– Într-o perioadă cu o multitudine de activități planificate, Complexul Muzeal Județean Neamț a rămas fără director. Au fost voci care au susținut că a fost vorba despre o execuție politică. Dumneavoastră ce părere aveți?
Eu n-am făcut parte din comisia de evaluare, așa încât nu pot avea un punct de vedere despre acest aspect. Nu comentez. Pot, în schimb, să asigur pe toată lumea că există conducere la Complexul Muyeal Județean Neamț. Prin hotărârea Consiliului Județean Neamț nr. 8316 din 12.05.2017, am fost desemnat director interimar. Nu am semnat încă un contract de management, dar acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, în zilele următoare. Eu am devenit director adjunct în 2007, după ce, în decembrie 2006, am devenit doctor în istorie, iar dl. Adoph Minuț, care deținea funcția de director adjunct, a ieșit la pensie. Am susținut concursul în aprilie 2007 și, după un raport de activitate din perioada 2001-2007, referitor la clasarea și inventarierea patrimoniului CMJ, și un interviu, am fost promovat director adjunct. Prin fișa postului, mi s-au trasat sarcini care țin de cercetare și inventariere, dar și atribuții de conducere, din punct de vedere juridic, administrativ și financiar, prin delegare, pe perioada lipsei directorului. Așa s-a întâmplat în perioada 2014-2015, când dl. director Dumitroaia a fost în concediu medical, iar eu am fost director plin, cu delegație. În 2016, după 6 aprilie, când dl. director a decedat, s-a petrecut aceeași situație în care ne aflăm astăzi. Nu mai este un director plin, însă eu preiau toate atribuțiile până la organizarea unui nou concurs de proiecte de management, dar nu mai mult de 120 de zile calendaristice.
– Se vorbea, la un moment dat, despre desemnarea unui director adjunct, tot interimar. Aveți vreo intenție în acest sens sau vă descurcați singur, cu ambele funcții, timp de 120 de zile?
Dacă există cineva care îndeplinește condițiile, desigur că poate fi desemnat director adjunct interimar, dar, deocamdată, n-am semnat contractul de management, după cum am spus. Din proprie experiență, știu că acest contract este destul de restrictiv, în sensul că n-am voie să angajez personal contractual pentru o perioadă care să depășească durata interimatului și nici să angajez instituția în cheltuieli peste bugetul aprobat inițial. Trebuie să asigur activitatea curentă, dar și desfășurarea activităților din planul anual, ducerea la îndeplinire a colaborării și a partaneriatelor cu alte instituții de profil sau cu ONG-uri și terți, să asigur plata salariilor, a utilităților, și să veghez la crearea condițiilor pentru susținerea concursului de proiecte de management.
– Aveți în intenție să vă înscrieți la acest concurs?
Eu nu m-am văzut niciodată activând în altă parte decât în cadrul Complexului Județean Muzeal Neamț. Nu neapărat într-o poziție de conducere, cât în cadrul familiei care este, pentru mine, CMJ. În 1998, după terminarea studiilor universitare, primul contact cu CMJ a fost pentru mine participarea, ca lucrător zilier, la săpăturile arheologice sistematice de la Dobreni, Mătăhuia. Am crescut alături de dl. Dumitroaia, am învățat cum să mă apropii de oameni și am învățat că un climat de liniște este un climat pozitiv pentru desfășurarea activității muzeale și, atât timp cât activitățile pe care le desfășurăm, le desfășurăm conform planului avizat, atrag public și își ating obiectivele propuse, nu avem de ce să ne facem probleme.
– În condițiile actuale, planul de activități va suferi modificări? Există manifestări care nu vor mai avea loc?
Eu duc, în continuare, planul stabilit la 1 ianuarie 2017. Dl. director Iulian Ghercă n-a lucrat singur, ci într-o echipă, cu directorii adjuncți și cu șefii de secție. Nu va mai avea loc conferința pe teme de patrimoniu, care era programată pentru luna septembrie. Erau două solicitări de participare, desigur că, până în august, era suficient timp să mai apară și altele, însă dl. Ghercă, în calitatea sa de inițiator al proiectului, a anunțat că nu-l mai poate susține și, atunci, manifestarea nu va mai avea loc. Însă toate celelalte activități se vor desfășura conform programării. Și vorbim despre Noaptea muzeelor, o acțiune care atrage în jur de 5.000 de vizitatori la fiecare ediție, depre Muzeul iluziilor, care va continua cu Planetarium, iar pe 9 iunie un eveniment de marcă și anume expoziția temporară ”Comorile Peleșului”. Vor fi expuse piese de valoare de la Peleș, inclusiv porțelanuri, este în curs de tipărire un catalog, care va fi lansat cu ocazia deschiderii expoziției. Tot în deschiderea expoziției, va avea loc lansarea volumului lui Narcis Dorin Ion – ”Despre cultura de ieri și românii de azi” -, cu participarea academicianului Răzvan Theodorescu. În luna iunie, sunt expoziții temporare la Galeriile ”Lascăr Vorel”, ocazie cu care patrimoniul Muzeului de Artă se va îmbogăți cu noi lucrări, apoi, în perioada 18 mai – 30 iunie, este, la Muzeul Roman, expoziția ”Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu”. De asemenea, la Muzeul de științele naturii din Roman, va fi o expoziție temporară de fluturi exotici, ca urmare a colaborării cu Muzeul de științele naturii Dorohoi, iar la sfârșitul acestei luni, în perioada 26-28 mai, va avea loc la Piatra Neamț, festivalul de artă populară ”Lada cu zestre”. Evident, și toate celelalte activități programate vor avea loc exact în termenii stabiliți. Iar activitatea de cercetare, inventariere și conservare a patrimoniului va merge mai departe. Plecarea dlui director Ghercă nu va aduce niciun fel de neajuns instituției.
Nu există un vid de putere sau un vid administrativ la nivelul Complexului Muzeal Județean Neamț. Fiecare angajat știe exact ce are de făcut și înțelege rolul instituției în contextul mai larg al activității științifice din județ. În acest moment, nu există niciun motiv ca această activitate să nu se deruleze conform standardelor impuse de legislație și de practica existentă în domeniul muzeal. În paralel, continuăm eforturile de a pune în valoare patrimoniul – dar nu cu idei care nu cadrează cu activitatea muzeală – și atragerea publicului care nu obișnuiește să intre în muzee.
– Apropo de patrimoniul muzeal din județ, ce se mai întâmplă cu Muzeul Bicaz, Teatrul Calinderu cum figurează în Lista Monumentelor Istorice?
Ca să nu pierdem clădirea, au fost scoase toate componentele din lemn și toată tâmplăria, iar la ferestre au fost montate panouri metalice, ca să împiedice accesul unor persoane neautorizate. S-a ars tot, cu flacără deschisă, ca să fie distruse toate urmele de ciupercă, însă este posibil să mai existe spori. Va urma o evaluare, făcută de o echipă de experți, iar dacă specialiștii vor spune că proiectul este viabil, va fi pus în practică. În orice caz, cât timp chioșul acela va sta în fața muzeului, iar apa care cade de pe muzeu băltește între chioșc și clădire, condițiile de umiditate pentru reapariția ciupercii sunt asigurate, pentru că apa atacă direct temelia. Am trimis mai multe adrese în acest sens Primăriei Bicaz, încă din anul 2014, și până acum n-am primit niciodată răspuns.
Cristina MIRCEA
FOTO: Ciprian Iorgu, ilLUSio.ro
Un comentariu
Felicitari, Domnule Director