11 iunie, zi de duminică, zi de alegeri pentru funcția de primar al comunei. Toți localnicii cu drept de vot , adică 3.474 de persoane, au fost chemați să-și aleagă noul primar din oferta celor patru variante de partid – Mihaela Marian (PSD), Emilia Acozmei (PNL), Eugen Grigoraș (PMP), Gheorghe Timofte (ALDE) -, plus independentul desprins din PSD, Constantin Oprea, cel care l-a pus pe afiș pe Ion Rotaru, pe post de Ionel Arsene. Au fost la vot 1.837 de alegători.
* Dumnezeu – obligat să ”participe” la alegeri
Încă de la 6 dimineața, două bătrâne s-au postat în fața secției de votare de la primărie. După cum au spus cei din comisia de votare, așa fac la fiecare rundă de alegeri. Până la 7.30, votaseră deja 26 de persoane. La secția de la Valea Arini, votul s-a organizat în prăznicar, unde, de obicei, se organizează pomenirile și, eventual, agapele frățești.
Aici, în primele două ore de alegeri, votaseră 21 de persoane, în vreme ce la a treia secție din comună, la școala din Valea Seacă, votaseră 20.
Centrul de comandă pentru toate partidele a fost instalat în Bălțătești, lângă primărie. Toți candidații și-au dat binețe când s-au întâlnit, și-au strâns mâinile, și-au urat succes. Mai puțin, doamnele.
Mihaela Marian și Emilia Acozmei nici măcar nu se privesc. S-a zis cu solidaritatea feminină. Nu e cazul cu cea masculină. Candidatul PMP Eugen Grigoraș și candidatul ALDE Gheorghe Timofte stau la taclale și râd. Nici nu prea își pun problema că vor câștiga, dar sunt convinși că pot fura ceva voturi și pot încurca niște socoteli.
Ușor, ușor, ca o briză de vară, apar și liderii de la județ. Mai întâi, Laurențiu Dulamă, de la PMP, alături de Bogdan Gavrilescu, viceprimarul de Piatra Neamț, care ar putea fi considerat tot de la PMP. Apar apoi Ion Asaftei, de la ALDE Neamț și, după ceva timp, șeful PSD Neamț, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, care se alătură echipei social-democrate condusă de senatorul Emilia Arcan.
Strângeri de mână, fotografii de grup, selfie, îmbrățișări, încurajări, zâmbete și tot ce ține de atitudine pozitivă. Ieșirea lui Ionel Arsene cu Mihaela Marian, din sediul primăriei, surprinsă de aparatul foto, nu era la acel moment atât de sugestivă pe cât a devenit după numărătoarea voturilor.
* ”Taximetriștii” din Bălțătești
Mai spre prânz, candidații și echipele lor s-au postat pe la secțiile de votare, aruncând priviri galeșe și vorbe dulci alegătorilor. Nu mult după aceea, au început șicanele între candidați. Mihaela Marian îl acuză pe nașul Emiliei Acozmei că face propagandă politică în biserica de la Valea Arini. Spune că are și probe: înregistrări video. Îl acuză și pe viceprimarul Giani Platon că umblă prin comună cu mașina primăriei pentru a face propagandă politică. Oricum, lucrurile nu degenerează.
Apare și veșnica problemă a transportului spre secțiile de votare. Susținătorii candidatului PMP, Eugen Grigoraș, sunt revoltați. Cu tot cu candidatul lor. Un Ford Focus cu numere roșii transportă, pe parcursul a mai multor ore, persoane spre secții. ”Ăștia de la PSD încalcă legea. Ăsta cu Ford Focus cară oameni la secțiile de votare, apoi îi duce acasă. Șoferul este Bărbieru Vlad și este dascăl la biserica din Valea Seacă. Are 28 de ani și este nepotul Mihaelei Marian. Mașina e închiriată.Tupeu, nu glumă!” spune un tânăr susținător al lui Eugen Grigoraș.
Spre seară, în fața secției de votare de la primărie se adunase toată spuma politicii județului, plus DragoșChitic, primarul de Piatra Neamț, plus primărița de Dobreni, Vasilica Crețu, venită să-și sprijine colegul de ALDE și ferm convinsă că acesta va câștiga alegerile.
S-a înșelat.
* ”Cerșetorii” din curtea primăriei
Pe măsură ce ziua avansa, unii din alegători, aciuați pe terasele din spatele primăriei, au trecut la lucruri serioase: mici calzi și bere rece. Între două halbe și țigări sudate, numai bine mergeau niște analize politice: ”Ăștia, acum mai vin prin comuna noastră, că după aia nu-i mai vedem la față! PSD nu și-a ales un candidat bun. Asta e clar.Și iar trebuie să alegem răul cel mai mic. Mama ei de politică!”.
Unuia i se face milă de candidați și de politicienii postați în curtea primăriei și scoate din buzunar mai multe monede de 10 bani: ”Să le duc niște bani, că mi-e milă de ei, când îi văd că cerșesc… voturi!”
Pentru momentul închiderii urnelor, de cum s-a lăsat seara, candidații și-au ales câte-o secție în care să bifeze supravegherea. Susținătorii lor și-au ales fie un local, fie o pensiune pentru așteptarea rezultatelor, așteptare care a mers unsă cu niște bere și/sau vin. Noi am stat la numărarea voturilor în secția de la Valea Seacă, unde tradiția electorală spune că se decide câștigătorul. Poate de aceea a stat aici și Mihaela Marian, de la PSD. Rezultatul a confirmat și tradiția merge mai departe: candidatul PNL a câștigat detașat aici și și-a asigurat mandatul.
* Mihaela Marian, candidatul care nu putea câștiga la Bălțătești
Pentru toată lumea a fost clar că Mihaela Marian putea câștiga alegerile la Bălțătești doar dacă ar fi candidat singură și nu ar fi existat un prag electoral. Deși, chiar și așa, exista riscul să iasă pe locul II. Motivul pentru care PSD a propus-o pe ea ține de deciziile luate la vârf. Cert este că Mihaela Marian n-a mai fost percepută ca membru PSD, fiind trecută oficial la ALDE. Despre perceperea ei ca fiică a satului Valea Seacă, pe care s-a străduit s-o impună în campanie, se poate spune un singur lucru: în niciun caz!
Rezultatele alegerilor la Bălțătești au demonstrat acest lucru. Mihaela Marian a obținut doar 436 de voturi, în timp ce Emilia Acozmei 794 voturi. Iar voturile primite de Mihaela Marian în Valea Seacă au arătat cât de mult a fost asimilată de alegători: 68 de voturi, față de cele 422 ale contracandidatei de la PNL.
Că PSD nu a avut un candidat potrivit o demonstrează rezultatele. Acum un an, în 2016, candidatul PSD Ioan Mihăilă obținea 813 voturi în comună, aproape dublu față de ce a obținut PSD acum. La rigoare, față de alegerile de anul trecut, și cei din PNL au pierdut voturi – peste 200 -, semn că oamenii din comună nu au uitat că fostul primar, acum în penitenciar, era liberal.
Eugen Grigoraș, de la PMP, aproape și-a dublat scorul față de 2016, ajungând la 273 de voturi, ceea ce îl anunță clar ca un favorit la viitoarele alegeri.
Se mai cuvin remarcate cele 178 de voturi de la ALDE și cele 131 ale independentului Oprea, voturi care ar fi putut ajunge la PSD.
Concluzia parcă vine de la sine: prin candidatul desemnat, PSD a făcut mult mai ușoară munca liberalilor. Chiar oameni din PSD din comună au preferat să se implice doar cât să le fie remarcat gestul și s-au ținut departe de candidat. Eforturile șefilor s-au dovedit inutile, chiar dacă au însemnat prezența aproape zilnică în zonă a senatorului Emilia Arcan (cel puțin în ultimele zece zile de campanie) și chiar vizite de susținere din partea președintelui Ionel Arsene.
Întrebarea care va rămâne, probabil, fără vreun răspuns este ce (s-)ar fi făcut PSD dacă Mihaela Marian ar fi câștigat alegerile.
* ”Sinceră să fiu, mă așteptam la acest rezultat, pentru că îmi cunoșteam valoarea în comună. Am fost solicitată de mai multe ori să-mi depun candidatura, dar am refuzat și știam unde mă situez într-o ierarhie a încrederii în rândul cetățenilor. Pornesc la acest drum cu gândul la viitor, la dezvoltarea comunei, la o administrație puternică și cu respect față de cetățeni. Atâta timp cât în Consiliul Local am majoritate PNL, sunt sigură că voi colabora foarte bine și o să reușesc ce mi-am propus. Le mulțumesc și celor care m-au votat, dar și celor care nu m-au votat. Voi fi primarul tuturor!” – Emilia ACOZMEI, primar de Bălțătești.