Un medic foarte cunoscut, pensionar acum, spunea că ”spitalul este ca o uzină; produce stare de sănătate”. Adevărat parțial, am spune astăzi, când clasificările, competențele și alte reguli alambicate din domeniu stabilesc strict până la ce nivel poate produce ”stare de sănătate” un spital județean și de unde încolo este treaba clinicilor universitare.
Însă spitalul mai produce ceva: gândaci de bucătărie. Și după cum s-au inflamat spiritele în ultima vreme, se pare că producția, la metrul pătrat de pardoseală, este în creștere, cel puțin la secția de pediatrie. Desigur, există explicații – începând cu istoricul evoluției speciei gândacilor de spital, până la deranjul provocat momentan în secție de lucrările de reparații – însă un asemenea subiect, în contextul unei campanii purtate împotriva spitalului nu putea rămâne fără ecouri.
Deși rezolvarea problemei nu ține de nimeni altcineva decât de personalul secției și de conducerea spitalului, instituția care s-a grăbit să ia poziție a fost Avocatul Poporului. Acum nu trebuie să-și imagineze nimeni că Victor Ciorbea însuși s-a apucat de speriat gândacii din saloane, ci niște ”experți” trimiși de la Biroul Teritorial Bacău. Ei au lecturat documentele puse la dispoziție de reprezentanții spitalului, printre care și un proces verbal de control, întocmit de DSP Neamț, în care se precizează: ”Urmare a lucrărilor de reparație capitală demarate în secția pediatrie, din luna iunie 2016, activitatea medicală a fost limitată în tronsonul B, cu păstrarea numărului de paturi”.
Recomandările formulate de reprezentanții DSP Neamț se referă, în special, la intensificarea operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, până la finalizarea lucrărilor, lucrări de reparație și igienizare la subsolul tehnic, respectarea normelor igienico-sanitare standard pentru limitarea infecțiilor asociate actului medical.
Bineînțeles, toată lumea care a fost în control a constatat că lucrările se fac pe tronsoane, pentru că secția nu putea fi închisă, că mobilierul este vechi și permite înmulțirea gândacilor, că alimentele depozitate în noptiere sunt o atracție pentru gândaci și principala lor sursă de hrană și că infirmiere, care să facă igienizare ca la carte, sunt mai puține decât ar trebui.
Experții de la Avocatul Poporului nu au ”identificat prezența gândacilor” în timpul vizitării secției, dar au dat dovadă de mare încredre în reprezentanții DSP, de la care au luat aproape în totalitate concluziile și recomandările. După care au formulat, fără să-și pună problema plagiatului, o recomandare către managerul spitalului, pe care l-au botezat ”Negelski”: ”Pentru realizarea scopului legal și constituțional al Avocatului Poporului și anume, apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice și pentru a pune în valoare colaborarea între Avocatul Poporului, în calitatea sa de mediator și managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, emit prezenta
RECOMANDARE
- Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în exercitarea atribuțiilor conferite de lege, va dispune măsuri pentru continuarea acțiunilor de dezinfectie si dezinsecție în Secția de Pediatrie a unității spitalicești;
- Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț va dispune măsuri pentru achiziționarea și dotarea saloanelor Secției de Pediatrie cu mobilier adecvat și aparate frigorifice; Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț va dispune măsuri pentru asigurarea personalului sanitar mediu și auxiliar, necesar desfășurării activității Secției Pediatrie, cu respectarea strictă a atribuțiilor din fișa postului;
- Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț va informa Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Bacău, cu privire la însușirea Recomandării și măsurile dispuse”.
Fascinantă este abilitatea unei instituții, cu un buget de 800.000 de lei pentru cheltuieli de personal doar pentru o jumătate de an, de a produce probabil unul dintre cele mai costisitoare ”plagiate”. Felicitări ”experților”! (C.M.)
2 comentarii
Stimate domnule autor,
Cred că este necesar să citiți dictionarul limbii române ca sa aflați ce înseamnă cuvântul plagiat. S-ar mai cuveni să și cunoașteți competențele instituției Avocatul Poporului, dar nu -mi permit să vă cer să citiți ceea ce nu vă interesează, deși, asta ar fi trebuit să faceți înainte de a scrie acest articol. Prin urmare, aflați că, în conformitate cu dispozițiile art. 22 din Legea nr. 35/1997, privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, Avocatul Poporului, adjuncții acestora, precum și personalul de specialitate al instituției Avocatul Poporului, au dreptul să facă anchete proprii, să ceară autorităților administrației publice orice informații sau documente necesare anchetei, să audieze și să ia declarații de la conducătorii autorităților administrației publice și de la orice funcționar.De asemenea, vă informăm că, potrivit art. 4 din Legea nr. 35/1997, republicată, autoritățile publice sunt obligate să comunice, sau, după caz, să pună la dispoziția instituției Avocatul Poporului, în condițiile legii,informațiile, documentele sau actele pe care le dețin în legătură cu petițiile care au fost adresate instituției Avocatul Poporului, precum și cele referitoare la sesizările din oficiu, acordându-i sprijin pentru exercitarea atribuțiilor sale.
Pentru cei interesați aflăm din dex- a“PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific.
Am înțeles că aveți cunoștință de înțelesul cuvântului plagiat. Probabil știți și care sunt competențele instituției Avocatul Poporului, la nivel teoretic, că practic nu se prea văd rezultate decât în cazul în care confundăm poporul cu comenzile politice și numirile de același tip. Ce are una cu alta? Oricum, așteptăm cu răbdare vremurile în care instituția Avocatului Poporului va ancheta, de exemplu, lipsa de medicamente din spital, subfinanțarea lui, deoarece se comite un adevărat genocid împortiva plătitorului de contribuții de sănătate. Știm că nu puteți face asta și că este mult mai comod să comentezi pe un site despre plagiat. Deci, nu s-a plagiat, spuneți dumneavoastră, de acord, s-au preluat creator, spre mulțumirea statisticilor care trebuie să prezinte o activitate prodigioasă a unei instituții vestite deja. Oricum, nu vă mai răspundem la nici un comentariu, nu ne plac …supele reîncălzite.