De mai bine de un secol și jumătate, mirajul fotbalului a atras, indiferent că s-a practicat la Londra, Madrid, Buenos Aires, Tokio, Răucești, Poiana Teiului sau Borca. A fost și rămâne un fenomen social de mare întindere, de care s-au molipsit nu numai lorzii de pe malurile Tamisei, ci și incașii sau băștinașii de pe vreun minuscul arhipelag din Pacific. Campionatul județean de fotbal, care include două niveluri valorice la seniori și trei de juniori, a intrat într-o perioadă de recesiune profundă. Aproape nu a trecut o etapă fără vreo retragere din campionat și, mai cu seamă, din elita județului, unde pretențiile financiare sunt mult mai mari din partea ”forului tutelar”. Fenomenul recesiunii are la bază mai multe cauze, unele obiective, altele mai puțin… Una dintre ele este criza financiară, care face ravagii și nu pare să se termine curând, iar greul ar fi putut fi suportat de administrațiile publice locale, dacă legile ar fi mai permisive cu alocarea fondurilor. Evident, greu a mai fost, și în trecut, dar a trecut. Ce se întâmplă acum e altă poveste.
Este bine știut faptul că, dacă nu sunt bani, nu este nici performanță, iar eșaloanele de care vorbim e greu de crezut că vor putea ajunge la un nivel valoric cu mult peste ce există deja, în condițiile în care echipele din frunte apelează la jucători aduși din mai multe colțuri ale Moldovei. Cu toate acestea, peste tot, fotbalul are aceeași trăire. Iar când anumite interese par să acopere întregul, lucrurile scapă de sub control și unii se cred mai zei decât alții. Cei acuzați peste tot sunt arbitrii, pentru că unii împart dreptatea după cum le dictează interesul sau inspirația de moment. Dacă, la un meci important, o echipă care domină jocul primește 8 cartonașe galbene, cu penalizări financiare aferente, inclusiv amenda pentru cumul, te și întrebi cum de-a putut obține cele trei puncte faultând mai tot timpul… Din păcate, unii dintre cei care și-au retras echipele declară că toate aceste penalizări financiare ar putea duce, într-o bună zi, la dispariția competiției județene, prin înființarea unor întreceri zonale, fără nicio taină cu AJF. Abia atunci se va nărui totul…
”Sistemul e de pe timpul lui Ceaușescu”
- interviu cu Ciprian JIGANIE, președintele AS Bradul Borca
– Domnule președinte, cum a debutat dialogul purtat cu arbitrii, la partida cu ”cântece” de la Răucești?
- În primul rând, am ajuns la concluzia că trebuie să taci. Nu ai cu cine vorbi în acest sistem…
– Despre ce sistem este vorba?
- Despre sistemul AJF, care este de pe timpul lui Ceaușescu. Tu nu ai voie să-ți spui părerea, pentru că imediat îți dă amendă, ca să-ți închidă gura. Nu am făcut nimic rău. Atât doar, i-am cerut părerea observatorului Botezatu, spunându-i: ”La Borca, ați oprit de atâtea ori meciul. Ați arătat și trei minute pentru prelungire și ați ordonat să părăsească toată lumea zona vestiarelor, ca toți ceilalți să mergă în tribune. De ce n-ați făcut treaba asta la Răucești, pentru că se evitau toate pănărămile de acolo?” Unii spun că am avut ceva cu ei și, de aici, tot scandalul.
– Comunicatul AJF spune că ați adus jigniri arbitrului de centru…
- Da, am avut treabă cu centralul. Comunicatul AJF spune ”Comportare jignitoare față de arbitrul jocului”. Important este că nu l-am înjurat. Eu nu știu ce înseamnă comportare jignitoare la el. Cred că asta l-a deranjat pe central…
I-am spus: ”Băi, cum dracu’ ai ajuns la Liga a II-a?”, la care el a răspus: ”Pe merite!” După care au urmat cuvintele mele: ”O s***, pe merite!” Asta am spus și am recunoscut. Știau și Toma și Bratu ce i-am spus centralului.
Am observat de la început că arbitrul a fost pornit pe noi, la sigur! A început cu cartonașele și ne-a tocat până la sfârșit. Asta a făcut centralul, ne-a dat opt cartonașe galbene, iar pentru spuse am primit o lună de suspendare și 400 lei amendă.
– Totuși, observatorul nu poate face ordine…
- Până la urmă, m-am documentat și nu observatorul este vinovat, ci arbitrul de centru, care trebuie să ceară eliberarea zonei băncilor de rezerve. Din păcate, i-am reproșat și lui Botezatu faptul că spectatorii de la Răucești stăteau în spatele băncilor de rezerve și nu în tribună. El trebuia doar să asiste și să noteze tot ce se întâmplă, inclusiv calitatea prestației arbitrilor, fie de centru, fie la tușă. Așa cum am spus, observatorul a avut dreptate. Nu Botezatu trebuia să întrerupă meciul, ci arbitrii. Dar nu au făcut-o. De fapt, rolul celor de la AJF este de a organiza competiția, numai că, uneori, mai intervine și partea financiară. Vedeți câte cartonașe au fost într-un singur joc, la Răucești, pe care le-a primit Borca? Au fost opt, iar gazdele au primit trei! Dacă am lua fiecare partidă în parte, cu toate cartonașele de la fiecare meci, fie în liga a IV-a sau a V-a, se adună bani. Acum sunt vreo 12-13 partide. Dar, cum a fost un joc ca al nostru, cu 11 cartonașe și 8 numai de noi primite, asta înseamnă că se adună o sumă. Eu mă gândesc că există o strategie aici.
– Totuși, nu e dubios să dai aceeași brigadă, același observator, la două partide grele la Răucești, una după alta acasă, cu Teiul și apoi cu Borca, unde să iasă scândei de fiecare dată?
- Eu i-am spus domnului Bratu că încep să cred că Paul Enache, de la Teiul Poiana Teiului, a avut dreptate atunci când a acuzat brigada de arbitri. În prima fază, parcă nu i-aș fi dat dreptate, dar, atâta timp cât ai 100 de oameni în jurul băncilor de rezerve, este imposibil să nu se întâmple ceva, chiar dacă ai avea nervi de oțel! De la Răucești, nu a stat o persoană în tribună. Toată lumea a stat în spatele băncilor de rezerve și fără gard de protecție.
* ”A greșit arbitrul, iar de aici și pân’ la balamuc nu a fost decât un pas”
”La noi, la Borca, nu se dă drumul la meci, până când nu urcă toată lumea în tribună sau să stea pe latura opusă vestiarelor. La ultimul meci de acasă, împreună cu polițistul, am stat în tribună, între suporteri, și nu a pățit nimeni nimic.
Cred că, la județ, au cooperativa lor și nu le convine nici de Poiana Teiului, nici de Borca. Ei coalizează cu Răuceștiul, cu Bicazul. Am și eu un fix, să mă duc la meciurile din deplasare, apoi vin și la cele de acasă. Cu aceste ocazii, văd și eu cum se prezintă spectatorii, dar și pe cei care înjură arbitrul și nu se ia nicio măsură împotriva lor. Am văzut cum un jucător îl împinge pe arbitru de linie, mai să se ducă prin gard. A venit centralul și l-a luat pe celălalt de mână și nu i-a dat niciun galben jucătorului care a împins. Faza s-a petrecut la Borca. Am văzut faza perfect, mingea a mers exact pe tușă, iar un jucător, care nu avea treabă cu faza, a intrat direct în arbitru, fără să pățească nimic. Se termină faza, cu mingea care ajunge în bară, după care același jucător îl prinde pe central de mână și iarăși nu este scos nici măcar un galben. Pe noi, dacă ne prind cu ceva probleme, ne plesnesc imediat.
Ca să nu mai spun de ridicatul fanionului, în cazul unor off-side-uri.
În ce ne privește, în momentul când avem de organizat un meci acasă, toate forțele de ordine sunt în priză, spectatorul merge în tribună sau pe latura unde nu constituie un pericol pentru adversari și arbitri. Ce se întâmplă cu noi în alte părți, asta este o altă problemă.
Nu am spus niciodată că spectatorii de la Borca sunt sfinți, însă nu a fost niciodată violență fizică. Sudalme curg la toate partidele. Cât privește partida de la Răucești, acolo a fost un frig groaznic, iar în tribună, unde era vântul cel mai mare, regulamentar stăteam noi, cei de la Borca. Pe partea cealaltă, erau toți spectatorii de la Răucești. Aici a greșit arbitrul, iar de aici și pân’ la balamuc nu a fost decât un pas. Greșeala aparține centralului” – Geo-Ovidiu NIȚĂ, primarul comunei Borca.
Constantin NEGRU