cu una pentru patru etaje.
În acest moment clădirea este terminată, dar nerecepționată, deoarece nu există autorizație, după cum spuneam.
Proprietarul clădirii, SC Vitalis Conbet SRL, a făcut deja câteva precontracte. Unii oameni, care au dat probabil și un avans, s-au mutat în apartamente, dar nu au contracte cu furnizorii de utilități și se merge pe organizare de șantier. Proprietarul a pierdut procesele și s-a ajuns în situația în care se vorbește tot mai mult despre aducerea construcției la nivelul din autorizație, adică ultimele trei nivele să fie demolate. Proprietarul a cerut conducerii Primăriei Piatra Neamț să pună pe ordinea de zi a Consiliului Local un proiect pentru intrarea în legalitate. Lucru care, pe legea actuală, nu pare a fi posibil.
Din punctul nostru de vedere, istoria acestei construcții este un model de cum funcționează, de ani buni, sintagma P(ile) C(unoștințe) R(elații) la Piatra Neamț. Iar patronul de la Vitalis a ajuns prizonier într-un sistem în care a intrat de bunăvoie și care, acum, nu mai funcționează la parametrii de dinainte.
* Cum funcționează un sistem bolnav
Exact ca unul sănătos, atunci când are toate elementele să-l susțină. O droaie de funcționari obedienți se fac că respectă legea, dar cu omisiunile de rigoare. În cazul de față, nu se poate decât constata extrema indolență a celor care puteau rezolva problema de la începuturile ei.
Raportat strict la actele oficiale găsite de noi, ajungem în 2014, în luna februarie, când, pe data de 22, fix la ora 12.00, polițistul local Cristian Russu, constată că, pe strada Ecoului nr. 3 Bis, lângă una dintre cele mai aglomerate școli din Piatra Neamț, unde-și duc copiii o mulțime de funcționari ai Primăriei și de politicieni locali, există un șantier.
Ce vede înscrie într-un proces verbal genial.
Iată constatarea făcută la ora 14, după două ore de cercetări aprofundate: ”La adresa sus menționată SC Vitalis Conbet SRL a demarat execuția lucrării de construire bloc de locuințe colective D+P+4 etaje, pe terenul proprietate, fără să dețină autorizația de construire eliberată de Primăria Piatra Neamț”. Arhitectul șef Nedeianu dă rezoluția de aplicare a sancțiunii, în valoare de 1.000 (una mie lei!) și dispune SISTAREA LUCRĂRILOR și intrarea în legalitate!
Întrebarea de bun-simț, care nu l-a neliniștit deloc pe domnul architect șef, este de unde știa polițistul local că este vorba despre o construcție P+4 etaje, din moment ce nu exista nicio autorizație. De ce nu P+5, +7 sau +10?
Că a fost vorba de un act întocmit tocmai pentru a permite intrarea într-o oarecare legalitate, o arată și fragmentul unde se vorbește despre proprietarul terenului, care nu este Vitalis Conbet. Evident, nimeni nu a sistat nicio lucrare. La fel de evident, Poliția Locală nu s-a mai deranjat să vadă dacă lucrările continuă sau nu, iar Petru Cucoară, patronul de la Vitalis, a făcut pași pentru intrarea în legalitate.
De aici încolo, lucrurile se complică. El spune că a cerut să i se aprobe o construcție P+7, plus mansardă, dar că a fost sfătuit să facă actele pentru un P+4, apoi să treacă la nivelul superior.
În 26 iunie 2014, Vitalis Conbet SRL obține autorizația nr. 179, semnată de cineva în numele primarului Gheorghe Ștefan, de secretarul Florin Fecic și de… arhitectul șef Nedeianu. Rețineți, vă rugăm, data, 26 iunie, deoarece este important. Prin autorizație, se aprobă construirea unui bloc de locuințe D+P+4 etaje (24 de apartamente), cu spațiu comercial la parter și parcare la demisol. Evident, vorbim despre intrarea în legalitate, conform unei hotărâri a Consiliului Local din 30.04.2014!
După doar 13 zile (!?), pe 9 iulie, fix la ora 14, un inspector principal de la Poliția Locală, dl. Dan Florea, constată că, la adresa de pe strada Ecoului 3 Bis ”constructorul menționat anterior a executat construcția în cauză pe un număr de 7 (șapte) niveluri, depășind astfel cu 3 (trei) niveluri cele menționate în autorizația de construire”. Imperturbabilul domn Nedeianu pune o altă rezoluție, cu amendă este de 10.000 lei și dispune SISTARE LUCRĂRI și INTRARE ÎN LEGALITATE!
Ce nu a explicat nimeni, nici de la Poliția locală, nici arhitectul șef, este de ce controlul este făcut pe 9 iulie, iar procesul verbal este încheiat pe 23 iulie, la 14 zile de la efectuarea sa! Poate fiindcă era nevoie de negocieri pentru găsirea unei soluții? Sau pentru a da impresia unui interval mai mare de timp în care să se poată justifica construcția celor 3 (trei) etaje, care erau deja ridicate, în văzul întregului oraș, chiar în timp ce se emitea autorizația de intrare în legalitate?
Imperturbabilul domn Nedeianu a scris sistare, după care a considerat că a rezolvat problema. Poliția Locală a făcut un control și a rezolvat, și ea, problema. La fel și executivul Primăriei.
Păi, domnilor apărători ai legii, de ce nu ați sistat cu adevărat lucrările după prima încălcare a legii? Câte controale ați făcut să nu lăsați omul să încalce legea? Cine s-a dus, în momentul emiterii autorizației, să verifice stadiul lucrărilor, dacă era același ca în momentul primei amenzi, așa cum ar fi fost normal?
Este foarte clar că patronul de la Vitalis este vinovat că a construit fără autorizație. Dar la fel de vinovați sunt șmecherii din autoritatea locală, care s-au făcut că respectă legea, la suprafață, după care și-au pus mâinile în fund și, interesați, co-interesați ori, pur și simplu, din indolență, au lăsat totul să persiste în ilegalitate. În acest moment, în acest stadiu al problemei, vinovăția este în egală măsură și a contravenientului, și a celor care nu au controlat dacă se respectă legea, adică Poliția Locală, arhitectul șef și cei din subordinea lui.
Primarul Dragoș Chitic are obligația de a demara o anchetă internă pentru a vedea cine a permis să se persiste în greșeală, cine a permis ca un proces verbal să se încheie după 14 zile de la control și, mai ales, de ce nimeni nu a controlat dacă s-au sistat lucrările. Iar vinovații trebuie scoși din sistem, fără nicio milă, și puși la plată alături de cel are a construit fără autorizație.
* Cât de vinovat este patronul de la Vitalis Conbet SRL?
Că este vinovat, este clar. Că, în acest moment, este frustrat că nu poate da în folosință blocul, este și mai clar. Că a ajuns să caute vinovați și să arunce cu acuzații în stânga și în dreapta, știe deja toată lumea. Și, totuși, în condițiile în care știe și el că a încălcat legea, de ce insistă/ persistă în a cere autorizație pentru a intra în legalitate?
Vom încerca să dăm câteva posibile răspunsuri.
Petru Cucoară a început lucrările de demolare pe baza unei autorizații de desființare centrală termică și anexe, având ca titular societatea Impact Imex SRL, cea care deține terenul și care are constituit drept de superficie cu titlu gratuit pentru Vitalis Conbet SRL. Impact Imex nu este o societate oarecare, de ea ocupându-se, în timp, oameni importanți ai urbei noastre, cu putere și chiar cu posibilitatea de a influența anumite hotărâri pe plan local.
Unul dintre ei și poate cel mai cunoscut este Neculai Ivanov, fost acționar al societății până în anul 2009, când s-a retras și a lăsat administrarea și proprietatea acțiunilor dlui Victor Petcu Movilă. De prisos să spunem că dl. Ivanov a ajuns director la Apa Serv și, apoi, tot acolo a ajuns și dl. Petcu Movilă. În acest moment, dl. Movilă este din nou la Apa Serv, ca director general, fiind, în paralel, și administrator la societatea amintită.
Cum a ajuns Impact Imex SRL proprietară pe o centrală termică, este o altă poveste, mai ales că dl. Ivanov nu a fost străin de tot ceea ce a însemnat hotărâre luată la nivel local în privința firmei care se ocupa de termie la Piatra Neamț, în calitate sa de consilier local membru AGA la Aqua Calor. Lăsând amănuntele la o parte, cert este că, în 2007, societatea Impact Imex avea în proprietate terenul de pe Ecoului 3 Bis și obținea de la primărie, atenție!, Hotărârea nr. 502/19.12.2007, prin care se aproba Planul Urbanistic Zonal și Regulamentul Local de Urbanism aferent ”PUZ si RLU aferent – Bloc de locuințe S+P+M+6E, cu cabinet medicale și comerț la parter și mezanin, parcare aferentă, str. Ecoului nr. 3 Bis, pe proprietatea Romstal Com SRL (vechiul nume al Impact Imex SRL), vizat spre neschimbare”.
Semn că se poate, dacă știi cum să ceri și să obții aprobarea. De cerut, a cerut societatea Romstal, prin Neculai Ivanov, de aprobat, a aprobat Consiliul Local Piatra Neamț, unde președinte de ședință a fost, ați ghicit!, cine altul decât Neculai Ivanov! Cum spunea cineva, atunci problema incompatibilității era la început, deci nu se punea problema traficului de influență sau de interese. Mai ales că dl. Ivanov a fost, o perioadă, chiar trezorierul Partidului Național Liberal, care avea majoritatea în Consiliul Local, și unul din membrii de bază ai echipei lui Gheorghe Ștefan.
De ce nu a construit societatea dlui Ivanov blocul, nu este treaba noastră. Cert este că, în 2009, dl. Ivanov se retrage și lasă administrarea pe mâinile lui Victor Movilă Petcu, care chiar deschide un punct de lucru pentru… întreținerea și repararea autoturismelor.
Cel mai probabil, dl. Cucoară a fost ”aburit” că poate construi 7 etaje, i s-au arătat documentele vechi și i s-a dat un termen să construiască. Nu putem decât bănui că, pe lângă alte înțelegeri bănești, vânzătorul avea să primească și măcar un spațiu comercial la parter. Lucrurile, însă, s-au mai schimbat în Primărie, dar și în relația Gheorghe Ștefan – Neculai Ivanov, dar asta nu i s-a comunicat și constructorului. Consecințele se văd acum, când o clădire este în pericol să nu fie recepționată decât după ce va fi adusă la nivelul din autorizația de construire, adică rasă cu trei etaje.
* Să respectăm legea după ce am făcut-o de oaie
În filmul acesta, toată lumea vrea să aibă dreptate. Constructorul zice că a făcut o clădire care corespunde tuturor normelor, inclusiv de siguranță în construcții, că nu înțelege de ce nu poate fi recepționată, trecând cu lejeritate peste lipsa autorizațiilor și încălcările succesive ale legii, că doar nu este singurul care a construit în felul acesta, iar cei din primărie au știut tot timpul care au fost intențiile sale.
Primăria și Poliția Locală spun că ele au dat amenzi și aplică principiul Pilat din Pont. Nu le interesează că nu și-au făcut treaba și nu au urmărit dacă s-au sistat lucrările, că atunci nu se mai întâmpla nimic. Au preferat să stea cu capul în nisip, să mimeze miopia și neștiința și să permită extinderea construcției. Nu există nicio scuză pentru atitudinea lor, așa cum nu a existat nici în cazul Crâșmei domnești, când Primăria a folosit aceleași tertipuri pentru a permite cât mai mult continuarea activității. Cum spuneam, ar trebui puși la plată și scoși din circuit, dacă tot vrem performanță administrativă.
Singurii care par să aibă dreptate sunt cei care au cumpărat, total sau parțial, apartamentele. Ei se simt înșelați, nu pot încheia contracte, nu pot să-și facă planuri de viitor.
Soluții ar putea fi găsite. Una ar fi fost ca vreuna din autoritățile statului să cuantifice nivelul cu care a fost încălcată legea, să existe o hotărâre în acest sens, iar statul (Primăria) să devină proprietar pe un etaj, două sau chiar trei din bloc, restul urmând să rămână proprietatea constructorului. O demolare acum, deși ar da un exemplu, nu ar rezolva lucrurile decât dacă s-ar demola și TOATE celelalte construcții ridicate fără autorizație sau cu încălcarea acesteia.
Consiliul Local Piatra Neamț, ca autoritate locală, ar putea măcar să discute într-o ședință de ce s-a ajuns la această situație, să ceară o anchetă care să arate cine a greșit în Primărie și, mai ales, cine a permis greșeala și a dat sfaturi competente pentru a se persista în greșeală. Iar dacă vreun angajat de la compartimentul de specialitate din Primărie a/va cumpăra(t) unul/ mai multe apartamente în blocul cu pricina, să fie dat pe mâna poliției. Evident, pentru a face asta, consilierii ar trebui să aibă capacitatea și puterea de a lua decizii, nu numai de a executa ordine venite de la șefi.
Mai există și posibilitatea ca Primăria să-și asume emiterea autorizației de construire, în condițiile în care, din punct de vedere tehnic, al structurii, construcția corespunde standardelor impuse de lege. Există art. 13 din legea 50, actualizată în 2017, care spune că ”Autorizația de construire se semnează de președintele consiliului județean sau de primar, după caz, de secretar și de arhitectul-șef sau de persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului din aparatul propriu al autorității administrației publice emitente, responsabilitatea emiterii autorizațiilor revenind semnatarilor, potrivit atribuțiilor stabilite conform legii”.
În concluzie, avem o construcție care are 3 etaje în afara autorizației. În mod logic, trebuie găsită o soluție. Ca mai simplă ar fi emiterea unei decizii de demolare. Ce ar însemna acest lucru, orice specialist o poate spune. Este greu de crezut că nu poate fi găsită o soluție, în condițiile în care chiar instanța de la Curtea de Apel Bacău a găsit de cuviință să trimită conflictul spre soluționare la Primărie.
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
In toata “indolenta” functionarilor din Primarie, a existat o plangere penala pentru nerespectarea masurii de sistare a lucrarilor. Stie cineva – dupa 3 ani – ceva despre interventia autoritatilor competente cu privire la solutionarea acestei plangeri?
Acum sa te apuci sa demolezi cele 3 etaje in plus e pacat. Dar vin cu o idee. Vitalis pastreaza cladirea p+4 iar restul de 3 etaje intra in proprietatea primariei “ca un bonus pt. nerespectarea legii” si le face anl-uri.