Rezultatul mult așteptat al contestației depuse de Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii G.T. Kirileanu Neamț nu a schimbat cu nimic starea de lucruri din prima fază a evaluării. Rezultatul final este 6,89, considerat nesatisfăcător, iar recomandarea este de reziliere a contractului de management. Lucru care se va întâmpla foarte curând. În paralel, probabil vom asista la un proces deschis de director împotriva Consiliului Județean Neamț.O reacție în sprijinul lui Adrian Alui Gheorghe a venit din partea lui Varujan Vosganian, un politician cunoscut și om de cultură recunoscut.
“O nedreptate care nu poate fi tolerată – destituirea poetului, prozatorului și managerului cultural Adrian Alui Gheorghe (cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț datorită meritelor sale pe tărâmul culturii!) din funcția de director al Bibliotecii Județene „G.T.Kirileanu” Neamț…
Festivitatea prilejuită, la Piatra Neamț și Humulești, de acordarea Premiului Național pentru proză „Ion Creangă” a fost umbrită de aflarea unei vești neverosimile: printr-o acțiune premeditată, susținută, din păcate, de Consiliul Județean Neamț, scriitorul Adrian Alui Gheorghe a fost dat afară din funcția de director al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”! O comisie de evaluare lipsită de calificarea necesară, dar cu scopuri precise, i-a acordat lui Adrian Alui Gheorghe pentru management necorespunzător nota… 6,89 (câtă precizie!). Inutil să vă spun că respectiva comisie nu și-a motivat în niciun fel decizia. Cum menținerea în funcție presupunea cel puțin obținerea unei note de șapte, comisia de evaluare a recomandat destituirea directorului, lucru pe care Consiliul Județean l-a făcut cu satisfacție și neîntârziat.
Adrian Alui Gheorghe a înaintat o contestație pe care o prezint în anexă, enumerând o seamă de încălcări grave ale legii. Răspunsul la această contestație arată limpede că destituirea lui Adrian Alui Gheorghe era o decizie deja luată și orice intervenție s-a dovedit inutilă.
Această agresiune la adresa unuia dintre cei mai merituoși activiști culturali din țara noastră este scandaloasă. Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” este una dintre cele mai active instituții de profil. Nu știu să existe vreun scriitor român important care să nu fi fost găzduit de Cupola aceste biblioteci, la invitația lui Adrian Alui Gheorghe. De altfel, biografia sa, pe care o anexez, este pilduitoare pentru neobosita sa activitate dusă pe tărâmul culturii și pentru recunoașterea internă și internațională a valorii operei sale.
Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute în Piatra Neamț prin această conspirație împotriva directorului Bibliotecii Județene este rușinos. Consider că lumea culturală românească trebuie să ia atitudine împotriva felului în care unul dintre reprezentanții săi de prestigiu a fost alungat dintr-unul din templele Cărții românești, Carte pe care Adrian Alui Gheorghe a slujit-o cu devotament întreaga sa viață. Altminteri, ca lucrurile să fie și mai limpezi, Adrian Alui Gheorghe este cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț datorită meritelor sale pe tărâmul culturii și, așa cum o arată fotografia de mai jos, a fost în mai multe rânduri onorat de concitadinii săi.
Iată, în încheiere, și un scurt text scris de Ana Blandiana, într-o vreme când nici ea, nici vreunul dintre noi nu ne închipuiam că așa ceva se poate întâmpla:
„Am fost cu puțin timp în urmă, de Ziua Poeziei, la Piatra Neamț și am fost profund impresionată, din nou, de frumusețea și grația orașului (este singurul oraș pe care îl știu căruia acest calificativ, făcut pentru ființe, i se potrivește) și de deschiderea spre poezie, de comunicarea prin poezie a locuitorilor lui. Organizatorul sărbătorii poeziei era scriitorul Adrian Alui Gheorghe, în biroul de director al bibliotecii căruia am descoperit, alături de raftul intimidant al propriilor cărți, pe acela cu volumele postume, surprinzător de numeroase, ale lui Aurel Dumitrașcu, editate, în numele prieteniei, de Adrian Alui Gheorghe. E greu să-ți imaginezi cum ar fi fost posteritatea lui Aurel Dumitrașcu, și chiar dacă ar fi existat, fără devotamentul prietenului său și e greu să nu fii tulburat de această legătură peste viață și moarte a cărui autor este Adrian Alui Gheorghe.
(…) În ceea ce îl privește pe Adrian Alui Gheorghe, mulți ani de zile el a locuit în amintirile mele prin acea întâlnire de la mormântul prietenului comun pe care o organizase și prin superlativul altruist al prieteniei întru poezie. Acum, când cărțile publicate în ultimii ani l-au transformat într-unul dintre cei mai interesanți romancieri contemporani, felul în care continuă să-și editeze prietenul de adolescență, dăruindu-i fragmente din propria viață și ținându-l astfel în viață și în actualitate, este mai tulburător încă și, fără termen de comparație în istoria literaturii noastre.”
2 comentarii
Păcat. Pe rând toți oamenii cu suflet si de valoare vor fi înlăturați. Tot respectul pentru dl. Alui Gheorghe.
Dumnezeu face dreptate, mai devreeme sau mai tarziu. Sunt una din nedreptatitele unui concurs de management (Bacau) din a carui comisie de examinare a facut parte si domnul Alui Gheorghe.A favorizat clar un PSD-ist desi proiectul dumnealui numara 13 pagini. A fost lovit cu proriile arme cu care m-a anulat !Cine sapa groapa altuia….