Filiala Neamț a Partidului Național Liberal a revenit acolo unde îi place mai mult, la jocuri de culise, intrigi, lupte pentru putere (care putere?) și jocuri cu miză mare doar pentru doi, maximum trei împricinați. După o figură frumoasă la alegerile locale, datorată celor care au ajuns să candideze din partea PNL, nu neapărat managementului de campanie, părea că partidul s-a relansat. Și ar fi existat premise, cu condiția ca primarii veniți din PSD să fie cu adevărat cooptați în partid, iar șefii să se respecte, nu să se certe.
În realitate, lucrurile s-au deteriorat aproape imediat după euforia alegerilor locale.
Cei mai mulți dintre primari au fost lăsați să se arunce în brațele PSD, care și-a adjudecat majoritatea în Consiliul Județean. Fără fonduri, nu le-a rămas decât să încerce supraviețuirea prin negocieri. Veneau parlamentarele și, evident, în acel moment li s-a acordat atenția cuvenită. Șefii mai mari, interesați de propriile locuri în Parlament, au început calculele și poziționările. Deși se vorbea de patru locuri de deputați și două de senatori, toată lumea știa că se obține maximum două posturi de deputat și unul de senator. Ceea ce s-a și împlinit, iar parlamentarele au fost pierdute de liberal în mod lamentabil.
După eșec, în partid a intervenit un vid de putere, ceea ce a dus la acumularea de noi tensiuni în organizația de la Neamț, condusă de Mugur Cozmanciuc, pe care vechea gardă nu doar că nu-l mai voia, dar reușise să atragă de partea sa chiar persoane promovate de acesta.
* Mugur contra tuturor
Alegerile pentru desemnarea noului președinte al Partidului Național Liberal au arătat adevărata față a lucrurilor în filiala din Neamț. Organizațiile din Roman și Piatra Neamț, cele mai importante din județ, conduse de Dragoș Chitic și Laurențiu Leoreanu, și-au anunțat sprijinul direct față de Ludovic Orban, fără să țină cont de preferința lui Cozmanciuc pentru Bușoi. A fost ca o lovitură de măciucă pentru președintele filialei, ales în unanimitate nu cu mult înainte.
S-a ajuns în situația paradoxală cu un Cozmanciuc aflat în stânga lui Bușoi, când acesta și-a depus moțiunea cu care candidează la șefia partidului, iar Leoreanu și Țapu s-au afișat cu Orban.
Pozițiile par ireconciliabile și e clar că vor urma mișcări în partid. Dacă Bușoi va câștiga, lucru puțin probabil, Mugur Cozmanciuc va fi pe cai mari și va putea vorbi deschis, măcar în parte, despre înțelegerile făcute cu PSD de liberalii marcanți. Evident, nu despre toate, că s-ar ajunge prea departe. Lui Cozmanciuc îi mai rămâne să poată, democratic, să conducă filiala. Cum, însă, liberalii din Neamț s-au dovedit a avea fermitatea plastilinei, orice este posibil. Dacă va câștiga Orban, îi va fi greu lui Cozmanciuc să rămână la butoane în județ. La centru nu i se va ierta aplecarea spre Bușoi, iar în plan local se ascut deja săbiile. Eugen Țapu, Laurențiu Leoreanu, Dragoș Chitic și alți câțiva vor da mână cu mână să-l alunge pe cel pe care-l consideră străin de organizație.
* Merită Cozmanciuc să fie mazilit?
Gândind la cum a găsit filiala și ce a realizat în și cu ea, relativ repede, în mod clar, răspunsul e nu! Practic, despre PNL se vorbea doar la rubrica scandal. Țapu se bătea, mediatic, cu Ursărescu, dejecțiile din partid apăreau peste tot, era ziua și scandalul. Sau foarte aproape de asta.
Mugur Cozmanciuc, cu toate piedicile puse, a reușit să țină partidul viu, a atras oameni tineri spre PNL, a încercat și variante de import (nereușite), a adus oameni controversați pe post de candidați și a obținut un procentaj nesperat la locale. Nu se știe în ce măsură a contribuit și financiar, dar, oricum, partidul părea că și-a revenit.
A urmat o inexplicabilă ieșire a sa din decor, cumulată cu o lipsă de reacție la cam tot ce se întâmpla în județ. Oamenii puși de el în prima linie a Consiliului Județean nu reușeau să se adapteze jocului politic dur al PSD-ului. Consiliul Local Piatra Neamț nu reușea să-l sprijine în demersurile sale pe Dragoș Chitic, în ciuda faptului că acesta s-a străduit să satisfacă clientela politică, după pricepere și posibilități. Peste toate, a început bătălia surdă de orgolii dintre Eugen Țapu și Laurențiu Leoreanu, pentru prima poziția pe lista de la Senat.
Pentru că nu a intervenit ferm și decisiv, așa cum s-a întâmplat când Chitic era să-și piardă funcția de primar, Mugur Cozmanciuc nu poate spune că nu merită ce i se întâmplă.
* Blatul cu PSD-ul, acuza favorită în și la adresa PNL Neamț
O scurtă istorie a blaturilor PNL cu PSD, pe partid și pe persoane fizice, ar fi foarte interesantă. Mergând nu foarte departe, se cuvin reamintite acuze venite chiar din PNL.
Primul vizat este Eugen Țapu. Despre el, s-a spus că a făcut o înțelegere cu PSD, pentru a nu fi deranjat în lucrările pe care le avea deja câștigate pe una din firmele sale de familie. Scenariul poate părea credibil și mulți jură că este, Țapu fiind unul din cei care nu s-au agitat prea mult în campanie, având certitudinea locului său în Parlament.
Nici Laurențiu Leoreanu nu scapă de eticheta de colaboraționist cu social-democrații. I se impută cedarea voturilor din Roman la parlamentare, când nu s-a mai implicat în luptă, fiind, și el, sigur de un loc în Parlament și, practic, cedând lupta în favoarea PSD-ului.
În acest moment, se merge pe scenariul potrivit căruia colaborarea continuă, Leoreanu nefăcând eforturi deosebite în a mobiliza votanții săi în Roman, pentru victoria lui Lucian Micu în alegerile de la finalul acestei săptămâni. Motivul l-ar constitui presiunile prietenești venite dintr-o parte a marii familii romașcane, implicate în afaceri la nivel județean, de care fostul primar nu se poate lepăda. Dacă este așa, atunci jocul de la locale este din nou perfect pentru Leoreanu. Dacă Micu va câștiga, va fi meritul său. Dacă va pierde, capitalul de prietenie se consolidează în altă parte, iar pierderea poate fi aruncată pe managementul lui Cozmanciuc.
Dragoș Chitic, rămas un fel de exponent al luptei împotriva lui Ionel Arsene, dar nu neapărat a PSD-ului, a fost, și el, la alegeri într-un blat cu pesediștii care nu-l voiau pe Liviu Harbuz primar. Pentru că Harbuz a pierdut fiindcă nu l-au votat pesediștii. Pentru că oamenii lui Simionică au sabotat campania. Nu se știe dacă au făcut-o cu sau fără sprijinul altor lideri PSD, orice e posibil. Cert este că Dragoș Chitic a ajuns primar pe fondul scindării PSD în municipiu.
În comune, nici măcar nu se poate vorbi de blaturi. De cele mai multe ori e trădare pe față, iar membri marcanți din comunitățile locale pleacă, nonșalanți și nepăsători, spre PSD. Alegerile parțiale au confirmat clar acest trend.
Candidatul PNL din Pipirig zâmbește acum de pe afișele PSD-ului și promite să ducă mai departe proiectele fostului primar Prună, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu. La Bălțătești, puțin a lipsit să se întâmple la fel și numai dorința lui Ionel Arsene (sau a Emiliei Arcan?), de a-i mai da o șansă Mihaelei Marian, membru ALDE, a privat un penelist de a candida pentru PSD.
Așa stând lucrurile în rândul candidaților, se cam poate întrevedea care e poziția primarilor PNL, iar o analiză a voturilor de la parlamentare ar fi mai mult decât elocventă. Toată lumea a cedat în fața partidului de guvernământ, în condițiile în care propriul partid i-a abandonat pe toate planurile.
* Ce șanse mai are PNL Neamț
În primul rând, pe plan național ar trebui să fie dat un semnal clar că PNL există cu adevărat, că nu ține cont, ca partid, de migrenele nimănui și că are o agendă clară – proprie, nu importată, indiferent de unde vine importul. Apoi, în Neamț, scandalagiii și oamenii lor să facă un pas în spate și să fie ales un lider care măcar să aibă habar ce înseamnă liberalism, chiar și în zilele noastre. Un lider care să nu facă sluj în fața lui PSD, dar care să aibă și capacitatea de a discuta/ negocia cu acesta, argumentat și fundamentat. Un lider capabil să comunice, dar nu în scriituri șablonarde, care să repornească cercurile liberale, să atragă tineretul și să poată propune soluții. Lider care să aibă puterea de a tăia toate capetele care, în timp, au trădat, au negociat cu alte partide, care chiar acum negociază pentru prieteni și cunoscuți funcții sau menținerea pe funcții.
Valentin BĂLĂNESCU