Potrivit legii, consilierii locali ai unei comunități sunt obligați să depună, anual, un raport de activitate, iar acesta trebuie făcut public. Obligația e impusă de legea administrației publice locale (cu tot cu modificările și completările ulterioare), statutul aleșilor locali și, mai ales, Constituția. Raportul în cauză este, în teorie, dar și în practică, oglinda activității alesului local, mai ales că acesta este și remunerat pentru activitatea sa. În mediul urban, câteodată și în cel rural, consilierii reprezintă comunitatea în adunarea generală a unor societăți comerciale unde localitatea este acționar, de obicei unic sau cel puțin majoritar.
Municipiul Piatra Neamț se află într-o situație financiară gravă, se știe, iar asta este din cauza unor decizii luate cu votul consilierilor locali. NICIUN primar NU poate face NIMIC dacă ideea lui nu obține majoritatea voturilor în Consiliu!
Că aleșii locali de la Piatra au votat la ordin tot felul de fantasmagorii este strict problema lor. Așa au înțeles ei: că a fi consilier municipal e echivalent cu a încasa niște bani dacă fac ce le cere șeful de la partid sau cel pe care-l considerau șef, indiferent de partidul care i-a trimis în consiliu.
Prin hotărârile aprobate, dar și prin faptul că au reprezentat municipiul în AGA diferitelor societăți locale, consilierii locali sunt direct răspunzători de dezastrul financiar în care să află orașul.
* N-aude, n-a vede, n-a greul pământului
Pentru a avea o idee asupra nivelului de indolență și lipsă de responsabilitate au acumulat acești distinși aleși locali, este suficientă o privire rapidă asupra modului cum au priceput ei să-și prezinte activitatea în fața pietrenilor, cei care i-au ales și i-au trimis în Consiliu să lucreze.
O privire aprofundată în rapoartele lor de activitate deja produce suferință.
Se observă din telegondolă șabloane în exprimare, ocolirea oricărui subiect sensibil sau a problemelor apărute și, ca laitmotiv, NICIUNUL n-a suflat o vorbă despre situația financiară gravă a firmelor municipale, în care ei reprezentau orașul și, practic, erau girul necesar pentru activitatea directorilor și a Consiliilor de Administrație. NICIUNUL n-a zis nici ”pâs”, chiar dacă, sub nasul propriu, aceste societăți adunau datorii uriașe, angajau oameni pe ochi frumoși sau dispoziții de partid etc.
”Cine n-aude, nu vede și tace, trăiește o mie de ani în pace”. Cam așa par să fi funcționat consilierii de Piatra Neamț.
Citindu-le ”rapoartele” din perioada 2012-2016 – în realitate, niște hârtii făcute doar pentru a fi aruncate pe un site – apare, dureros de firesc, nedumerirea de ce nu-i ia nimeni la întrebări și de ce, culmea paradoxurilor politico-administrative, aceleași personaje ajung din nou pe liste sau, eventual, la final de mandat, se urcă pe funcții publice, bine plătite, dar fără responsabilități.
Este evident că sunt vinovați împricinații, dar la fel de vinovați suntem și noi, toți, care acceptăm ca un grup mare de interese să-și facă mendrele într-un oraș, cândva mândru de oamenii care care-l conduceau.
* Firmele Pietrei și datoriile lor în 2012
-
Perla Invest SRL: 43 milioane lei
-
Compania Municipală de Investiții Urban SA: 23 milioane lei
-
Locativ Serv SRL: 1,1 milioane lei
-
Parking SA: 344 mii lei
-
Salubritas SA: 178 mii lei
La vremea aceea, Publiserv era în insolvență, cu peste 15,5 milioane de lei datorii, Locato înregistra peste 10 milioane datorii, iar Aqua Calor – iertat fie-i bilanțul contabil! – depășea 23 de milioane.
* Valeriu Andrița – doctorul multilateral dezvoltat
Fără nicio exagerare, dr. Andrița poate fi numit un om bine înșurubat în tot ce a însemnat managementul local, din 2004 până astăzi, când este consilier al președintelui CJ Ionel Arsene (PSD) și al prefectului Vasile Panaite (fost fruntaș PDL, pocăit la PSD). În anul 2012, dl. Andrița a comis un raport în care pomenește funcțiile în care a fost numit, fără să dea vreun exemplu concret de problemă stringentă a municipiului sau a societăților în care era agaman. Spre exemplu, supraveghea Publiserv în insolvență și Locativ Serv. Amintește cumva despre datoriile Publiserv și problemele societății? Nici vorbă! Tratează totul într-o frază generală: ”Implicându-mă și rezolvând împreună cu ceilalți consilieri și conducerea acestor societăți o serie de cerințe și probleme a căror rezolvare se impunea”. În traducere liberă, a participat la niște ședințe, cu avantajul aferent al plății per bucată. Nu uită – era și greu să nu-și amintească, date fiind agapele amicale inerente! – că a participat la diverse deschideri festive, de Zile ale orașului sau Festival al Toamnei. Mai spune că a participat la întruniri cu cetățenii – probabil la partid – și le-a rezolvat problemele. Bref, un raport făcut doar ca să fie, un raport care ilustrează perfect activitatea de consilier, ales pe listă ca să voteze ce i se pune în față. Despre avantaje și beneficii, cu altă ocazie.
* Silvia Baidan – omul de casă și de partid al Aureliei Simionică
În același 2012, PSD o avea consilier la Piatra pe Silvia Baidan, element fidel al trupei Aureliei Simionică, mai târziu viceprimar. Dna Baidan are meritul de a fi prezentat un raport personalizat, în care vorbește cum a participat la toate ședințele consiliului, unde s-au luat peste 150 de hotărâri. PSD a recompensat-o în acel an cu locuri în AGA Publiserv și Locativ Serv, unde spune, sec, că a fost împuternicită să participe. Atât. Nimic despre problemele societăților, nimic despre vreo problemă stringentă a orașului, nimic despre vreun proiect promovat de ea însăși.
* Grup de largă uniune locală: Deaconu-Grigoraș-Ioniță
Cumva în sictir, un grup mare de consilieri a reușit să introducă în raport o frază cu care au rezolvat problema implicării legale ca reprezentanți ai Consiliului Local în Adunarea Generală a Acționarilor. Fraza cheie este: ”Participând la toate ședințele și contribuind la soluționarea problemelor tehnico-economice ale societății”.
Ce pierderi au fost și ce probleme aveau societățile se știe. Cine sunt cei care, potrivit propriilor înscrisuri, au contribuit la soluționarea problemelor?
Gheorghe Deaconu, zis ”Bițu”, PD-ist cu state vechi, apoi PDL-ist cu state noi, a prestat în AGA la Perla Invest și Salubritas. La Perla Invest, datoriile erau imense, dar, după cum s-a raportat, erau soluționate de consilieri.
I se alătură Adrian Grigoraș, pe atunci la PP-DD, care ”soluționa probleme” la Perla Invest și Publiserv. Ana Ioniță, teoretic PSD, a folosit exact aceeași frază, dar ea a ”soluționat” la Locato, aflată în insolvență. Problemele societății nu sunt amintite decât în acest fel.
* Grupul ”Dincolo de cuvinte, e tăcere”
Celor trei de mai sus care și-au adus contribuția la ”soluționarea problemelor le vine în completare un grup de consilieri care s-a implicat și a rezolvat! Cum a rezolvat reiese din pierderile înregistrate de societățile în care au reprezentat. Ca să nu iasă vorbe de scădere, merită redat integral pasajul: ”Implicându-mă și rezolvând, împreună cu ceilalți consilieri și conducerea acestor societăți, o serie de cerințe și probleme a căror rezolvare se impunea”.
Cine sunt cei care au folosit aceste cuvinte pentru a rezolva dificila misiune de completare a raportului de activitate?
Cătălin Ioan Misăilă (în AGA la Urban, Parking și Publiserv), Ana Monda (Publiserv), Vasile Ouatu (Urban și Locato), Aurelia Simionică (Locato și Salubritas), Viorel Strungariu (Urban și Salubritas), Ghiocel Tonco (Locato și Parking) și Luminița Vîrlan, la vremea aceea consilier pe zona de dreapta, care era în AGA la Perla Invest (o perlă a datoriilor și a afacerilor necurate) și Parking. Nu puteau lipsi din enumerare Iulius Trapiel și Gheorghe Dumitreasa, refugiați, de asemenea, în spatele acestui pustiu de cuvinte.
Tot cam aceiași au preluat șablonul și pentru implicarea lor în Consiliile de Administrație (în general, școli), raportând, onor, că au participat ”La majoritatea ședințelor, preluând o serie de probleme ce aparțineau administrației locale, în vederea desfășurării normale a procesului de învățământ în școală”.
Așa o fi fost, că nu-i poate contrazice nimeni, dar niciunul nu zice cu subiect și predicat care erau acele probleme preluate și nici cum s-au ”soluționat” ele.
* Grupul consilierilor cu personalitate care beau apă plată cu lămâie
Este vorba despre consilierii care s-au remarcat tocmai prin faptul că n-au dat copy/paste unor sintagme predefinite și, cu propriile cuvinte, au încercat să-și scrie raportul. Nu înseamnă că au fost mai expliciți. Unul din cei care au oferit mai multe informații asupra activității sale este Vasile Popescu (PNL, consilier și atunci, și acum). Se poate spune chiar că este cel mai bun raport de activitate făcut de vreun consilier de Piatra. Dl. Popescu a menționat la câte ședințe a participat, ce propunere concretă a făcut – în privința gratuității pe transportul în comun pentru elevii olimpici -, detaliază activitatea din comisia Servicii publice, dar se păstrează la fel de vag în privința activității de la firmele municipale.
Un alt liberal, Constantin Teodorescu, amintește că a fost în AGA la Salubritas și Parking, fără să spună și ce anume a făcut acolo, în afară de a-și ridica remunerația.
Neculai Timaru, consilier local numit șef taman la una din firmele municipale, dă vreo două exemple de decizii în care s-a implicat. Ca membru în AGA la Publiserv, Locativ Serv și Perla Invest, ”Am participat la ședințe, am verificat și aprobat împreună cu ceilalți membri toate hotărârile necesare. Astfel s-au aprobat la aceste societăți: componența noilor Consilii de Administrație, preliminări la închiderea anului financiar 2012, proiecte de bugete de venituri și cheltuieli pentru anul financiar 2013, organigrame etc.”. Evident, nu spune nimic despre problemele societăților, nu face o informare, nici către Consiliul Local, nici către cetățeni.
Gheorghe Bălan este cel care, în 2012, a solicitat conducerii Locato SRL o informare privind situația punctelor termice rămase în funcțiune, situația debranșărilor, cauzele debranșărilor, situația datoriilor către furnizorul de gaze, costurile și eficiența investițiilor în reabilitarea sistemului de încălzire din Piatra Neamț. Cum a fost prea curios, a fost pus la catastif, s-a certat cu o doamnă care avea putere de decizie și a dispărut din Consiliul Local.
Ecaterina Iliesi (PNL) a raportat prezența în AGA Publiserv, unde, până la momentul redactării raportului, participase la 5 ședințe. Și cam atât.
Revoluționar de carieră, Iulius Trapiel n-a revoluționat cu nimic activitatea din societățile la care a fost în AGA, adică Perla Invest și CMI Urban, două găuri negre ale muncipalității, pe care dl. Trapiel le-a tratat ”Implicându-mă și rezolvând, împreună cu ceilalți consilieri și conducerea acestor societăți, o serie de cerințe și probleme a căror rezolvare se impunea”.
A se reține, totuși, că dl. Trapiel a trecut în raport cum s-a implicat personal în ”soluționarea” unor probleme pe str. Dimitrie Leonida – o trecere de pietoni și una de canalizare – și numai întâmplarea, soarta și horoscopul fac ca, în zonă, să fie amplasat și barul pe care dl. Trapiel îl are ca activitate pe persoană fizică.
* Compendiu de administrație și respect
Cu așa activitate a consilierilor locali în 2012, cu unii din ei care sunt și acum în Consiliu, fără să dea vreun semn că ar fi înțeles ce au făcut, se cuvine prezentat și antipodul. Fiindcă există, chiar dacă aleșii de la Piatra n-au aflat încă. De exemplu, iată o parte a raportului făcut de un consilier local al orașului turistic Sighișoara, Ioan Iulian Sârbu. Diferența este uriașă și nu îi avantajează pe cei de la Piatra.
«Printr-o abordare sistematică și pragmatică, subliniez că activitatea pe care am desfășurat-o în calitate de consilier local, reprezentant legal al colectivității locale, se prezintă astfel:
# participare la ședințele consiliului local ……………………………………………… 14
# absențe motivate de la ședințele Consiliului Local ………………………………… 3
# participare la ședințele comisiei de specialitate cu activitate de bază …….. 14
– am votat pentru…………………………………………………………… 123 hotărâri
– am votat împotrivă……………………………………………………….. 80 hotărâri
– m-am abținut……………………………………………………………….. 25 hotărâri
# luări de cuvânt în cadrul ședințelor ordinare și extraordinare ………………… 45
# întrebări și interpelări adresate în cadrul ședințelor Consiliului Local …….. 50
# formularea unor amendamente la proiectele aflate în dezbatere ………………. 2
– din care admise ……………………………………………………………………………. 0
# promovarea unor proiecte de hotărâre și înscrise pe ordinea de zi …………….. 1
– din care aprobate de Consiliul Local prin hotărâre……………………………. 1
# probleme de interes public reținute cu ocazia adunărilor cetățenești ………. 20
– din care au făcut obiectul unor initiative legislative …………………………. 6
# audiențe acordate cetățenilor, inclusive audiențe publice ……………………….. 30
# demersuri întreprinse către executiv pentru procesarea problemelor
ridicate de cetățeni cu prilejul audiențelor ………………………………………………… 20
Proiecte de hotărâre depuse spre aprobare în anul 2013:
Proiect Piața Tricolorului, 21.01.2013 (nr. înr. 1396)
Proiect Clubul Pensionarilor, 24.01.2013 (nr. înr. 1824)
Proiect asfaltare str. Nicolae Bălcescu, 14.03.2013 (nr. înr. 5899)
Proiect asfaltare curte Școala Nicolae Iorga, 20.06.2013 (nr. înr. 13863)
Proiect parc tematic pentru copii, 08.09.2013 (nr. înr. 10112)
Proiect amenajare stație de autobuz Ana Ipătescu, 04.03.2013 (nr. înr. 4903)
Participarea la:
Ziua Principatelor Române
Ziua Drapelului
Ziua Eroilor
Ziua Națională a României
Plantare de puieți de stejari și curățenie pe platoul Breite
Participarea la seminarul de diplomație perioada 11-13.10.2013
Am ridicat în Consiliul Local problema cerșetorilor și, în special, a celor care și-au făcut tabără lângă pasarela din fața catedralei ortodoxe. Acest lucru l-am adus și la cunoștința poliției locale.
Am solicitat în nenumărate rânduri să se facă o selecție de oferte pentru organizarea festivalului medieval.
Am insistat în mod repetat să înceapă lucrările la repararea acoperișului sălii polivalente ”Radu Voina”.
Am solicitat să se reface regulamentul de funcționare a Pieței Agroalimentare și să fie modernizată.
Am cerut soluționarea problemelor legate de clădirea CEC Bank din centrul orașului vechi».
Valentin BĂLĂNESCU
FOTO: Pixabay