O vorbă înțeleaptă spune că ”un popor care nu-și cunoaște trecutul nu are viitor”. În România, însă, preocuparea pentru istorie este undeva în subsidiar, la categoria ”și altele”. Tipul acesta de atitudine, promovat deja ca politică publică în domeniu, include atât ”grija” pentru patrimoniul existent, cât și ”determinarea” de a face cercetare arheologică.
Situația de pe șantierul Nifon Vechi este o dovadă în plus. De 6 ani, doi oameni – Costică Asăvoaie și Cosmin Niță –, ajutați de câțiva voluntari, fac săpături în încercarea de a stabili istoricul unei biserici, al corpurilor de chiliii aferente și al unui cuptor de cărămidă, care funcționa acolo de sute de ani. Arheologii au lucrat tot timpul în condiții vitrege, fără mâncare, fără materialele de strictă necesitate pentru conservarea zidurilor, fără finanțare sigură, pentru ca lucrările să avanseze într-un ritm constant.
În acest context, Mesagerul de Neamț a inițiat campania de susținere a șantierului arheologic ”Descoperim trecutul ca să salvăm viitorul”.
Primii care au răspuns apelului nostru au fost farmaciștii Ilie și George Echim, doi oameni pe care, prin ceea ce fac zi de zi, nu te-ai aștepta să-i vezi implicându-se într-un șantier arheologic. Reacția lor a fost foarte rapidă, a unor oameni de bun simț și români adevărați. Li s-au alăturat și Mihai Apopii, președinte al Camerei de Comerț și Industrie Neamț și director al firmei Tehnoprod, Șerban Strătilă, care deține societatea comercială S&B COMP SRL.
Datorită acestor oameni, Coliba cu Tricolor din Poiana lui Nifon, un adăpost cu multă pânză și puțină scândură, va avea acoperiș nou. Iar arheologii au ceva ciment și niște carton, să protejeze zidurile abia dezgropate.
Nevoi, însă, mai sunt. Începând cu două plite pentru sobe (cea de gătit are o bucată de tablă în loc de plită) și cu vata minerală necesară pentru izolație. Așadar, așteptăm și alți oameni care se simt români – iar asta începe prin iubirea de neam și de istorie – să ni se alăture.
”Ceea ce faceți este unul din rarele exemple din Neamț, în care un trust de presă se implică efectiv în activități de cercetare a patrimoniului cultural”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. ”Iată că acest demers a găsit destul de repede ecou în rândul unor agenți economici. Mulțumim Mesagerului de Neamț pentru că susține, de câțiva ani, activitatea instituțiilor care se luptă pentru identitatea nemțeană. Mulțumim sponsorilor care au răspuns atât de repede acestei provocări. Sperăm că vor mai fi iubitori de patrimoniu care să susțină această campanie și, de ce nu, și alte viitoare initiațive în domeniu. Încurajăm și alte trusturi de presă să aibă astfel de preocupări, pentru că trecutul, patrimoniul și identitatea națională vor fi mereu subiecte pe placul cititorilor”.