Prin 2009, cam la un an de la preluarea mandatului de primar al Romanului, domnul Laurențiu Dan Leoreanu a promovat Hotărârea de Consiliu local nr. 134, prin care s-a aprobat Statutul Municipiului Roman. Hotărârea are și câteva anexe, între care una prezintă Imnul Municipiului, alta Stema și alta Drapelul municipiului Roman, drapel care este de culoare mov și conține în interior stema Romanului.
Ulterior, însemnele respective au început să fie utilizate; s-au comandat eșarfe care reproduc drapelul pentru domnii consilieri (cu obligația ca aceștia să le poarte în timpul ședințelor) și multe drapele, de diferite dimensiuni, care se arborează pe instituții, în instituții, dar și pe stâlpi, la evenimente speciale.
În iunie 2015 se dă o lege specială privind steagurile: Legea 141/2015 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 412 din 11 iunie 2015). Iar legea prevede, printre altele: „Art. 2… (2) Aprobarea modelului steagurilor unităților administrativ-teritoriale se face prin hotărâre a Guvernului.”
Nu se întâmplă nimic. Adică nimeni din primăria Roman nu realizează că s-a dat o lege care reglementează drapelele UAT-rilor, ca să nu-și facă fiecare ce steag îl taie capul. Drapelul aprobat în 2009 continuă să fie arborat în fața primăriei, alături de cel al României și al Uniunii Europene, se află în sala de consiliu, în biroul primarului, în școli, etc., etc.
Mai mult decât atât, în data de 22.12.2016, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 265, se aprobă modificarea Statutului municipiului „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 53/16.08.2002 privind Statutul-cadru al Unității Administrativ Teritoriale, Consiliul Local al Municipiului Roman”!
Așadar s-a pus de acord Statutul votat în 2009 cu o Ordonanță de Guvern din 2002, iar asta s-a întâmplat la sfârșitul anului 2016!
Despre legea 141/2015 tot nu pare să fi aflat cineva din primărie.
La sfârșitul săptămânii trecute, în urma unei sesizări, se pare că Prefectura a pus în vedere primăriei Roman să nu mai utilizeze drapelul propriu. Surse autorizate din primărie spun însă că „la Roman nu s-a primit nimic de la Prefectură”… Cert este însă că steagurile s-au scos (nu toate, după cum se vede în imagini). Și, la insistențele noastre, am primit următorul
”Punct de vedere al Primăriei municipiului Roman vizavi de situația drapelului:
”Primăria municipiului Roman a transmis Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în conformitate cu prevederile Legii 141/2015, solicitarea de a propune spre aprobare Guvernului drapelul municipiului Roman. Ulterior, Ministerul a confirmat că a luat act de solicitarea noastră și ne-a rugat să completăm documentația cu alte acte, printre care și certificatul de legalitate al Instituției Prefectului. În acest moment, toate documentele au fost centralizate și urmează să fie retransmise Ministerului.
Până la emiterea hotărârii de Guvern, conducerea Primăriei Roman a dispus ca drapelul să nu mai fie arborat în spațiile și pe domeniul public”.
Apreciind diplomația cu care a fost redactat punctul de vedere, nu putem să nu adăugăm, spre informarea dumneavoastră, care este sancțiunea pe care ar putea să o primească primăria Roman:
„Art. 5
- Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.”
(D.A.)